Σάββατο 9 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 10 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα», μια εξαιρετική παράσταση

Η Τ. Σαριγκούλη με τον Δ. Κουτσούμπα και τον Ν. Αμπατιέλο
Η Τ. Σαριγκούλη με τον Δ. Κουτσούμπα και τον Ν. Αμπατιέλο
«Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα ανεβαίνει στο θέατρο «Μικρό Μπρόντγουαιη» (Αγίου Μελετίου 61Α και Πατησίων, Κυψέλη, Αθήνα) στην αίθουσα «Μάνος Κατράκης».

Την παράσταση παρακολούθησε το βράδυ της Πέμπτης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Παρευρέθηκαν ακόμα ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ, και ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

«Δράμα των γυναικών στα χωριά της Ισπανίας», χαρακτηρίζει ο Λόρκα το τελευταίο του έργο, που δεν πρόλαβε να το δει ποτέ στη σκηνή αφού τον δολοφόνησαν οι φασίστες του Φράνκο. Η παράσταση παρακολουθεί τις ζωές της Μπερνάρντα Αλμπα και των πέντε ανύπαντρων θυγατέρων της. Ο θάνατος του συζύγου της την καθιστά «εξουσιαστή» του σπιτιού, της περιουσίας, των εργατών γης, ακόμα και της ζωής των παιδιών της... Πριν ανέβουν στη σκηνή οι ηθοποιοί προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο, το οποίο καταγράφει τα προβλήματα και την καταπίεση που υφίστανται οι γυναίκες ανά την υφήλιο.

Στο τέλος της παράστασης, η αγαπημένη μας Τιτίκα Σαριγκούλη, εκ μέρους των συντελεστών, εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και τιμή του θιάσου για την παρουσία της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ. Βέβαια, όπως ανέφερε, «δεν μας εκπλήσσει γιατί το ΚΚΕ ήταν πάντα φορέας του πολιτισμού. Αλλωστε, η παράδοση του Κόμματος στα χρόνια της Κατοχής ήταν "πολεμάμε και τραγουδάμε". Αυτήν ακριβώς την παράδοση θέλουμε να συνεχίζουμε κι εμείς». Η Τ. Σαριγκούλη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης, που την Πέμπτη συμπληρώθηκαν 102 χρόνια από την πραγματοποίησή της. Αναφέρθηκε ξεχωριστά στους δύο κομμουνιστές ηγέτες Λένιν και Στάλιν. Για τον δε «σταλινισμό» θύμισε στους παρευρισκόμενους τον χαρακτηρισμό του μεγάλου δασκάλου Δημήτρη Γληνού, που τον ερμηνεύει ως «ανοικοδόμηση του σοσιαλισμού». Ολοκληρώνοντας τον σύντομο χαιρετισμό της εξέφρασε τις ευχαριστίες της στο ΚΚΕ για τη συμπαράστασή του και παρέδωσε ένα συμβολικό δώρο στον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος.


Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου, μουσική Τάκη Μπινιάρη, χορογραφίες Δημήτρη Ιβάνωφ, σκηνικό Χάρη Σεπεντζή, κινησιολογία Σίμωνα Πάτροκλου, σχεδιασμό φωτισμών και σκηνοθεσία Βασίλη Πλατάκη.

Παίζουν: Τζένη Καλλέργη, Τιτίκα Σαριγκούλη, Κυριακή Γάσπαρη, Μαρία Δρακοπούλου, Μαρία Συμεών, Δέσποινα Χαριάτη, Κατερίνα Βόλικα, Αννα - Μαρία Βιδάλη, Εφη Χαντζούλη, Αναστασία Χατζηαθανασίου, Σίμων Πάτροκλος.

Η παράσταση ανεβαίνει κάθε Τετάρτη στις 18.00 και κάθε Πέμπτη στις 21.00.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα» στον Περισσό(21/1/2020)
Το «Σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα»(15/10/2019)
Ευτυχισμένη «Δύση»(11/12/2013)
Επίσημη πρεμιέρα(6/12/2013)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org