Σάββατο 9 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 10 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Στο μάτι του κυκλώνα

«Οικοδομούμε επί των συμμαχιών μας με τους στρατηγικούς μας εταίρους, και κυρίως τη συμμαχία μας με τις ΗΠΑ. Πολεμήσαμε στο πλάι των ΗΠΑ, οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα σε Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον».

Η ανατριχιαστική αυτή αποστροφή του υπουργού Αμυνας την περασμένη Πέμπτη, υποδεχόμενος τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ που σταθμεύουν στην Ευρώπη, είναι παραπάνω από ενδεικτική για το πού είναι διατεθειμένη να φτάσει η αστική τάξη για τα συμφέροντα και τα κέρδη της, ρίχνοντας το λαό κυριολεκτικά στη φωτιά των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Οπως βέβαια ενδεικτικό για τη στοίχιση όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων σε ό,τι αφορά τους στόχους της αστικής τάξης για την «αναβάθμισή» της στην περιοχή, μέσω πρωταγωνιστικών ρόλων στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, είναι και το κατάπτυστο «ευχαριστήριο» που όλοι μαζί - ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 - απέστειλαν προς τη Βουλή των ΗΠΑ (με αφορμή την υποκριτική και ενταγμένη στις κόντρες ΗΠΑ - Τουρκίας αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων), εκφράζοντας την ευχή τους «για ανάπτυξη της μεταξύ μας συνεργασίας (...) για να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για έναν καλύτερο και πιο ειρηνικό κόσμο».

Προφανώς για να κρατήσουν χέρι χέρι με τους μακελάρηδες συμμάχους τους την... ελπίδα για έναν ειρηνικό κόσμο ζωντανή, μετατρέπουν ολόκληρη την Ελλάδα σε προκεχωρημένο φυλάκιο των ΗΠΑ στην περιοχή, σε απέραντη βάση από τη Σούδα έως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο «επιθεώρησε» ξανά την Πέμπτη ο Αμερικανός στρατηγός, σε προμαχώνα των ΝΑΤΟικών σχεδίων για την περικύκλωση της Ρωσίας. Γι' αυτό και κρατάνε «ετοιμοπόλεμο» τον Αραξο για την υποδοχή νέων πυρηνικών, όπως δείχνουν και τα όσα αποκαλύπτει ξανά σε αυτό το φύλλο ο «Ριζοσπάστης».

Γι' αυτό στέλνουν φρεγάτες εκτός συνόρων, συμμετέχουν σε απανωτές πρόβες πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αυτές που ολοκληρώθηκαν ξανά μεσοβδόμαδα, βάζοντας το λαό κυριολεκτικά στο στόχαστρο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως δείχνει και η χαρακτηριστική δήλωση του Ρώσου υπουργού εξωτερικών Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με τον Ν. Δένδια: «Ανησυχούμε για το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα για τις ενέργειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που αποσκοπούν στην οικοδόμηση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην περιοχή με ξεκάθαρα αντιρωσική πρόθεση».

«Ντίλερ» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ...

Μία από τις πολλές διαστάσεις της εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, αποτελεί και η υποτιθέμενη «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, όπως βαφτίζεται η επιχείρηση για την ανάδειξή της σε αμερικανοΝΑΤΟικό «δίαυλο» με τη Ρωσία, με τον υπουργό Εξωτερικών να λέει για την επίσκεψή του στη Μόσχα μέσα στη βδομάδα πως «είμαστε μια χώρα η οποία είναι μέλος της ΕΕ, μέλος του ΝΑΤΟ, παλιό μέλος. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο στη Ρωσία σε μια πορεία αλληλοκατανόησης με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ (...) Μπορούμε να είμαστε δίαυλος συνεννόησης. Μπορούμε να είμαστε ένας "honest broker" (σ.σ. ειλικρινής ντίλερ - μεσάζοντας), κάποιος δηλαδή ο οποίος λέει την αλήθεια καθαρά και στις δύο πλευρές και βοηθάει να λυθούν οι παρανοήσεις», προφανώς γιατί οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις στις οποίες η κυβέρνηση συμμετέχει μέχρι τα μπούνια, στο πλευρό των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, είναι θέμα... παρανόησης.

Οπως βέβαια σταθερή διάσταση της εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ αποτελούν και οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι στην προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στα Βαλκάνια, με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Πάλμερ μέσα στη βδομάδα να εξαίρει κατά την επίσκεψή του «τη συμβολή της Ελλάδας ως σταθεροποιητικού παράγοντα, καθώς και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή» και τον Ν. Δένδια να διαβεβαιώνει ξανά σε σχέση με τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών πως «δεν νομίζω ότι οποιαδήποτε πλευρά μπορεί να διανοηθεί, μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, να θέσει θέμα μη ισχύος της Συμφωνίας», αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο για «πρωτοβουλίες» μετά το προσωρινό «στοπ» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για Β. Μακεδονία και Αλβανία.

Οταν τσακώνονται τα βουβάλια...

Τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όπως και η ένταξή του στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΝΑΤΟ - ΕΕ, είναι που δίνουν τον τόνο, διαμορφώνουν αλλά και «οριοθετούν» τα επιχειρηματικά «ανοίγματα» της αστικής τάξης σε άλλες, ανταγωνιστικές προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ρωσία. Από το ξαναπαιγμένο έργο «παίζουμε με όλους για το καλό της χώρας» δεν έχει τίποτα να περιμένει ο λαός. Πρώτα απ' όλα γιατί δεν αναιρείται η πλήρης στράτευση της χώρας στο ιμπεριαλιστικό ευρωατλαντικό στρατόπεδο, η οποία όλο και ενισχύεται. Δεύτερον, γιατί όλα τα επιχειρηματικά «ανοίγματα», με στόχο προσέλκυση επενδύσεων, γίνονται - όπως άλλωστε είναι φυσικό - με όρους εχθρικούς για τους εργαζόμενους και το λαό, πατώντας πάνω σε όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο. Τρίτον, γιατί, όπως λέει ο λαός μας, όποιος ανακατεύεται στα πόδια των βουβαλιών που τσακώνονται, ποδοπατιέται. Η προσπάθεια δηλαδή ταυτόχρονης συμμετοχής σε αντιτιθέμενα - σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό - ιμπεριαλιστικά και μονοπωλιακά σχέδια σημαίνει ένταξη στο «μάτι του κυκλώνα» των ανταγωνισμών, τους οποίους πάντα πληρώνουν οι λαοί. Μέσα και από αυτό το πρίσμα πρέπει ο λαός να διαβάσει π.χ. τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με κινεζικούς κολοσσούς τηλεπικοινωνιών που δραστηριοποιούνται στα δίκτυα 5G, με φόντο τις «προτροπές» του Αμερικανού ΥΠΕΞ Πομπέο, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα ξεκαθάριζε πως «αναμένει από την κυβέρνηση να κάνει τις σωστές επιλογές» σε ό,τι αφορά τα εν λόγω δίκτυα. Αλλά και την πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, εκεί όπου ο γγ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας ξεκαθάριζε ότι πρέπει όλοι οι σύμμαχοι να διαθέτουν «αξιόπιστα τηλεπικοινωνιακά συστήματα σε συνθήκες ειρήνης, κρίσης και συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων 5G».

Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να δει και το τι σηματοδοτούν για τη συνέχεια οι προθέσεις των ΗΠΑ, όπως π.χ. τις εξέφρασε ο Πάλμερ «για να ενσωματώσουμε την Αλεξανδρούπολη στο ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου στα Δυτικά Βαλκάνια», ανταγωνιστικά στα σχέδια της Ρωσίας.

Σε τέτοια βάση, και «στο πλαίσιο των ισχυουσών κυρώσεων» της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, συζήτησαν τις «προοπτικές αναβάθμισης» της διμερούς οικονομικής συνεργασίας οι ΥΠΕΞ Ρωσίας - Ελλάδας, αναζητώντας πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Με «καύσιμο» την αντεργατική πολιτική

Αυτές οι επικίνδυνες για το λαό αποστολές που αναλαμβάνει η αστική τάξη, για την «αναβάθμιση» του ρόλου της στην περιοχή, αποτελούν και μέρος του «προσκλητηρίου» που απευθύνει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί η κυβέρνηση της ΝΔ στους «επενδυτές».

Με το τελευταίο τέτοιο κάλεσμα του πρωθυπουργού να απευθύνεται από το Πεκίνο στα κινεζικά μονοπώλια να εκμεταλλευτούν τη «γεωπολιτικά προνομιακή θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων», όπως και το «καταρτισμένο εργατικό δυναμικό» το οποίο η κυβέρνηση φροντίζει με «προσήλωση» να κάνει όλο και φθηνότερο για το κεφάλαιο μέσω της εφαρμογής των «απαραίτητων μεταρρυθμίσεων», εστιάζοντας κυρίως στους τομείς των logistics, με επίκεντρο τα σχέδια της COSCO για το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και τα «θέλω» των εφοπλιστών, χάρη στο στόλο των οποίων, όπως είπε, «η Κίνα έχει τη δυνατότητα να φτάνει σε μακρινές αγορές».

Ενώ διαφήμισε την «πολιτική διασφάλισης φιλικού οικονομικού περιβάλλοντος προς τις επιχειρήσεις» την οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, με βασικό «καύσιμο» της καπιταλιστικής ανάπτυξης την ένταση της εκμετάλλευσης, την προσπάθεια να μπει στο «γύψο» η συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, τους εκατοντάδες αντεργατικούς - αντιλαϊκούς νόμους, την παραπέρα μείωση της φορολογίας επί των επιχειρηματικών κερδών, την κατάργηση της οποιασδήποτε χρονοτριβής ή «εμποδίου» για τους επενδυτές. Στοιχεία που περιλαμβάνονται και σε όλο το μέχρι τώρα νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, από το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο έως το φορολογικό που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, προσφέροντας νέα προκλητικά προνόμια και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Κι αν θέλει να δει κανείς πώς μεταφράζονται αυτά για τους εργαζόμενους και τι έχουν να περιμένουν από τους «εμβληματικούς στόχους» του κεφαλαίου και από την ανάπτυξη για λογαριασμό του, δεν έχει παρά να δει το νέο έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης, στη ΛΑΡΚΟ μέσα στη βδομάδα, αφού ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων αποτελούν «κόστος» για την εργοδοσία.

Αλλά και τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, επίσης μέσα στη βδομάδα, και δείχνουν εκτίναξη της «ευελιξίας» και της εκ περιτροπής εργασίας, με 6 στους 10 να δουλεύουν με «ευέλικτες» σχέσεις, τη δε «κινητικότητα» να παίρνει τρομακτικές διαστάσεις, με τις απολύσεις του πρώτου δεκαμήνου να φτάνουν σε ύψος τον συνολικό αριθμό των μισθωτών!

***

Να λοιπόν τι έχουν να περιμένουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα από τα σχέδια της αστικής τάξης, από την ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου και των κερδών του: Φτώχεια και εκμετάλλευση, πολέμους και προσφυγιά. Με το βλέμμα στο άθλιο αυτό μέλλον που ετοιμάζουν για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, τα αστικά επιτελεία σε όλη την ΕΕ στήνουν τώρα «παράτες» πρωτόγονου αντικομμουνισμού σε όλη την ΕΕ, πασχίζοντας μάταια να θολώσουν τη μόνη ελπιδοφόρα για τους λαούς προοπτική: Την απαλλαγή τους από τα παράσιτα, τους καπιταλιστές, την οικοδόμηση της νέας, σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, απαλλαγμένης από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ