Σάββατο 9 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 10 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΤΑ ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ
Υπάρχει ήδη πικρή πείρα από την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο

Το «νέο Ασφαλιστικό» της κυβέρνησης ΝΔ αποτελεί συνέχεια και κλιμάκωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, που απορρέει από τις αξιώσεις του κεφαλαίου και τις αποφάσεις της ΕΕ, εδώ και κοντά τρεις δεκαετίες, και υλοποιείται διαδοχικά από τις αστικές κυβερνήσεις, με πιο πρόσφατο τον εμβληματικό νόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στρατηγικός στόχος των αντιασφαλιστικών ανατροπών είναι η «ελάφρυνση» των καπιταλιστών και του κράτους τους από το «βάρος» της Κοινωνικής Ασφάλισης, από την κατάκτηση των εργατών να παίρνουν πίσω μέσω αυτής ένα κομμάτι της κλεμμένης υπεραξίας που παράγουν.

Η ιδιωτική ασφάλιση, που ολοένα ενισχύεται, αποτελεί πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Προφανώς και δεν πρόκειται για πραγματική Ασφάλιση, αφού χάνονται ο κοινωνικός, αναδιανεμητικός χαρακτήρας και η αλληλεγγύη των γενεών. Η περιβόητη «κεφαλαιοποίηση» ωφελεί τους επιχειρηματίες και πτωχεύει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Ας δούμε την πικρή εμπειρία από τη μετατροπή του επικουρικού ταμείου των φαρμακοϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΦΕ - ΝΠΔΔ) σε επαγγελματικό, στους κλάδους σύνταξης (ΤΕΑΥΦΕ-ΝΠΙΔ) και Πρόνοιας (ΤΑΥΦΕ-ΝΠΙΔ), πριν έξι χρόνια, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των αντιασφαλιστικών κατευθύνσεων του 2ου μνημονίου.

Η σύνταξη μετατρέπεται σε επίδομα ελεημοσύνης, όπως άλλωστε προβλέπει η αρχική αναλογιστική μελέτη, στην οποία στηρίχτηκε η μετατροπή του επικουρικού ταμείου σε επαγγελματικό - ΝΠΙΔ, με τη μέση σύνταξη να πέφτει στα 140 ευρώ.

Η συνολική μείωση στις συντάξεις από το 2013 μέχρι σήμερα φτάνει περίπου στο 80%. Ο κλάδος Πρόνοιας καταβάλλει το εφάπαξ μειωμένο κατά 64%, όπως προβλέπεται από το σχετικό νόμο και την αναλογιστική μελέτη, χωρίς να αποκλείονται και άλλες μειώσεις ή και αυξήσεις στις εισφορές.

Μια σειρά από παροχές, όπως οι παιδικές κατασκηνώσεις και τα χαμηλότοκα δάνεια, καταργήθηκαν. Η κεφαλαιοποίηση του Ταμείου ισούται με τα ποσά που περικόπηκαν από τις συντάξεις. Η περιουσία του τοποθετείται σε μετοχές και ομόλογα, ενώ η αξιοποίηση των ακινήτων βρίσκεται στα χέρια επενδυτών, όπως προβλέπεται από τα καταστατικά των επαγγελματικών ταμείων.

Είναι καθαρό ότι τα χρήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων «αξιοποιούνται» δεόντως από τους κεφαλαιοκράτες μέσω των επαγγελματικών ταμείων, που υποστηρίζονται σθεναρά από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τους «συνδικαλιστές» τους.

Και η διεθνής εμπειρία είναι πλούσια σχετικά με τα αποτελέσματα του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην Ασφάλιση. Στις ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι της ENRON έχασαν και τη δουλειά τους και όλες τις ασφαλιστικές αποταμιεύσεις. Δισεκατομμύρια έχασαν αντίστοιχα Ταμεία στην Αγγλία, ενώ φαλίρισαν σε Χιλή και Αργεντινή.

Οσο, λοιπόν, κι αν προσπαθούν οι εργοδότες, οι κυβερνήσεις και οι εργατοπατέρες (βλ. συμφωνία ΓΣΕΕ - ΣΕΒ για Εθνικό Επαγγελματικό Ταμείο) να πείσουν τους εργαζόμενους ότι η κεφαλαιοποίηση στην Ασφάλιση τους ωφελεί, η πραγματικότητα προσφέρει διαφορετικά συμπεράσματα.

Σήμερα είναι επίκαιρη όσο ποτέ η πάλη για δημόσια και δωρεάν καθολική Ασφάλιση, στη βάση των σύγχρονων εργατικών αναγκών. Προϋπόθεση, ασφαλώς, είναι η σύγκρουση με το μεγάλο κεφάλαιο που εμποδίζει αυτήν τη δυνατότητα, γιατί δεν συνάδει με την κερδοφορία του. Στις 30 Νοέμβρη, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι δίνουμε αυτό το μήνυμα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org