Σάββατο 9 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 10 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα κόμματα η πρόταση της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων

Eurokinissi

Στα κόμματα δόθηκαν την Παρασκευή το μεσημέρι από τον υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο, το σχέδιο νόμου και η αιτιολογική πρόταση της κυβέρνησης της ΝΔ για την ψήφο των αποδήμων.

Θυμίζουμε πως έχει προηγηθεί η διαδικασία της Διακομματικής Επιτροπής, εκεί όπου από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ εξέθεσε την καθαρή και συνεκτική του πρόταση, για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων.

Συνοπτικά, η πρόταση του ΚΚΕ περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες: Την ύπαρξη πραγματικών οικονομικών και κοινωνικών δεσμών με την Ελλάδα και όχι απλά ενός «ψυχικού» δεσμού βασισμένου στο αναχρονιστικό «δίκαιο του αίματος», την ύπαρξη ενός ανώτατου χρόνου απουσίας από τη χώρα και την αυτοπρόσωπη ψηφοφορία σε εκλογικά τμήματα του εξωτερικού. Παράλληλα, το ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη τα κριτήρια αυτά να θωρακιστούν και συνταγματικά, ενώ υπογράμμισε πως για την τελική του στάση θα συνεκτιμήσει και τις προθέσεις της κυβέρνησης για τον επερχόμενο εκλογικό νόμο.

Με βάση τα κριτήρια αυτά, το ΚΚΕ ξεκαθάρισε από την αρχή ότι θα τοποθετηθεί, και με βάση αυτά εξετάζει και το σχέδιο νόμου το οποίο δόθηκε από την κυβέρνηση και περιλαμβάνει διατάξεις που παρουσιάζουν προβλήματα και απαιτούν αλλαγές.

Το ΚΚΕ είχε από την αρχή καθαρή στάση

Στο θέμα της ψήφου των αποδήμων αναφέρθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στη συνέντευξή του στον ρ/σ «Παραπολιτικά», την Παρασκευή. Ο διάλογος με τους δημοσιογράφους έχει ως εξής:

-- Τώρα, να σας ρωτήσουμε κάτι άλλο, κε Γραμματέα, στο κομμάτι της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού εντέλει βρέθηκε κοινός τόπος; Γιατί έγινε, όπως κι έπρεπε να γίνει, και κριτική από πολλούς και από αρκετούς επιστήμονες ότι τελικά συμφωνήσατε σε λίγα πράγματα, ότι θα εξαιρεθούν πολλοί συμπατριώτες μας να μην ψηφίζουν, ότι δεν μπήκε το κομμάτι της επιστολικής ψήφου για να δίνεται η δυνατότητα σε κάποιους - και για οικονομικούς λόγους - να μη μετακινούνται, πού βρισκόμαστε;

-- Κοιτάξτε να δείτε, δεν ξέρω πού βρισκόμαστε, η κυβέρνηση έχει το λόγο τώρα, το μαχαίρι και το πεπόνι, ο υπουργός θα δώσει το σχέδιο νόμου. Εμείς έχουμε επιφυλαχθεί από την αρχή για την τελική μας στάση, περιμένουμε να δούμε το νομοσχέδιο, να το μελετήσουμε. Από την αρχή είχαμε καθαρή στάση.

-- Συμφωνήσατε να ψηφίζει σημαντικό τμήμα...

-- Είχαμε καθαρή στάση. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να διευκολυνθούν οι Ελληνες που είτε είναι μετανάστες εργαζόμενοι στο εξωτερικό, γιατί δεν έβρισκαν δουλειά εδώ ή είχαν τις οικογένειές τους και πήγαν εκεί, είτε είναι φοιτητές που σπουδάζουν ή επιστήμονες, που το πτυχίο τους δεν έβρισκε εδώ αντίκρισμα στην αγορά εργασίας και ψάχνουν στο εξωτερικό να βρουν δουλειά πάνω στην επιστήμη τους. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να διευκολυνθούν. Δεν μιλάμε δηλαδή - εμείς από την αρχή το είπαμε - για το αναχρονιστικό «δίκαιο του αίματος» που ισχύει στην Ελλάδα. Δηλαδή, αν μια προγιαγιά το 1700 ήταν Ελληνίδα, να θεωρείται Ελληνας και να μπορεί να πάρει την ιθαγένεια και αυτός ο άνθρωπος που μπορεί να είναι 3ης, 4ης, 5ης γενιάς, που δεν έχει καμιά επαφή με την Ελλάδα, ούτε με την ελληνική πραγματικότητα. Αρα, το να ψηφίζει θα οδηγεί ουσιαστικά το εκλογικό σώμα σε άλλα μονοπάτια, ουσιαστικά θα είναι στρέβλωση του εκλογικού σώματος και της εκλογικής ψήφου.

Αρα, λοιπόν, για αυτά τα ζητήματα έπρεπε να υπάρξουν κάποιες εγγυήσεις, κάποιες προϋποθέσεις, δηλαδή να αποδεικνύεται ότι ο άλλος έχει κάποια σχέση με την Ελλάδα, πλήττεται από τις κοινωνικές, οικονομικές, άλλες πολιτικές που εφαρμόζει η εκάστοτε κυβέρνηση - που ψηφίζεται στις εκλογικές διαδικασίες - και άρα να έχει λόγο. Και όχι γιατί κάποια προγιαγιά ή προπάππους υπήρξε κάποτε Ελληνας, ενώ τώρα μπορεί να είναι Αμερικανός, να είναι Αυστραλός, να είναι οτιδήποτε άλλο και να μη μιλάει ούτε καν τη γλώσσα. Αρα, λοιπόν, αυτό έπρεπε να διασφαλιστεί και βεβαίως σε αυτά τα πλαίσια έπρεπε να εκφράζεται, να καταμετράται η ψήφος του.

Και γι' αυτό βάλαμε αυτά τα ζητήματα, δηλαδή κάπου 30 χρόνια, οπότε πιάνει και τα χρόνια της κρίσης, κάπως να πιστοποιείται ότι έχει ζήσει στην Ελλάδα ή έχει ξέρω εγώ το ΑΦΜ και κάποια πρακτικά ζητήματα, που αποδεικνύουν κάποια σχέση τέλος πάντων.

Να διασφαλιστούν η διαδικασία και η ουσιαστική ισοτιμία

-- Στην επιστολική ψήφο, κ. Κουτσούμπα, εσείς ήσασταν αρνητικός γιατί φοβάστε ότι μπορεί να μη διασφαλιστεί ότι θα γίνει με τον σωστό τρόπο ή γιατί δεν υπάρχει το στοιχείο της συμμετοχής, το να πάει κάποιος κάπου να ψηφίσει και όχι να πατήσει κουμπί και να ψηφίσει ή να στείλει ένα email ή ένα γράμμα;

-- Είναι διπλό το πρόβλημα. Αν υπάρχει κίνδυνος μια φορά νοθείας με την αυτοπρόσωπη παρουσία στα εκλογικά τμήματα, όπως γίνεται σήμερα, μέσω της διαρροής για παράδειγμα του φακέλου που δίνει ο δικαστικός αντιπρόσωπος και ξέρετε, μετά πάει γαϊτανάκι από τους κομματάρχες αν ξεφύγει φάκελος - και τέτοια παραδείγματα είχαμε στην ιστορική πραγματικότητα της πατρίδας μας - αν λέω υπάρχει ένας κίνδυνος τέτοιος, καταλαβαίνετε ότι με την επιστολική ψήφο, όπου στέλνει το υπουργείο Εσωτερικών στις πρεσβείες την επιστολή, όπου μέσα είναι τα ψηφοδέλτια και ο ειδικός φάκελος που πρέπει να έχει ο ψηφοφόρος που θα στείλει την επιστολική ψήφο, τι μπορεί να γίνει!... Το παίρνει ο άλλος στην Αμερική, στην γιαγιά του, στον παππού του, στον γιο του, στην κόρη του, στη φίλη του, ο εργοδότης στον εργαζόμενο κ.λπ., με πιέσεις οι κομματάρχες κ.λπ., είναι εκτεταμένη η πιθανότητα νοθείας και χειραγώγησης της ψήφου με την επιστολική ψήφο. Είναι φανερό, αυτό το καταλαβαίνουν όλοι κι αυτοί που δήθεν κόπτονται για τη δημοκρατία και λένε «δεν υπάρχει περίπτωση». Ενα ζήτημα, λοιπόν, είναι αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί.

Δεύτερο: Πρέπει να υπάρχει ισοτιμία, ας την πούμε έτσι, της ψήφου, αφού αυτό επικαλούνται, για όλους. Γιατί σε κάποιον του λες στην Ελλάδα «φίλε μου, τι να σε κάνω αν μένεις στον Εβρο ή αν η δουλειά σου είναι στον Εβρο και η καταγωγή σου είναι στην Κρήτη; Πάρε το αεροπλάνο να πας να ψηφίσεις στο εκλογικό τμήμα που ανήκεις». Αρα, λοιπόν, αυτό πρέπει να ισχύει και μπορεί να λυθεί, διότι υπάρχει εδώ ένα ζήτημα, είναι υπαρκτό το πρόβλημα ας πούμε σε μεγάλες αποστάσεις - κυρίως αυτό υπάρχει για τις ΗΠΑ, για την ήπειρο της Αμερικής, για την ήπειρο της Ωκεανίας, την Αυστραλία κυρίως, όπου υπάρχουν και αρκετοί Ελληνες - να κάνεις παραπάνω εκλογικά τμήματα. Δεν είναι απαραίτητο να είναι μόνο στην έδρα που είναι η πρεσβεία ή το προξενείο, θα μπορούσε - με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών και των πρεσβειών στις χώρες αυτές - να φτιαχτούν εκλογικά τμήματα. Εκλογικοί αντιπρόσωποι να υπάρχουν από όλα τα κόμματα και εφορευτικές επιτροπές.

Ε, τώρα αν είναι ένας που έχει μια φάρμα στο Far West, σε ένα βουνό ή σε μια πεδιάδα μακρινή, ας του βάλει κι ένα λεωφορείο το κόμμα του ή ο ίδιος να πάει να ψηφίσει στη γειτονική πόλη! Ελεος πια!

-- Κύριε Κουτσούμπα, επειδή βλέπω ταυτόχρονα ότι την ώρα που μιλάμε έχει έρθει στο email των πολιτικών συντακτών το δελτίο Τύπου που αναφέρεται στο σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ότι έχει σταλεί σε όλα τα κόμματα, φαίνεται ότι θα έχουμε εξελίξεις τις επόμενες ώρες πάνω σε αυτό...

-- Επιφυλασσόμαστε, η ψήφος η δική μας δεν είναι αυτό που λένε «το ΚΚΕ ρυθμιστής», εμείς δεν είμαστε ούτε ρυθμιστές ούτε απορρυθμιστές στο συγκεκριμένο πρόβλημα της ψήφου των αποδήμων. Εχουμε τις θέσεις μας, τις οποίες τις παλεύουμε με βάση τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και εκεί θα είναι η τελική μας τοποθέτηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ