Τρίτη 18 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ολοκληρώθηκε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για την παρέμβαση στους αυτοαπασχολούμενους της πόλης

Ομόφωνα υπερψηφίστηκε η Απόφαση της Συνδιάσκεψης

Με την ομόφωνη υπερψήφιση της Απόφασης, ολοκληρώθηκε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ με θέμα: «Η παρέμβαση του ΚΚΕ στους αυτοαπασχολούμενους της πόλης».

Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, υλοποιώντας σχετική Απόφαση του 20ού Συνεδρίου. Η έναρξη των εργασιών της Συνδιάσκεψης έγινε με την εισήγηση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, από την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ.

Η Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με βάση το άρθρο 18 του Καταστατικού του Κόμματος και μετά από τρίμηνη συζήτηση στα Οργανα του Κόμματος, στο ΚΣ της ΚΝΕ, στις ΚΟΒ των μεγάλων αστικών κέντρων, των πρωτευουσών των νομών, αλλά και άλλων πόλεων, με βάση Κείμενο της ΚΕ που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Δεκέμβρη, στο τεύχος 6/2019 της ΚΟΜΕΠ.

Το Κείμενο της ΚΕ ψηφίστηκε ομόφωνα από τις Επιτροπές Περιοχής και το ΚΣ της ΚΝΕ. Συγκέντρωσε τη συντριπτική υπερψήφιση των μελών των Τομεακών Επιτροπών και των ΚΟΒ που το συζήτησαν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, κυρίως λευκού, λόγω μη διαβάσματος.

Στις εργασίες της Συνδιάσκεψης πήραν μέρος τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου και αντιπρόσωποι των Κομματικών Οργανώσεων που είχαν εκλεγεί από τις Επιτροπές Περιοχών.

Τα θέματα που τέθηκαν εισηγητικά και απασχόλησαν την πλούσια συζήτηση ήταν οι τάσεις στη μεταβολή της αυτοαπασχόλησης από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, η πολιτική του αστικού κράτους για τους αυτοαπασχολούμενους μέσω των κυβερνητικών αποφάσεων και των γενικών κατευθύνσεων της EE, η στρατηγική του ΚΚΕ και η δράση των κομμουνιστών στους αυτοαπασχολούμενους.


Ιδιαίτερα απασχόλησαν τη Συνδιάσκεψη η παρέμβαση των κομμουνιστών στους αυτοαπασχολούμενους και το κίνημά τους, η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων και η συνδικαλιστική επιρροή του Κόμματος, τα συμπεράσματα από τους αγώνες που αναπτύχθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης, η πορεία συγκρότησης της ΠΑΣΕΒΕ και η εμβέλειά της σήμερα στο κίνημα των αυτοαπασχολούμενων, καθώς και στόχοι και κατευθύνσεις για το επόμενο διάστημα.

Απασχόλησαν επίσης ορισμένα ζητήματα για τη δουλειά των καθοδηγητικών οργάνων, την κατάσταση των κομματικών μελών αυτοαπασχολούμενων και τη διάταξή τους, όπως και καθήκοντα και ιεραρχήσεις για τα καθοδηγητικά όργανα, προκειμένου να βελτιωθεί η παρέμβαση των δυνάμεων του Κόμματος στο συνδικαλιστικό κίνημα των επαγγελματιών - βιοτεχνών - εμπόρων.

Κρίσιμα ζητήματα για τη συγκρότηση της Κοινωνικής Συμμαχίας

Στη Συνδιάσκεψη παρενέβη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Η ταξική προέλευση αυτών των στρωμάτων καθορίζεται από το ότι εμφανίζονται στην καπιταλιστική αγορά όχι ως πωλητές της εργατικής τους δύναμης, αλλά ως πωλητές είτε των εμπορευμάτων που οι ίδιοι παράγουν είτε των υπηρεσιών τους - επιστημονικών, τεχνικών κ.λπ.

Είναι πιο κοντά στην εργατική τάξη, γιατί σχετικά πιο εύκολα μπορεί να εκπέσουν στην κατάσταση του εργάτη, όταν η κύρια πηγή των πόρων της ζωής τους γίνει η εκμίσθωση της εργασίας τους.

Φυσικά πάντα υπάρχει και η πιθανότητα, αλλά κυρίως η θέλησή τους, που επηρεάζει αποφασιστικά και τη συνείδησή τους, να περάσουν στην κατάσταση του καπιταλιστή, η οποία καθορίζεται βέβαια κυρίως από το ότι η προσωπική τους εργασία γίνεται δευτερεύουσα πηγή εισοδήματος, σε σύγκριση με το εισόδημα που τους αποδίδει η ιδιοποίηση της ξένης απλήρωτης εργασίας.

Πρόκειται πραγματικά για την πιο ασταθή ομάδα του πληθυσμού στον καπιταλισμό, φυσικά και στην καπιταλιστική Ελλάδα. Την ώρα που χιλιάδες μικροί μπορεί να χρεοκοπούν, χιλιάδες πάλι, είτε από αυτούς είτε από άλλους, την ίδια ώρα ή στη συνέχεια, βλέπουμε να ανοίγουν νέες μικρές επιχειρήσεις.

Παρουσιάζουν μόνιμη ταξική διαφοροποίηση και οι ίδιες οι συνθήκες της ζωής τους βάζουν τη σφραγίδα τους και στην ψυχολογία τους και στη συνείδησή τους και στους ιδεολογικούς και πολιτικούς τους προσανατολισμούς.

Η ίδια η εξέλιξη του καπιταλισμού σήμερα δημιουργεί ακόμα περισσότερο τους όρους για το τράβηγμα σε μια μεγάλη Κοινωνική Συμμαχία, ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, αυτών των τμημάτων του λαού μας. Γι' αυτό στο Πρόγραμμα του Κόμματος αναφέρεται αναλυτικά η σημασία της συγκρότησης της Κοινωνικής Συμμαχίας.

Η ανατροπή του καπιταλισμού, στην οποία ηγείται η εργατική τάξη, συμφέρει και τα λαϊκά στρώματα, δίνει διέξοδο στο δικαίωμα στην εργασία, σε όλα τα βασικά κοινωνικά δικαιώματα του αυτοαπασχολούμενου. Στην προοπτική φυσικά ένταξής τους στην άμεσα κοινωνική εργασία.

Η Κοινωνική Συμμαχία σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση αφορά κοινωνικές δυνάμεις οι οποίες προσδιορίζονται με κριτήριο τη θέση τους ως προς τον κυρίαρχο τρόπο παραγωγής. Η Κοινωνική Συμμαχία θα δυναμώνει και θα αναδιατάσσεται με όρους κινήματος, πραγματικής κίνησης μαζών, δυναμώνοντας και εμβαθύνοντας τους αντικαπιταλιστικούς - αντιμονοπωλιακούς στόχους της Συμμαχίας, διευρύνοντας συνεχώς την εμβέλειά της.

Το Συνέδριο έθετε το ζήτημα ότι ιδιαίτερα θα πρέπει να μελετηθεί το ζήτημα της ανάπτυξης του κινήματος των σύμμαχων της εργατικής τάξης λαϊκών στρωμάτων. Επισήμαινε ότι χρειάζεται καλύτερα να κατανοηθεί η αντίληψή μας πώς, παραδείγματος χάριν, υπηρετείται η δουλειά της Κοινωνικής Συμμαχίας μέσα από τη δράση μας στο κίνημα.

Η ανάγκη διαμόρφωσης αντιμονοπωλιακού πόλου στους αυτοαπασχολούμενους είναι απαραίτητη. Στη φάση που είμαστε θέλουμε κυρίως να προσανατολίσουμε την Οργάνωση να δουλέψει κάτω, να οργανώσει τους αυτοαπασχολούμενους σε συλλόγους, να ζωντανέψει τους υπάρχοντες, να δημιουργήσουμε νέους.

Και, βεβαίως, η ίδια η ζωή και η πράξη να βρει και άλλες μορφές, πιθανόν τις πιο κατάλληλες, που θα προκύψουν μέσα στην ίδια τη ζωή, μορφές συντονισμού, που αναφέρονται κάποιες στην εισήγηση και μπαίνουν και ως πείρα θετική που υπάρχει ή που πρέπει να ψαχτεί.

Αυτό το νόημα και της εισήγησης και της όλης συζήτησης που προηγήθηκε στα όργανα και στις ΚΟΒ, αλλά και με την εξέλιξη της συζήτησης στη Συνδιάσκεψή μας, είναι που θα μας ανοίξει δρόμους για να πάμε μπροστά και στο κίνημα αυτό των αυτοαπασχολούμενων και να χτίσουμε την αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή Κοινωνική Συμμαχία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ