Πέμπτη 20 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Με οδηγό την πείρα τους οι εργάτες μπορούν να ενισχύσουν το ΚΚΕ, για να δυναμώσουν ο αγώνας και η ελπίδα

Χαρακτηριστικές πλευρές από τις εξελίξεις και τις κινητοποιήσεις σε εργοστάσια της Κ. Μακεδονίας

...και στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ
...και στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ
Τα προπαγανδιστικά σλόγκαν και οι αντίστοιχες δηλώσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, όπως «ανάπτυξη για τον κόσμο της εργασίας και όχι με συντριβή της εργασίας», «δημιουργούμε μια οικονομία φιλική σε επενδύσεις για να φέρουμε ανάπτυξη για όλους», το παραμύθι της «μεταμνημονιακής εποχής» ή της «βιώσιμης ανάπτυξης», δεν αφορούν την καθημερινότητα του λαού, γιατί τα προβλήματα και τα βάσανά του είναι εδώ.

Πρόκειται για δηλώσεις και παραμύθια που στην πραγματικότητα δίνουν το στίγμα της ακόμα μεγαλύτερης επίθεσης από πλευράς του κεφαλαίου, με στόχο την ακόμα βαθύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, γιατί, όπως είναι γνωστό, τα κέρδη δεν πέφτουν από τον ουρανό, αλλά προέρχονται από τον ιδρώτα των εργατών.

Το παράδειγμα της ΣΙΔΕΝΟΡ...

Αυτόν τον στόχο, τον δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, τον βιώνουν στο πετσί τους οι εργαζόμενοι σε όλες τις εκδοχές.

Το αποτυχημένο διήγημα ότι «από την ανάπτυξη θα ωφεληθούμε όλοι» το ζουν στο πετσί τους οι εργάτες στη ΣΙΔΕΝΟΡ.

Οι εργαζόμενοι στα χρόνια της κρίσης, κάτω από την πίεση της εργοδοσίας με την απειλή να μη χαθούν οι δουλειές τους, δέχτηκαν μειώσεις μισθών, με την... υπόσχεση από την εργοδοσία ότι μόλις επανέλθει η κερδοφορία θα βελτιωθεί η θέση των εργατών. Το ίδιο αφήγημα δηλαδή που λένε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ότι μέσα από την ανάπτυξη θα έρθουν καλύτερες μέρες, ότι οι επενδύσεις θα οδηγήσουν τάχα σε κερδοφορία και ευημερία για όλους κ.ά.

Από τις κινητοποιήσεις των εργατών στη ΣΙΔΕΝΟΡ...
Από τις κινητοποιήσεις των εργατών στη ΣΙΔΕΝΟΡ...
Τα γεγονότα όμως είναι πεισματάρικα. Τη στιγμή που το εργοστάσιο παρουσιάζει αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 20%, φτάνοντας τα 917 εκατ. ευρώ, μεγάλος αριθμός εργατών αμείβεται με μισθούς κοντά στον κατώτατο, επανέρχεται η εργολαβοποίηση και αυξάνεται η πίεση για 12ωρα...

Η αύξηση του τζίρου στη ΣΙΔΕΝΟΡ μεταφράστηκε σε νέα ιδεολογήματα προς τους εργάτες, όπως «τώρα να βάλουμε ένα χέρι ώστε να διασφαλιστούν οι καλοί ρυθμοί και μετά βλέπουμε». Στην πράξη, στο όνομα της εξασφάλισης της ανταγωνιστικής θέσης του εργοστασίου, η εργοδοσία απορρίπτει κάθε αίτημα ανάκτησης μέρους των μεγάλων απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι, που είναι και το βασικό περιεχόμενο του αγώνα που διεξάγουν οι εργάτες στο εργοστάσιο.

...και του εργοστασίου της ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ Ημαθίας

Τον ίδιο δρόμο, αυτόν της καπιταλιστικής ανάπτυξης, μέσα από άλλο σοκάκι, περπατούν και οι εργάτες στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ Ημαθίας, της εταιρείας που είναι το μεγαλύτερο μονοπώλιο της χώρας στο γάλα. Εκεί το αφήγημα είναι διαφορετικό και συνοψίζεται στο εξής: Απόλυση των εργαζομένων με πρόσχημα την ανάγκη διακοπής της παραγωγής για να πραγματοποιηθεί ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός. Εκεί οδηγεί η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, που από τη μια πλευρά ενισχύει μέσω επιδοτήσεων τα μονοπώλια (πρόσφατα η «Vivartia» έχει επιδοτηθεί με τεράστια ποσά από το υστέρημα του λαού ως κρατική επιχορήγηση) και από την άλλη λύνει τα χέρια της εργοδοσίας με νόμους που διευκολύνουν τις απολύσεις εργαζομένων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Οι εξελίξεις στο εργοστάσιο είναι το αποτέλεσμα ενός δρόμου ανάπτυξης στον οποίο τι παράγεται, με ποιο τρόπο, ποια εργοστάσια ανοίγουν και κλείνουν, καθορίζεται από το αν αποφέρουν κερδοφορία στους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι αν καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες.

Οι αγώνες των εργαζομένων που γίνονται και στα δυο εργοστάσια έχουν κοινό παρονομαστή. Οι εργάτες στη ΣΙΔΕΝΟΡ διεκδικούν επιστροφή των απωλειών που είχαν στα χρόνια της κρίσης, οι εργάτες στη ΔΕΛΤΑ κινητοποιούνται για να μη χάσουν τη δουλειά τους.

Στο πλευρό τους είναι μια σειρά ταξικά σωματεία που στέκονται δίπλα τους και κάνουν προσπάθεια συντονισμού. Ο εχθρός τους είναι κοινός, είναι ο δρόμος ανάπτυξης που υπηρετεί τα κέρδη, τα κόμματα που τον στηρίζουν και υλοποιούν μια σειρά μέτρα για να ενισχυθούν οι επιχειρηματίες. Μπροστά στην κερδοφορία οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν λογαριάζουν τίποτα, είτε αυτό σημαίνει άνοιγμα ψαλίδας μεταξύ παραγωγικότητας και μισθού, όπως γίνεται στη ΣΙΔΕΝΟΡ, είτε μεταφορά της παραγωγής στο εξωτερικό για αναζήτηση πιο φτηνών εργαζομένων, όπως γίνεται στη ΔΕΛΤΑ.

Στήριγμα σε αυτή την αντεργατική επίθεση για πολλοστή φορά είναι ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που «θυμήθηκε» και εμφανίστηκε μετά από 7 μέρες κινητοποιήσεων στη ΣΙΔΕΝΟΡ...

Ισχυρό ΚΚΕ, για την αντίσταση, την αντεπίθεση και την προοπτική

Οι κατακτήσεις έρχονται μόνο με αγώνες, αλλά τους αγώνες με συνέπεια στηρίζει μόνο το ΚΚΕ. Την επομένη των ευρωεκλογών βρεθήκαμε στο πλευρό των εργατών σε ΣΙΔΕΝΟΡ και ΔΕΛΤΑ, στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους, έμπρακτα δείχνουμε την αλληλεγγύη μας.

Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά στην πράξη, και από το πρόσφατο παράδειγμα στα δύο εργοστάσια, ότι το ΚΚΕ είναι η δύναμη που είναι σταθερά και μόνιμα δίπλα στους εργάτες, μπροστά στα δύσκολα, η δύναμη που δεν εγκαταλείπει τον αγώνα.

Το ΚΚΕ είναι η δύναμη που μπορεί να οργανώσει την πάλη και τον αγώνα στην κατεύθυνση ανάκτησης των απωλειών και διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών μας, ζήτημα που προϋποθέτει πανεργατικό αγώνα και συντονισμό κινητοποιήσεων, όχι μόνο για κάθε επιχείρηση ξεχωριστά, αλλά απέναντι στο σύνολο των εργοδοτών και το κράτος τους.

Αυτός ο αγώνας θα δυναμώνει όσο απέναντι στην καπιταλιστική ανάπτυξη που είναι αδιέξοδη για τον λαό δυναμώνει το ΚΚΕ, που δίνει την προοπτική του μοναδικού δρόμου ανάπτυξης που συμφέρει τους εργαζόμενους.

Μπροστά στις εκλογές στις 7 Ιούλη, οι εργάτες στους βιομηχανικούς κλάδους έχουν όλα τα εργαλεία στα χέρια τους, έχουν συσσωρευμένη πείρα για να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που κρίνεται είναι πόσο ισχυρή θα είναι η δύναμή μας για να δυναμώσουν η αντίσταση, ο αγώνας και η ελπίδα. Γιατί η επίθεση απέναντι στα συμφέροντά μας είναι δεδομένη, η αντεπίθεση όμως εξαρτάται από το πόσο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ.


Του Θανάση ΧΡΗΣΤΙΔΗ*
*Ο Θανάσης Χρηστίδης είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ