Πέμπτη 20 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ»
Σταθερά στα ύψη η «ευελιξία» και η κινητικότητα

Μία στις δύο προσλήψεις κατά τον μήνα Μάη (50,16%) ήταν με σύμβαση μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία, ενώ το ίδιο υψηλό ποσοστό «ευελιξίας» στις νέες συμβάσεις καταγράφεται ολόκληρο το πεντάμηνο (Γενάρης - Μάης) του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη».

Ειδικότερα, τον μήνα Μάη το 39,2% των νέων συμβάσεων ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης, το 10,96% συμβάσεις με εκ περιτροπής εργασία και το 49,84% με πλήρη απασχόληση. Σημειώνεται πως ένα σημαντικό μέρος και αυτών των συμβάσεων, παρόλο που είναι με πλήρες ωράριο, είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και άρα έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης.

Συνολικά τον περασμένο Μάη, το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων ήταν θετικό κατά 105.284 θέσεις εργασίας, αποτυπώνοντας κυρίως την αύξηση της εποχικής απασχόλησης την τουριστική περίοδο. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, το ισοζύγιο αυτό είναι ελαφρώς μικρότερο κατά 3.441 θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστικά, το μεγαλύτερο θετικό ισοζύγιο προσλήψεων εμφανίζεται στα καταλύματα (48.147 παραπάνω θέσεις εργασίας) και στην εστίαση (26.581 θέσεις).

Ταυτόχρονα, τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου επιβεβαιώνουν την τεράστια κινητικότητα στην αγορά εργασίας, εξαιτίας της εξίσου τεράστιας «ευελιξίας». Ετσι, το διάστημα Γενάρης - Μάης 2019 έγιναν 1.130.113 αναγγελίες προσλήψεων και 865.054 απολύσεις. Οσον αφορά τις απολύσεις, το 56,5% (489.504 συμβάσεις) ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που επιβεβαιώνουν και την προσωρινότητα της εργασίας, αλλά και το γεγονός ότι οι εργοδότες μπορούν ελεύθερα να απολύουν εργαζόμενους, αξιοποιώντας το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν στη διάθεσή τους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org