Τρίτη 18 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ΕΕ πολέμια των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στον ΧΥΤΑ Γραμματικού

Η προκλητική αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε απάντησή της στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού, ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες από το κράτος - μέλος, διαδηλώσεις και πράξεις βανδαλισμού συνέβησαν κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος και προκάλεσαν την αναστολή των δοκιμών», φανερώνει την πλήρη συστράτευση της ΕΕ στην προώθηση του καταστροφικού για την υγεία και το περιβάλλον έργου του ΧΥΤΑ Γραμματικού. Μαρτυρά πόσο ενοχλεί και εμποδίζει τα σχέδια τόσο της ΕΕ όσο και των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας και των δημοτικών αρχών της ΝΔ, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ, ο αποφασιστικός αγώνας σωματείων, μαζικών φορέων και κατοίκων της περιοχής.

Αυτός μόνο ο αγώνας μπορεί να εξασφαλίσει τη μη λειτουργία του επικίνδυνου αυτού έργου και όχι οι κινήσεις σκοπιμότητας της ΕΕ περί απένταξής του από τις χρηματοδοτήσεις της («Ταμείο Συνοχής»). Γιατί στην ίδια Ερώτηση, που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, θέτοντας το ζήτημα εάν με τη «δοκιμαστική και μόνο λειτουργία» του έργου παύει να ισχύει το ενδεχόμενο απένταξής του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ομολογεί ότι αυτό δεν έχει αποτραπεί, αφού - όπως αναφέρει - μέχρι σήμερα «δεν έχει λάβει επιβεβαίωση της έναρξης λειτουργίας του». Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι τα περί απένταξης του έργου στην πραγματικότητα αξιοποιούνται από την ΕΕ ως κούφια απειλή για την επιτάχυνση της έναρξης λειτουργίας του, αφού η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει την υλοποίηση του έργου.

Με όσα αναφέρονται στην απάντηση που υποχρεώνεται να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαψεύδονται οι ισχυρισμοί της συμμαχίας Πατούλη (ΝΔ) - Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) στα Περιφερειακά Συμβούλια για την αποτροπή της απένταξης του έργου.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής τον περασμένο Σεπτέμβρη για την απόφαση έναρξης της δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ Γραμματικού, διαβεβαιωνόταν μάλιστα ότι «ταυτόχρονα, με την απόφαση αυτή πετύχαμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να απενταχθεί το έργο από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κι έτσι δεν θα χρειαστεί να επιστραφούν πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ». Διευκρινίζεται ακόμη ότι με την απάντησή της η ΕΕ «κατεβάζει» το ποσό της ενδεχόμενης επιστροφής στα 11.069.753,05 ευρώ, όσα δηλαδή έχει καταβάλει για το έργο.

Με λίγα λόγια, η ΕΕ κλείνει το μάτι και καθησυχάζει τη σημερινή κυβέρνηση, όπως και τις προηγούμενες, καθώς συνεχίζεται η πολύχρονη και αόριστη «παράταση χάριτος», που απλόχερα έχει δώσει και δίνει για την «ολοκλήρωση» και τη «χρησιμοποίηση» του καταστροφικού αυτού έργου. Αλλωστε, η όλη υπόθεση επικεντρώνεται αποκλειστικά πλέον στην τήρηση μιας «προθεσμίας - φάντασμα» για την «ολοκλήρωση και τη χρησιμοποίηση» του έργου, δεδομένου ότι η ΕΕ έχει ήδη αποφανθεί ότι από περιβαλλοντική άποψη η δημιουργία του ΧΥΤΑ στη συγκεκριμένη θέση είναι σύμφωνη με την «περιβαλλοντική νομοθεσία» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό δηλώνεται ευθέως και στην από 15.10.19 «Ανακοίνωση προς τα Μέλη» της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη διαβεβαίωση ότι η προηγούμενη «διαπίστωση (της ΕΕ) σχετικά με τις παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας καταργήθηκε».

Η ολόπλευρη και διαχρονική υποστήριξη της ΕΕ, των περιφερειακών αρχών, των εγχώριων αστικών κυβερνήσεων και του κεφαλαίου στο εγκληματικό έργο του ΧΥΤΑ Γραμματικού επιβεβαιώνει ότι όταν διακυβεύονται τα κέρδη του κεφαλαίου, οι περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες πάνε «περίπατο», ενώ αποκαλύπτει ότι το αφήγημα της «πράσινης ανάπτυξης» είναι στην πραγματικότητα ένας ακόμη δρόμος για να βρει κερδοφόρα διέξοδο το κεφάλαιο.

Κι από αυτές τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται η ανάγκη οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι της περιοχής να συνεχίσουν εντείνοντας αποφασιστικά τον αγώνα τους για να ακυρωθούν τα καταστροφικά σχέδια ΕΕ, κυβέρνησης, Περιφέρειας, δήμου για ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.

Εδώ και τώρα να σταματήσουν ο εμπαιγμός των κατοίκων από την ΕΕ, την ελληνική κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής και κάθε διαδικασία που μεθοδεύει τον εκβιασμό των κατοίκων για την ολοκλήρωση και λειτουργία ενός έργου αποδεδειγμένα καταστροφικού για το περιβάλλον και τη ζωή τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμικό «όχι» στη χωματερή(2021-11-10 00:00:00.0)
Μια νέα Φυλή στο Γραμματικό!(2021-04-10 00:00:00.0)
Οχι στη λειτουργία του νέου ΧΥΤΑ(2019-04-11 00:00:00.0)
Εκδήλωση για το ΧΥΤ«Υ» και τις θέσεις του ΚΚΕ(2018-06-09 00:00:00.0)
Με τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ το «φαραωνικό έργο προς όφελος των εργολάβων»(2015-04-03 00:00:00.0)
Σύμβαση - «πιλότος» για ιδιωτικοποίηση(2004-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ