Σάββατο 9 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 10 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 9 Νοέμβρη

1799 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης με πραξικόπημα ανακηρύσσεται πρώτος ύπατος της Γαλλίας («18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη»).

1866 Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου στην επαναστατημένη Κρήτη, όπου 300 μαχητές και 643 γυναικόπαιδα τινάζονται στον αέρα μαζί με τους Τούρκους.

1918 Εκατοντάδες χιλιάδες εξεγερμένοι εργάτες και στρατιώτες κατακλύζουν το κέντρο του Βερολίνου (Γερμανική Επανάσταση). Η μοναρχία της Γερμανίας ανατρέπεται και ο αυτοκράτορας Γουλιέλμος ο Β' εγκαταλείπει τη χώρα. Ο πρίγκιπας Μαξ αναθέτει την πολιτική διαχείριση της αστικής εξουσίας στους Σοσιαλδημοκράτες, διορίζοντας στην καγκελαρία τον ίδιο τον επικεφαλής του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Φρίντριχ Εμπερτ.

Η πτώση της μοναρχίας για τους Σοσιαλδημοκράτες σήμαινε και το τέλος της Επανάστασης, για τους επαναστάτες «Σπαρτακιστές» ωστόσο δεν ήταν παρά το πρώτο βήμα. Απευθυνόμενος στη συνέλευση των Σοβιέτ, ο Κ. Λίμπκνεχτ προειδοποιούσε: «Πρέπει να ρίξω νερό στο κρασί του ενθουσιασμού σας. Η αντεπανάσταση βρίσκεται ήδη εν εξελίξει. Βρίσκεται εδώ, ανάμεσά μας... Μπορεί να αρκεστεί το προλεταριάτο στην εξουδετέρωση των Χοεντσόλερν (σ.σ. της μοναρχίας); Ποτέ πια! Η κατάργηση της κυριαρχίας των τάξεων, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, η εγκαθίδρυση του σοσιαλισμού - αυτός είναι ο σκοπός μας. Η σημερινή κυβέρνηση αυτοονομάζεται σοσιαλιστική. Μέχρι τώρα, όμως, ενήργησε μόνο για τη διατήρηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας».

1938 Τη νύχτα της 9ηςπρος 10η Νοέμβρη οι ναζί εξαπολύουν μαζικό πογκρόμ κατά των Εβραίων της Γερμανίας και της Αυστρίας («Νύχτα των Κρυστάλλων»).

1960 Ο Τζον Κένεντι εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1970 Πεθαίνει ο στρατιωτικός και πολιτικός Σαρλ Ντε Γκολ, πρόεδρος της Γαλλίας (1958 - 1969).

Κυριακή 10 Νοέμβρη

1483 Γεννιέται ο Γερμανός κληρικός και θεολόγος Μαρτίνος Λούθηρος.

1933 Η αστυνομία κάνει επιδρομή στα γραφεία του «Ριζοσπάστη» και συλλαμβάνει 7 συντάκτες, με την κατηγορία ότι με τα δημοσιεύματά τους υποκινούσαν τους αυτοκινητιστές να συνεχίσουν την απεργία τους και να συγκρουστούν με την αστυνομία.

1936 Στον παράνομο «Ριζοσπάστη» δημοσιεύεται Απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ η οποία συγκέντρωνε την προσοχή των Οργανώσεων του Κόμματος στην οργάνωση των μαζικών αγώνων των εργαζομένων, στο ξεσκέπασμα της δημαγωγίας του δικτατορικού καθεστώτος της 4ης Αυγούστου, στην περιφρούρηση των συνδικάτων από τη φασιστικοποίηση και στη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου στις συνοικίες, στα εργοστάσια, στο στρατό. Τέλος, καλούσε το λαό να συνδράμει με κάθε τρόπο τα θύματα της δικτατορίας.

1938 Πεθαίνει ο Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, Πρόεδρος της Τουρκίας από το 1923 έως το 1938.

1945 Ιδρύεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) με έδρα τη Βουδαπέστη.

1982 Πεθαίνει ο Σοβιετικός ηγέτης Λεονίντ Μπρέζνιεφ, Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1964 - 1982) και Πρόεδρος της ΕΣΣΔ (1977 - 1982). Στη θέση του Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΣΕ αναδεικνύεται ο Γιούρι Αντρόποφ.

1989 Ο ΓΓ του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Τοντόρ Ζίβκοφ, αναγκάζεται σε παραίτηση. Η αντεπανάσταση επικρατεί στη Βουλγαρία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ