Σάββατο 9 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 10 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την επίθεση στα φτωχά λαϊκά στρώματα

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον ρ/σ «Παραπολιτικά» την Παρασκευή

-- Φαίνεται πάντως, κ. Κουτσούμπα, νούμερο 1 θέμα, βασικότερο θέμα που θα μας απασχολεί για πολύ καιρό με βάση όλες τις εκτιμήσεις, όλες τις αναλύσεις, είναι το Προσφυγικό. Η δική σας η αίσθηση, η δική σας η πρόταση ποια είναι; Εδώ που βρισκόμαστε είναι ενδεδειγμένη η λύση της μεταφοράς προσφύγων κυρίως από τα νησιά προς την υπόλοιπη Ελλάδα και η αναλογική κατανομή προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα;

-- Κοιτάξτε, η δική μας πρόταση και η μόνη ενδεδειγμένη λύση αυτήν τη στιγμή είναι το κλείσιμο όλων των hot spots στα νησιά και τον Εβρο και η μεταφορά των αιτούντων άσυλο καταρχάς στην ηπειρωτική χώρα και σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας, ξενοδοχεία, διαμερίσματα και στη συνέχεια η άμεση μεταφορά τους στις χώρες προορισμού. Κανένας ανήλικος δεν πρέπει να ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος και πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα για τη φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών. Πρέπει να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της επανένωσης των οικογενειών και η μεταφορά τους στα κράτη - μέλη της ΕΕ, όπου βρίσκονται οι οικογένειές τους. Να δοθεί άσυλο σε όσους ανθρώπους προέρχονται από χώρες που είναι εστίες πολέμου, εμφυλίων, που ζουν υπό κατοχή, είναι θύματα αντιδραστικών καθεστώτων και κινδυνεύει η ζωή τους. Πρέπει να εξασφαλιστούν γρήγορες διαδικασίες για τα αιτήματα ασύλου με την πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού. Οσο δεν βάζεις προσωπικό δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή η διαδικασία και να απεγκλωβίζεται αυτός ο κόσμος. Και φυσικά, όσο μένουν να εξασφαλίζονται ιατρική περίθαλψη, εμβολιασμοί. Να υπάρχει πρόσβαση των παιδιών στην Εκπαίδευση χωρίς εμπλοκή των ΜΚΟ και να στελεχωθούν όλες οι υπηρεσίες που ασχολούνται με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Και φυσικά η αποζημίωση των κατοίκων των νησιών και της ενδοχώρας, που έχουν υποστεί ζημιές από αυτόν τον διπλό εγκλωβισμό.

Απαράδεκτη η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που οδηγεί στον διπλό εγκλωβισμό

-- Θέλετε να τηρηθεί η Συμφωνία του 2016 ΕΕ - Τουρκίας, την υποστηρίζετε δηλαδή, για την επιστροφή μεταναστών πίσω στην Τουρκία;

-- Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι έκαναν τραγικό λάθος οι κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε αυτήν την απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που μας έδεσε χειροπόδαρα, οδήγησε και οδηγεί στον διπλό εγκλωβισμό. Ενα αντιδραστικό πλαίσιο που έδωσε τη δυνατότητα στην ουσία μόνο στην τουρκική πολιτική να ανοίγει και να κλείνει τη στρόφιγγα, πότε με τις γεωστρατηγικές της επιδιώξεις, πότε με τη χρηματοδότηση και να παίρνει ζεστό χρήμα που το πληρώνουν οι λαοί της Ευρώπης. Μας λέγανε ότι «η ΕΕ θα μας λύσει το πρόβλημα και είναι σύνορα της ΕΕ που τα προστατεύει». Την ίδια ώρα και το «Δουβλίνο» το υπογράφουν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και είναι αυτό που οδηγεί στον διπλό εγκλωβισμό, διότι δίνει τη δυνατότητα σε χώρες, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στις βόρειες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που δεν είχαν και την οικονομική κρίση που δέχτηκε η Ελλάδα, να επιστρέφουν τους πρόσφυγες και μετανάστες πίσω στις χώρες υποδοχής, που είναι η Ελλάδα. Διότι η Ελλάδα και στη συνέχεια η Ιταλία είναι οι χώρες που δεν έπρεπε να υπογράψουν το «Δουβλίνο» και να δημιουργείται όλο αυτό το αδιέξοδο. Και μία δεκαετία τώρα επιτείνεται το πρόβλημα και φτάνουμε στο αδιέξοδο και λένε «και τώρα τι να κάνουμε, να προτείνει το ΚΚΕ να τους στείλει πίσω στην Τουρκία», την οποία Τουρκία στην ουσία τη βοηθάμε με τις δηλώσεις του υπ. Αμυνας για την επέμβασή της στη Συρία, επειδή είναι στο ΝΑΤΟ, και δημιουργεί νέες καραβιές προσφύγων. Σα δεν ντρεπόμαστε δηλαδή.

Παιχνίδια μηχανισμών καταστολής και ομάδων που κάθε άλλο παρά για το καλό του λαού νοιάζονται

-- Κ. Κουτσούμπα, να πάμε τώρα στις εξελίξεις που είχαμε χτες το βράδυ στα Εξάρχεια και δεν θέλουμε να τοποθετείτε φυσικά μόνο για αυτό το περιστατικό, αλλά γενικώς για τις επιχειρήσεις που κάνει η Ελληνική Αστυνομία στα Εξάρχεια, τις αντιδράσεις που συναντά και πώς βλέπετε τέλος πάντων εσείς τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο αυτό κομμάτι, που έχουν γίνει πάρα πολλές συζητήσεις, όχι μόνο τώρα, όλους τους τελευταίους μήνες, το κομμάτι της Αθήνας εννοώ.

-- Νομίζω ότι αξιοποιείται για να γίνεται ένα παιχνίδι στην ουσία διαφορετικών και αντικρουόμενων συμφερόντων, ενώ θα μπορούσαν πάρα πολύ καλά χωρίς ένταση της καταστολής, υπάρχει όλο το θεσμικό, κατά την άποψή μας νομοθετικό, ποινικό και οτιδήποτε άλλο πλαίσιο, που θα μπορούσαν να είχαν λυθεί. Παίζεται ένα παιχνίδι από τους μηχανισμούς καταστολής και από τις διάφορες ομάδες. Εδώ δεν πρόκειται για ομάδες που αγωνίζονται για το καλό του λαού, το καλό της νεολαίας. Στην ουσία, οι περισσότερες από αυτές τις ομάδες που χρησιμοποιούν τέτοια μέσα, δήθεν ενάντια στις δυνάμεις καταστολής, αλλά στρέφονται ενάντια στο λαό και τους κατοίκους εκεί της περιοχής, της κάθε περιοχής.

-- Επειδή είχαμε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που συνήθως τα κατήγγειλε όλα αυτά, που λέτε.

-- Τι κατήγγειλε η κυβέρνηση ακριβώς;

-- Οχι, πριν γίνει κυβέρνηση λέω, κατήγγειλε αυτούς που λειτουργούσαν με τον τρόπο που περιγράψατε. Το διάστημα που έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, είδατε να κάνει κάτι για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, παρακρατικών κ.ο.κ.;

-- Οχι. Αντίθετα νομίζω ότι ευνόησε και την κρατική καταστολή παραπέρα και τη δράση αυτών των ομάδων. Και στις δύο κατευθύνσεις δούλεψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

-- Εσείς είχατε προβεί σε καταγγελία και για παρακολουθήσεις των τηλεφώνων. Εγινε κάτι; Κάτι έγραφε και προχτές στο πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη».

-- Βεβαίως. Συζητώντας η Επιτροπή της Βουλής τον απολογισμό της ΑΑΔΕ, η οποία ΑΑΔΕ ενώ έπρεπε να είναι ουσιαστικά αυτή η Ανεξάρτητη Αρχή που προφυλάσσει από παρακολουθήσεις, από καταστολή, από φακελώματα κ.λπ., είναι αυτή η αρχή τελικά που μέσω του προέδρου της, με τις δηλώσεις του, έδωσε πράσινο φως για να συγκαλυφθεί η περίπτωση της παρακολούθησης του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ στον Περισσό. Υιοθετώντας μάλιστα μια απαράδεκτη δήλωση που είχε κάνει ένας ναζί, υπόδικος, εγκληματίας, φασίστας, τότε βουλευτής. Είπε την ίδια άποψη. Είναι απαράδεκτο, ενώ υπάρχουν όλα τα στοιχεία, έχουμε ενημέρωση, έχουμε δει όλους τους φακέλους, σταμάτησε ο έλεγχος. Σταμάτησαν η διαδικασία άρσης του απορρήτου και ο ουσιαστικός έλεγχος σε αυτά τα τηλέφωνα όπου εντοπίστηκαν και σταθερά και κινητά, απ' όπου έγιναν αυτές οι συνακροάσεις και οι παρακολουθήσεις του τηλεφωνικού κέντρου, και δεν έχει γίνει τίποτα. Εμείς απαιτούμε να συνεχιστεί και όχι να κουκουλωθεί. Πάμε για κουκούλωμα γιατί ξέρουμε πάρα πολύ καλά, δεν έχουμε το στοιχείο αυτήν τη στιγμή να δώσουμε στη δημοσιότητα, όμως οι καιροί δεν περιμένουν, θα έρθει και αυτή η στιγμή που θα αποκαλυφθούν τα πάντα, και οι υπεύθυνοι που συγκαλύπτουν και αυτοί που έκαναν αυτές τις παρακολουθήσεις.

Φοροελαφρύνσεις για το λαό, όχι για το κεφάλαιο

-- Αλλο μεγάλο θέμα είναι όλη αυτή η συζήτηση γύρω από το Φορολογικό και εσείς είχατε αντιληφθεί ότι είναι πολύ εμβληματικό για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, είχε σηκώσει πολύ το θέμα αυτό και προεκλογικά, τις μειώσεις των φόρων και στους επιχειρηματίες και στους ελεύθερους επαγγελματίες και γενικά τη μείωση των φόρων. Για τα μεσαία στρώματα, τα πιο χαμηλά που εσείς παραδοσιακά είναι το βλέμμα σας προς τα εκεί στραμμένο, βλέπετε κάποια θετική εξέλιξη;

-- Απ' ό,τι φαίνεται, η ΝΔ συνεχίζει και επιδεινώνει την κατάσταση για τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δηλαδή μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, επιστήμονες, φτωχή αγροτιά κ.λπ. Δηλαδή συνεχίζει με βάση και αυτό το νομοσχέδιο αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί το νομοσχέδιο τώρα κατατέθηκε, το μελετάμε στις λεπτομέρειές του, θα δούμε. Πάντως το 7% των φορολογικών εσόδων ή εκεί γύρω πληρώνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Μιλάμε για μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν μεγάλη κερδοφορία. Πολλοί από αυτούς είχαν μεγάλη κερδοφορία και την περίοδο της κρίσης και την ίδια ώρα το 93% των φόρων το πληρώνουν αυτό που λέμε λαϊκά στρώματα. Αυτό συνεχίζεται. Αυτά είναι τα στοιχεία που δόθηκαν στις επιτροπές. Αυτά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν και από τους νόμους που καταθέτει η κυβέρνηση της ΝΔ. Εμείς λέμε ότι πρέπει να υπάρχει υψηλό αφορολόγητο για τα λαϊκά στρώματα, ώστε να μπορεί να επιβιώνει η λαϊκή οικογένεια. Αυτό μπορώ να σας πω αυτήν τη στιγμή. Και βεβαίως έχουμε καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς πρέπει να επιταχυνθεί η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ συνολικά και όχι μία απλή μείωση ή ανακούφιση. Πρέπει να υπάρχουν άλλες φορολογικές ελαφρύνσεις που αφορούν κυρίως λαϊκά στρώματα.

Να αναδειχτεί το πραγματικό κοινωνικό περιεχόμενο του '21

-- Κ. Κουτσούμπα, χτες συνεδρίασε για πρώτη φορά, σε πανηγυρική πρώτη, η Επιτροπή για το 2021 από την κα Αγγελοπούλου - που θα την δείτε σήμερα - με τη συμμετοχή 31 προσωπικοτήτων. Θα ήθελα γενικώς τη γνώμη σας, πώς πρέπει να εορταστούν τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση και με αφορμή αυτό να μας πείτε τι χαρακτήρα είχε για το ΚΚΕ η Επανάσταση του '21.

-- Φυσικά ήταν μια επανάσταση μεγάλης σημασίας για τους Ελληνες, για την Ελλάδα, όσον αφορά τα ιστορικά στοιχεία. Πηγαίνοντας να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια, το 2021, πρέπει να αναδειχθεί και το πραγματικό κοινωνικό περιεχόμενο της Επανάστασης του '21. Βεβαίως, από τη μια μεριά ήταν το θέμα της εθνικής απελευθέρωσης από τον οθωμανικό ζυγό, για 400 χρόνια, αλλά ταυτόχρονα ήταν και μια λαϊκή επανάσταση, με την έννοια της συμμετοχής του λαού, όπου είχε ηγέτη αυτή η επανάσταση την αστική τάξη τότε της χώρας μας, η οποία, όπως και σε άλλες χώρες του κόσμου, την περίοδο εκείνη ήταν με πολλές έννοιες προοδευτική τάξη. Το έθνος - κράτος σε ό,τι αφορά τη χώρα μας σηματοδότησε το πέρασμα από τη φεουδαρχία - που ήταν ένας προηγούμενος κοινωνικοοικονομικός σχηματισμός, ξεπερασμένος - στον καπιταλισμό.

Βέβαια η διαπάλη εκφραζόταν. Δηλαδή εκείνη την περίοδο η αστική τάξη ή τμήματά της ήταν προοδευτικά και προχωρούσαν την ανάπτυξη της χώρας, βοηθούσαν τον λαϊκό παράγοντα. Την ίδια ώρα όμως ο λαϊκός παράγοντας ήταν καταπιεσμένος, άρχιζε να ζει νέες σχέσεις παραγωγής, μέχρι να ολοκληρωθεί η αντιδραστικοποίηση της αστικής τάξης. Βέβαια η ονομαζόμενη «εθνική ενότητα» δεν υπήρξε ποτέ στην Ιστορία, όχι μόνο του ελληνικού κράτους, δεν υπήρξε ποτέ στην Ιστορία όλων των κρατών του κόσμου, γιατί υπάρχουν τάξεις, υπάρχουν διαφορετικά οικονομικά, κοινωνικά συμφέροντα. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά, εμείς το πιστεύουμε ακράδαντα - μπορεί εσείς να μη συμφωνείτε μαζί μας ή πολλοί ακροατές που μας ακούν να μη συμφωνούν - όμως μόνο όταν καταργηθούν οι τάξεις θα μπορέσει να υπάρξει πραγματική λαϊκή, εθνική ενότητα.

Οι λαοί μετά το '89 «μετράνε» οικονομικές κρίσεις, ανεργία, αντιδραστικοποίηση

-- Να σας κάνω μία ερώτηση ακόμα, κ. Γενικέ Γραμματέα, επειδή βλέπω σήμερα στον σύσσωμο σχεδόν ευρωπαϊκό Τύπο να ετοιμάζονται, να έχουμε τα προεόρτια της αυριανής γιορτής για την Ευρώπη, η οποία είναι για τα 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους και που σηματοδότησε την έναρξη των διαδικασιών επανένωσης της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας. Επειδή αύριο λοιπόν θα δούμε αυτές τις γιορτές στη Γερμανία και αλλού στην Ευρώπη, το ΚΚΕ σήμερα, 30 χρόνια μετά, πώς αντιμετωπίζει αυτό το ιστορικό γεγονός;

-- Το ΚΚΕ το αντιμετωπίζει έτσι όπως πρέπει νομίζω να το αντιμετωπίζουν όλοι οι λαοί. Γιατί οποιαδήποτε εκτίμηση και οποιοδήποτε ιστορικό γεγονός πρέπει να το βλέπεις πλέον εκ του αποτελέσματος, με βάση την ιστορική πείρα και τι πρόσφερε και τι έφερε για τους λαούς. Και βλέπουμε βεβαίως ότι μετά το 1989 - αυτά τα 30 χρόνια - και για τον γερμανικό λαό και για τους λαούς της Ευρώπης έχουμε αντιδραστικοποίηση, άνοδο φασιστικών - ακροδεξιών τάσεων, έχουμε επικράτηση ενός ρεβανσισμού, έχουμε όξυνση οικονομικών κρίσεων, ανεργίας, προβλημάτων, πράγματα που δεν υπήρχαν σε αυτό το σοσιαλιστικό μέρος της Γερμανίας τότε. Ούτε ανεργία υπήρχε, η Παιδεία, η Υγεία ήταν σε υψηλά επίπεδα δωρεάν και δημόσια, ο πολιτισμός, μια σειρά δηλαδή πλευρές απαραίτητες για να μπορεί ο άνθρωπος να αισθάνεται ελεύθερος, ήταν παρούσες. Μπορεί να υπήρχαν λάθη, έχουμε κάνει κριτική, έχουμε βγάλει και εμείς συμπεράσματα από το πώς αυτή η προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού τον περασμένο αιώνα - φυσικά σε άλλες συνθήκες - επέδρασε στους λαούς είτε θετικά είτε αρνητικά, όμως το τελικό διακύβευμα είναι αυτό: Εκεί γινόταν ουσιαστικά σύγκρουση καπιταλισμού και σοσιαλισμού.

Τον Μάη του '49 φτιάχτηκε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, τότε αποχωρίστηκε, που ήταν το έδαφος όπου ήταν οι σύμμαχες δυνάμεις της Δύσης, ΗΠΑ, Βρετανοί και Γάλλοι, και μετά, στις 7 του Οκτώβρη του '49, ιδρύθηκε η Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, όπου η Σοβιετική Ενωση είχε την επίδρασή της στον τομέα εκείνο. Το Βερολίνο ήταν στο έδαφος της σοσιαλιστικής Γερμανίας, της Ανατολικής Γερμανίας, ήταν ουσιαστικά μια πόλη, μια πρωτεύουσα, χωρισμένη στα δύο. Η μισή καπιταλιστική, η άλλη σοσιαλιστική. Μέχρι το 1961, δηλαδή για 12 χρόνια, δεν υπήρχε τείχος, αυτό φτιάχτηκε κάτω από συγκεκριμένα ζητήματα από επιθέσεις, από εισροή δεκάδων χιλιάδων πρακτόρων της CIA, με δημιουργία - στελέχωση υπηρεσιών ασφαλείας από το Δυτικό Βερολίνο με πρώην ναζί, πρώην στελέχη του χιτλερισμού, που δεν διώχτηκαν και αξιοποιήθηκαν ενάντια στη Σοβιετική Ενωση και τη Λαοκρατική Γερμανία και αυτό είχε την εξέλιξή του. Αυτή είναι η άλλη εξήγηση που δίνουμε εμείς και που δίνει όταν τον ρωτάνε και ο γερμανικός λαός. Για παράδειγμα, στο έδαφος της ενοποιημένης Γερμανίας, το 50% μιλά θετικά για εκείνο το καθεστώς στα βασικά του ζητήματα και βέβαια στο ανατολικό μέρος είναι πολύ περισσότερο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(6/2/2020)
...στον ευρωμονόδρομο!(7/3/2014)
Βόλφγκανγκ Ρούγκε: Η επανάσταση του Νοέμβρη 1918 στη Γερμανία(10/11/2013)
Αντικομμουνισμός κρατικής τηλεόρασης...(25/7/2010)
Χρηματοδοτούμενες και σχεδιασμένες απ' τον ιμπεριαλισμό(10/4/2005)
Πρόσχημα για ενεργοποίηση μηχανισμών καταστολής(2/2/2001)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org