Πέμπτη 20 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία

Η πάλη ενάντια στις επικείμενες απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων βρέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής πανελλαδικής στάσης εργασίας των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι με τον εφιάλτη της ανεργίας απειλούνται περίπου 2.800 εργαζόμενοι μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, λόγω της επικείμενης λήξης της σύμβασής τους το Φλεβάρη - Μάρτη του 2020, ενώ τους επόμενους μήνες ακολουθεί η λήξη της σύμβασης άλλων 1.200 εργαζομένων του ίδιου προγράμματος. Αντιμέτωποι με την απόλυση είναι και χιλιάδες εργολαβικοί εργάτες, που δεν θα προσληφθούν με τις προωθούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ και όσοι προσληφθούν θα εργάζονται με πετσοκομμένα δικαιώματα (σε πολλές περιπτώσεις με 6ωρο και μικρότερο μισθό) και σύντομα θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με την ανεργία. Παράλληλα, συνεχίζονται οι απολύσεις επικουρικών γιατρών πανελλαδικά, ενώ με απόλυση κινδυνεύουν και εκατοντάδες επικουρικοί άλλων ειδικοτήτων.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συγκέντρωσης στο υπουργείο, αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να απορρίπτει για άλλη μια φορά το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων και για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σύμφωνα με τις ανάγκες. Ο υπουργός έκανε επίσης σαφές ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση στους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ, αλλά στη νέα προκήρυξη θα έχουν μια ισχνή αύξηση της μοριοδότησης. Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευσή του για την εφαρμογή της μνημονιακής αναλογίας 1:1 (μια πρόσληψη για κάθε αποχώρηση) και στην Υγεία, γεγονός που οδηγεί - ακόμη κι αν εφαρμοστεί - στη διατήρηση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης, με την τεράστια υποστελέχωση, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία σε ενιαίο αγώνα μαζί με το λαό, «για ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους».

  • Στο πλαίσιο της χτεσινής στάσης εργασίας, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ πραγματοποίησε σύσκεψη με τους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Αποφασίστηκε τη Δευτέρα 24/6 να γίνουν στάση εργασίας (8 π.μ. - 10 π.μ.) και Γενική Συνέλευση, με προοπτική κλιμάκωσης και συντονισμού του αγώνα με τα σωματεία εργαζομένων των άλλων νοσοκομείων και δημόσιων μονάδων Υγείας της Κρήτης, καθώς και των Σωματείων Εργαζομένων της Τοπικής Διοίκησης που έχουν στη δύναμή τους πολλούς εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ