Τρίτη 18 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Επικίνδυνες μεθοδεύσεις εντός πλαισίου ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Από προηγούμενο γύρο ΜΟΕ
Από προηγούμενο γύρο ΜΟΕ
Ξεκίνησε χτες και επισήμως στην Αθήνα ο νέος κύκλος συζήτησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Χτες το πρωί κατέφτασε στο ΥΠΕΘΑ πολυμελής αντιπροσωπεία Τούρκων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι, συνεπικουρούμενοι από διπλωμάτες αλλά και στελέχη της νομικής υπηρεσίας του τουρκικού ΥΠΑΜ, θα βάλουν μια σειρά θέματα υπό συζήτηση με ομολόγους τους αξιωματούχους της ελληνικής πλευράς.

Επισήμως, όπως αναφέρεται από το ΥΠΕΘΑ, όλα γίνονται «στο πλαίσιο του στρατιωτικού διαλόγου (...) για την επιλογή δραστηριοτήτων υλοποίησης ΜΟΕ, με σκοπό την αποφυγή έντασης και τη μείωση κινδύνου ατυχημάτων». Θυμίζουμε, ο προηγούμενος γύρος ΜΟΕ πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα, μεταξύ 17 και 21/6/2019. Είχε προηγηθεί ανάλογη συνάντηση μεταξύ των στρατιωτικών επιτροπών των δύο χωρών στην Αθήνα, από τις 20 έως τις 25/5/2019.

Η όλη διαδικασία «τρέχει» με «παρότρυνση» των Αμερικανών και στην πράξη λειτουργεί ως πλατφόρμα όπου η τουρκική αστική τάξη απλώνει όλες τις διεκδικήσεις της (επήρεια νήσων στη χάραξη υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, εύρος ελληνικού εναέριου χώρου, κυριαρχία επί νησιών και νησίδων κ.λπ.). Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο τραπέζι με βασικό ζητούμενο τη «διατήρηση διαύλων επικοινωνίας» και την «οικοδόμηση εμπιστοσύνης», ως βήμα για να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες «διευθετήσεις» με ορίζοντα τη Χάγη και ενδιάμεσο σταθμό το περιβόητο «συνυποσχετικό» με την Τουρκία.

Αναφερόμενος στην έναρξη του διαλόγου για τα ΜΟΕ, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων πως «αν επιδείξουμε όλοι τη σωστή συμπεριφορά, θα έχει νόημα ο διάλογος για τα ΜΟΕ και την ίδια την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Αν από τη μία συζητάμε και από την άλλη έχουμε όλα αυτά με τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, τότε δεν θα υπάρξει η πρόοδος που όλοι θα θέλαμε να υπάρξει».

Βέβαια, ούτε η έναρξη των ΜΟΕ ούτε οι δηλώσεις Παναγιωτόπουλου εμπόδισαν την προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, που έθεσε και χτες τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και ευρύτερα.

Συγκεκριμένα, τουρκικά μαχητικά προχώρησαν χτες σε 34 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, σημειώθηκαν 4 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση, ενώ η Αγκυρα προχώρησε στην έκδοση πολλαπλών NAVTEX (αγγελίες προς ναυτιλλομένους), 16 στο σύνολο, με τις οποίες δεσμεύει περιοχές σε όλο το Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, δυτικά της Κύπρου.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά πληροφορίες, η ελληνική αντιπροσωπεία εστιάζει στη διαδικασία των ΜΟΕ σε τρία βασικά σημεία: Πρώτον, θα καταθέσει μια σειρά από προτάσεις σχετικά με τη δέσμευση υποθαλάσσιων περιοχών για τη χρήση υποβρυχίων (με SubNOTAM). Η πρακτική της Αγκυρας να δεσμεύει τεράστιες περιοχές στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατ. Μεσόγειο για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι κάτι που έχει συζητηθεί και σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Δεύτερον, να ενεργοποιηθεί η χρήση της τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα και στην τουρκική διοίκηση Τακτικής Αεροπορίας στο Εσκί Σεχίρ, με σκοπό την άμεση επικοινωνία σε περίπτωση σοβαρής εμπλοκής στον αέρα. Και, τρίτον, να δοθεί δυνατότητα επίλυσης πιθανών επεισοδίων στον Εβρο σε επίπεδο τοπικών διοικήσεων. Από την ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητηθεί ακόμα ο περιορισμός εκπομπής ακυρωτικών NAVTEX από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας για τις Οδηγίες που εκδίδονται από την Ελλάδα για την Ανατ. Μεσόγειο, επίσης να μειωθούν οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων και η πρακτική των πτήσεων άνωθεν ελληνικών νησιών αλλά και πλοίων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ