Σάββατο 9 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 10 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΚΡΟΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τα μεγάλα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα

Τρία ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από το πρώτο κρούσμα συνακροάσεων στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό (28-11-2016), στο οποίο προστέθηκαν νέα κρούσματα στις 5-4-2017 και 18-01-2019. Κι όμως, το «σίριαλ» των ερευνών ακόμα συνεχίζεται, το βολικό «γαϊτανάκι» ευθυνών ανάμεσα στις συναρμόδιες αρχές και υπηρεσίες καλά κρατεί.

Γύρω από την υπόθεση επικρατεί «μαύρο σκοτάδι», όχι μόνο γιατί δεν υπάρχει πόρισμα, αλλά και γιατί όλοι οι εμπλεκόμενοι αφήνουν επιδεικτικά αναπάντητα τα μεγάλα ερωτήματα και κενά που έχει επανειλημμένως καταγγείλει το ΚΚΕ.

Η προσπάθεια να κουκουλωθεί η αλήθεια «βγάζει μάτι». Γι' αυτό επιχειρείται προκλητικά και η υποτίμηση των καταγγελιών του Κόμματος, με τελευταίο περιστατικό αυτό στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατά τη συζήτηση για την έκθεση πεπραγμένων της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για τα έτη 2017 - 2018. Εκεί, ο νέος πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρ. Ράμμος (τοποθετημένος σε αυτήν τη θέση με τη συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ), χαρακτήρισε τις συνακροάσεις - υποκλοπές σε βάρος του ΚΚΕ «κακόβουλη φάρσα» για την οποία «η ΑΔΑΕ δεν έχει περαιτέρω αρμοδιότητα».

Με άλλα λόγια, η «ανεξάρτητη αρχή» για την προστασία του απορρήτου, που έχει ευθύνη και εμπλοκή στη συγκεκριμένη υπόθεση, τοποθετήθηκε με τρόπο που θυμίζει όσα πριν από λίγα χρόνια ξεστόμιζε από το βήμα της ίδιας επιτροπής ο ναζιστής βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Κασιδιάρης, μιλώντας για υποκλοπές - «μαϊμού» και «πλάκα που κάνει κι ένα μικρό παιδάκι».

Επιπλέον, έρχονται εκ νέου στο προσκήνιο περίεργες αντιφάσεις. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ είπε ότι (από όσο γνωρίζει..!) «ζητήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές να αρθεί το απόρρητο και δεν δόθηκε άδεια, οι εισαγγελικές αρχές δεν απάντησαν», άρα «η ΑΔΑΕ δεν μπορούσε να κάνει τίποτα περισσότερο». Τα ίδια έλεγε η ΑΔΑΕ και σε απαντητική της επιστολή προς τον «Ριζοσπάστη» για δημοσίευμά του της 26-1-2019. Το ζήτημα είναι ότι αυτές οι τοποθετήσεις της ΑΔΑΕ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με δικό της έγγραφο προς το ΚΚΕ από τον Δεκέμβρη του 2018! Εκεί η Αρχή σημείωνε ότι έλαβε τα αποτελέσματα της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, τα αξιολόγησε, καταλήγοντας στο πλέον κατατοπιστικό «δεν προκύπτει τίποτα νεότερο»...

Τι από όλα αυτά ισχύει; Ποιος επιτέλους θα δώσει απαντήσεις στο ΚΚΕ και στον λαό; Είναι δυνατόν η ΑΔΑΕ, που μπορεί να ασκεί ανακριτικά καθήκοντα, να επιβάλλει κυρώσεις, να εκδίδει κανονιστικές πράξεις, γνωμοδοτήσεις, συστάσεις, υποδείξεις, να συνεργάζεται για θέματα αρμοδιότητάς της με αρχές και οργανισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό, να μην εξαντλεί τις αρμοδιότητές της για τη διερεύνηση δημόσιων και σοβαρών καταγγελιών ενός πολιτικού κόμματος, του ΚΚΕ; Είναι δυνατόν για όλα αυτά, όπως επισήμανε και ο βουλευτής του Κόμματος Μ. Συντυχάκης στην παραπάνω επιτροπή, να μην υπάρχει στις εκθέσεις της για το 2017 και το 2018 ούτε ίχνος ουσιαστικής αναφοράς;

Αν κάτι τελικά εξελίσσεται σε πραγματική «φαρσοκωμωδία», είναι η πορεία «διερεύνησης» της υπόθεσης, η οποία βρίθει κραυγαλέων κενών και αναπάντητων ζητημάτων. Θυμίζουμε τελείως ενδεικτικά:

  • Η υπόθεση παραλίγο να τεθεί στο αρχείο από την εισαγγελέα Πρωτοδικών τον Νοέμβρη του 2017! Χρειάστηκαν απανωτές διαμαρτυρίες, παρεμβάσεις του Κόμματος και στη Βουλή, υπόμνημά του στην Εισαγγελία στις 8-3-2018, ώστε η υπόθεση τελικά όχι μόνο να μην αρχειοθετηθεί, αλλά να διαταχθεί εκ νέου έρευνα και να εκδοθούν ευρωπαϊκές εντολές έρευνας και αιτήσεις δικαστικής συνδρομής προς δεκάδες χώρες σε Ευρώπη και Αμερική...
  • Στην υπόθεση αυτή συνέβη το αμίμητο: Ενώ έχει σημειωθεί το δεύτερο κρούσμα συνακροάσεων (Απρίλης 2017) και βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, υπάρχουν πάροχοι υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας που φέρεται να ... «έχασαν» στοιχεία που αφορούν την υπόθεση και απαντούν στις αρχές ότι δεν μπορούν πια να τα δώσουν!
  • Ενώ μεταξύ των ύποπτων κλήσεων, που όφειλε η ΓΑΔΑ να ερευνήσει, υπάρχουν αρκετές χωρίς απόκρυψη αριθμού, η ΓΑΔΑ φέρεται να χαρακτηρίζει ΟΛΕΣ τις κλήσεις σαν να έγιναν με απόκρυψη. Ετσι, κανείς δεν γνωρίζει αν τελικά η ΓΑΔΑ εξέτασε όλες ανεξαιρέτως τις κλήσεις, με τι τρόπο, σε τι ευρήματα κατέληξε.

Ολοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και αρχές, η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση έχουν μεγάλες ευθύνες. Κανέναν δεν πείθουν ότι, παρά τα τεχνολογικά μέσα που έχουν στα χέρια τους, δεν μπορούν να εντοπίσουν τους υπαίτιους. Η στάση τους δεν είναι παρά ωμή παραδοχή προς το λαό ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα και οι ελευθερίες του, και όσοι βρίσκονται πίσω από τέτοιου είδους ενέργειες μένουν στο απυρόβλητο. Το ΚΚΕ θα παλέψει με όλους τους τρόπους η έρευνα να φτάσει μέχρι τέλους, να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια.


Βασίλης ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Νομικός


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org