Τρίτη 18 Φλεβάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Φακέλωμα διαδηλωτών με βιντεοκάμερες

Η κυβέρνηση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση του μέτρου της καταγραφής με κάμερες των αστυνομικών επιχειρήσεων. Αυτό προκύπτει και από τη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στη δευτερολογία του, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή για την αστυνομική βία και καταστολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία για την εφαρμογή του μέτρου θα χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία και εμπειρία των ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων της Γαλλικής Αστυνομίας (CRS), όπου μετεκπαιδεύονται Ελληνες αξιωματικοί των ΜΑΤ στις πρακτικές διαδικασίες καταγραφής με κάμερες των αστυνομικών επιχειρήσεων και διαδηλώσεων. Η μετεκπαίδευση αφορά τόσο την καταγραφή με μικροκάμερες προσαρμοσμένες στις επιχειρησιακές στολές, όσο και με φορητές κάμερες που φέρονται από τον χειριστή αστυνομικό. Επίσης, περιλαμβάνει εκπαίδευση και στην καταγραφή με κάμερες προσαρμοσμένες στα επιχειρησιακά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν οι ειδικές μονάδες, καθώς και στα περιπολικά αυτοκίνητα.

Σημειώνεται ότι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδιαίτερα των Ειδικών Μονάδων Καταστολής έχουν μετεκπαιδευτεί από τη CRS στο Παρίσι και σε τακτικές καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων και στη χρήση κατασταλτικών μέσων και τεχνολογίας, που στη συνέχεια έγινε χρήση τους και στη χώρα μας, όπως πρόσφατα με τα όπλα εκτόξευσης σφαιρών από καουτσούκ.

* * *

Το μέτρο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να το παρουσιάσει ως μέσο που θα διασφαλίσει την αντικειμενικότητα στις περιπτώσεις καταγγελιών για την αστυνομική βία. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη το χαρακτήρισε «μέτρο αποτρεπτικό της παραβατικότητας». Εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση στη χώρα μας θα χρησιμοποιηθεί μια κάμερα από κάθε διμοιρία των ΜΑΤ και όχι μικροκάμερα στη στολή του κάθε αστυνομικού.

Στην ουσία πρόκειται για μέτρο αναβάθμισης της καταστολής και του φακελώματος. Η στόχευση είναι η αστυνομία να καταγράφει τις κινητοποιήσεις του λαού και να συλλέγει υλικό σε βάρος αγωνιστών του λαϊκού κινήματος, το οποίο θα διαχειρίζεται καταπατώντας ακόμη και τα στοιχειώδη προσωπικά δεδομένα. Οι κάμερες δεν καταργούν, ούτε είναι μέσο ελέγχου της αστυνομικής βίας. Αντίθετα, τη νομιμοποιούν γιατί κάνουν αποδεκτή τη βία του αστικού κράτους, μέσα στο πλαίσιο των αντιδραστικών νόμων που καθορίζει το δόγμα «νόμος και τάξη».


Γιώργος ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ
Υποστράτηγος Αστυνομίας ε.α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ