Πέμπτη 20 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
  • Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής: Ισχυρό ΚΚΕ, δύναμη στον αγώνα για σταθερή δουλειά με δικαιώματα
  • Απεργία στον Επισιτισμό - Τουρισμό: Ρεπορτάζ από την απεργία των εργαζομένων του κλάδου σε Αττική, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα
  • Αρθρο: Πλευρές της πείρας από τις εξελίξεις και τους αγώνες των εργαζομένων σε εργοστάσια της Κ. Μακεδονίας
  • Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών: Συνεχίζεται η μάχη απέναντι στον εκφυλισμό και τη νοθεία που «δουλεύουν» στο φουλ οι εργατοπατέρες
Πιο ισχυρό ΚΚΕ, η δύναμή σου την επόμενη μέρα στον αγώνα για σταθερή δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ προς όλους τους εργαζόμενους

Το ΚΚΕ απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα στους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εργάζονται με τις δεκάδες μορφές ελαστικής απασχόλησης. Στις δεκάδες χιλιάδες νέες και νέους εργαζόμενους, στις γυναίκες, στους μετανάστες, που αποτελούν την πλειοψηφία όσων εργάζονται με τις εργασιακές σχέσεις - «λάστιχο», που οδηγούν σε εργασιακή περιπλάνηση και ομηρία, στους χαμηλούς μισθούς, στη μεγάλη εντατικοποίηση.

Δεν είναι δικός μας ο δρόμος της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης

Τα όνειρα και οι ελπίδες μας δεν χωρούν στη δουλειά ήλιο με ήλιο, στα σπαστά ωράρια, στη δουλειά την Κυριακή, στις ολιγόμηνες συμβάσεις και στα προγράμματα, στην εποχική απασχόληση, στις άθλιες συνθήκες δουλειάς, στην εντατικοποίηση και στην εξόντωση.

Οδηγός και πυξίδα των προεκλογικών προγραμμάτων ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ είναι μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που εξυπηρετεί την ανάπτυξη των καπιταλιστικών κερδών και την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Στη σταθερότητα αυτής της πολιτικής τσακίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι καπιταλιστές και τα κόμματά τους προβάλλουν ότι αυτό είναι το «σύγχρονο» και το «προοδευτικό». Η υπόδειξη μιας διευθύντριας σε γνωστή, μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στους εργαζομένους της ότι «πρέπει να δουλεύετε και να χαμογελάτε και ας παίρνετε 300 ευρώ», είναι η κυνική ομολογία ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων και τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι ασυμβίβαστα.

Με ισχυρό ΚΚΕ και ισχυρό εργατικό κίνημα μπορούμε να διεκδικήσουμε: Σταθερή δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα. Με μισθούς και συνθήκες δουλειάς που να εξασφαλίζουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Με σύγχρονα δικαιώματα, με ελεύθερο χρόνο, καθώς οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του λαού μειώνουν τον αναγκαίο ημερήσιο χρόνο εργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ βελτιώθηκε η ζωή των εργαζομένων...

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με νόμο τον Γενάρη του 2018 χτύπησε κι άλλο το δικαίωμα στην απεργία, υλοποιώντας έναν διαχρονικό πόθο των επιχειρηματικών ομίλων αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων.

Η κατάσταση για τους εργαζόμενους διαμορφώνεται από το κακό στο χειρότερο:

-- Οι άνεργοι παραμένουν σταθερά πάνω από 1.000.000, ανακυκλούμενοι στη μερική απασχόληση, στην εποχιακή εργασία και σε 8μηνα προγράμματα.

-- Οι απλήρωτοι παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες στους χώρους δουλειάς.

-- Οι μισθοί παραμένουν εξαιρετικά χαμηλοί. Στα τέλη του 2018 το 43% των εργαζομένων αμείβονταν με κάτω από 700 ευρώ μεικτά.

-- Με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ το Νοέμβρη του 2018, ο μέσος μισθός για τους εργαζόμενους στη μερική απασχόληση ανέρχεται στο εξευτελιστικό ποσό των 384,22 ευρώ μεικτά.

-- Πάνω από 1.000.000 εργαζόμενοι και φτωχά λαϊκά στρώματα έχουν υποστεί αναγκαστικές κατασχέσεις στους μισθούς και τις καταθέσεις τους.

-- Περίπου 200.000 εργαζόμενοι και νέοι επιστήμονες μετανάστευσαν την περίοδο 2010 - 2018.

Τα τελευταία στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας είναι αποκαλυπτικά:

-- Το 2017 ήταν έτος «ρεκόρ» ως προς την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων», τη μερική και εκ περιτροπής απασχόληση, την εργασία ανηλίκων, ενώ μειώθηκαν κι άλλο οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ).

-- Το 55% των νέων συμβάσεων που υπογράφτηκαν ήταν μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, ενώ και οι υπόλοιπες στην πλειοψηφία τους δεν είναι σταθερής και μόνιμης δουλειάς.

-- Καταγράφηκαν 7.357 εργατικά «ατυχήματα», ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2000.

-- Καταγράφηκαν 76 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα», ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2011.

-- Θεωρήθηκαν 7.647 βιβλιάρια ανηλίκων (άνω των 15 ετών), έναντι 562 θεωρήσεων το 2012.

-- Οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων για την ΥΑΕ έφτασαν τους 21.423, οι λιγότεροι από το 2001.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ δημαγωγούν ότι υπερασπίζονται το «νέο» και το «καινοτόμο» - Οτι «πρόοδος» είναι η «ευελιξία», η κινητικότητα, η στοχοθεσία

«Πυξίδα» στη γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου στο ωράριο των εργαζομένων σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί η Οδηγία 2003/88 της ΕΕ για την οργάνωση του χρόνου εργασίας. Με βάση αυτή η εργοδοσία μπορεί να αναγκάσει τους εργαζόμενους να δουλεύουν όχι μόνο 7 αλλά μέχρι και 12 μέρες συνεχόμενα, χωρίς ξεκούραση. Επιπλέον, καθιερώθηκε ότι ένας εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει έως και 65 ώρες τη βδομάδα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί στο ακέραιο το νόμο 3986/2011, επιτρέπει η διευθέτηση να γίνεται είτε μέχρι και για 10 ώρες τη μέρα εργασία, χωρίς καν πληρωμή υπερωριών, για ένα διάστημα αυξημένης απασχόλησης τριών μηνών, είτε σε διάστημα 7 μηνών διευθετώντας συνολικά 256 ώρες εργασίας, είτε μέσα από επιχειρησιακές και κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας μπορεί να καθορίζεται άλλο σύστημα διευθέτησης χρόνου εργασίας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κλάδου ή της επιχείρησης.

Αυτό το καθεστώς εργασίας καταργεί τη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, είναι απάνθρωπο και προκαλεί μεγάλη φθορά στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι Μεσαίωνας!

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τσακώνονται με αφορμή την 7ήμερη εργασία, διαμορφώνουν ψεύτικα διλήμματα ώστε να εγκλωβίσουν τη δικαιολογημένη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση των εργαζομένων. Ισχυρίζονται ότι μπορούν να προστατέψουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Λένε και οι δύο ψέματα. Είναι με τους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες και τους μεγαλοξενοδόχους. Δουλεύουν για τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων. Θέλουν να στρατεύσουν την εργατική τάξη στα όνειρα και τις αξίες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, ότι «πρόοδος» και «σύγχρονο» είναι η εργασιακή ομηρία, η εργασιακή περιπλάνηση και οι μισθοί πείνας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και η Χρυσή Αυγή αρνήθηκαν τις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ για την προστασία και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αρνήθηκαν την πρόταση νόμου που υπέγραψαν 530 εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, του 13ου και του 14ου μισθού και των κλαδικών ΣΣΕ. Για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, της πρώτης κατοικίας, των ανέργων. Για κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Αρνήθηκαν τη μετατροπή του άρθρου 103 του Συντάγματος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου και τη μονιμοποίηση εργαζομένων στο Δημόσιο.

Ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε πρωτομάστορας στο ψέμα και στην εξαπάτηση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πάτησε στους δεκάδες αντιλαϊκούς νόμους που ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τους επέκτεινε.

  • Εφάρμοσε τον αντιλαϊκό νόμο της ΝΔ για τις Συλλογικές Συμβάσεις, που δίκαια πήρε το όνομα νόμος «Βρούτση - Αχτσιόγλου», διατηρώντας τον κατώτατο μισθό σε άθλια επίπεδα και τις ΣΣΕ στο ψυγείο. Επικύρωσε τις ΣΣΕ στον Τουρισμό και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ που καθιερώνουν την 7ήμερη και 9ήμερη εργασία.
  • Ψήφισε το νόμο «Κατρούγκαλου» που πετσόκοψε και άλλο τις συντάξεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε 11 νέες μειώσεις στις συντάξεις στις ήδη δεκάδες των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
  • Επέκτεινε με νόμο τη δουλειά των εμποροϋπαλλήλων την Κυριακή σε 32, από 8 που ήταν πριν. Ψήφισε νόμο που επεκτείνει σε 11 συνεχόμενες τις μέρες δουλειάς των γιατρών, ανοίγοντας το δρόμο και για άλλα επαγγέλματα.
  • Ψήφισε δεκάδες άλλους αντεργατικούς νόμους, πολλούς μαζί με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, που διευρύνουν τη δράση των «δουλεμπορικών» γραφείων, επεκτείνουν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, μέχρι και τις συμβάσεις μιας μέρας.
  • Από τον Αύγουστο του 2016 έως το Νοέμβρη του 2018 ο μέσος μισθός μειώθηκε πάνω από 10%.

Την επόμενη μέρα των εκλογών, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ έχουν δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουν την αντιλαϊκή πολιτική:

Μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της εργασίας, δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών, σιωπή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, νέα προνόμια στο κεφάλαιο, όπως είναι οι δεκάδες φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές, τους επιχειρηματικούς ομίλους, όλα όσα μαζί ψήφισαν αυτά τα κόμματα.

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, δε χρωστάτε. Σας χρωστούν!

Η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης είναι αυτή που εξασφαλίζει πλούτο και δύναμη στους καπιταλιστές. Χωρίς την εργατική τάξη δεν υπάρχει τίποτα. Οι εργαζόμενοι παράγουν όλο τον πλούτο.

Υπάρχει ο δρόμος της αντίστασης, της αντεπίθεσης, του αγώνα για να έρθει ο λαός στην εξουσία, για να γίνει οργανωτής και κυρίαρχος του πλούτου που παράγει, να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Οσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ την επόμενη μέρα των εκλογών, όσο μεγαλύτερη δύναμη έχει, τόσο θα μπορεί από καλύτερες θέσεις να πρωτοστατεί στην οργάνωση των αγώνων, να βγάζει στην επιφάνεια τη δύναμη του λαού, να πιέζει αποτελεσματικά, να διεκδικεί, να αποσπά κατακτήσεις.

Καμία θετική απόσπαση από την κυβέρνηση και τους μεγαλοεργοδότες δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει χωρίς ισχυρό ΚΚΕ και ισχυρούς διεκδικητικούς αγώνες, όπως επιβεβαιώνει και η πείρα της τελευταίας τετραετίας.

Απέναντί μας βρίσκουμε το μαύρο μέτωπο των επιχειρηματικών ομίλων, της ΕΕ, των κυβερνήσεων, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η πρόσφατη απλόχερη στήριξη των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ αλλά και της Χρυσής Αυγής στη συνδικαλιστική μαφία στη ΓΣΕΕ επιβεβαιώνει τους «δεσμούς αίματος» που έχουν όλοι αυτοί απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Με ισχυρό ΚΚΕ και ισχυρό εργατικό κίνημα να διεκδικήσουμε:
  • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, δωρεάν αναβαθμισμένες κοινωνικές παροχές για όλους και όλες.
  • Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο και σε άλλες επιχειρήσεις (πρώην ΔΕΚΟ).
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, όρους υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δομές της δημόσιας Υγείας, της Παιδείας, στους Οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης, γενικά στις κοινωνικές υπηρεσίες και οργανισμούς.
  • Μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
  • Κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν τις απολύσεις, καταργούν την κυριακάτικη αργία, απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Δημόσια καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος. Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης. Συνταξιοδότηση στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους στο ύψος του 80% του βασικού μισθού.
  • Ειδικά για τις γυναίκες: Επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ, άδεια μητρότητας για όλες τις μισθωτές, με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση, ανεξάρτητα από εργασιακές σχέσεις.
Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται πόσο ισχυρή θα είναι εκείνη η δύναμη που είναι σταθερά και μόνιμα δίπλα σας, μπροστά στα δύσκολα, που δεν εγκαταλείπει ποτέ τον αγώνα.
Κρίνεται πόσο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ, για να δυναμώσουν η λαϊκή αντίσταση, η αντεπίθεση, η ελπίδα, η προοπτική της κοινωνικής ευημερίας.
Με οδηγό την πείρα τους οι εργάτες μπορούν να ενισχύσουν το ΚΚΕ, για να δυναμώσουν ο αγώνας και η ελπίδα

Χαρακτηριστικές πλευρές από τις εξελίξεις και τις κινητοποιήσεις σε εργοστάσια της Κ. Μακεδονίας

...και στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ
...και στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ
Τα προπαγανδιστικά σλόγκαν και οι αντίστοιχες δηλώσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, όπως «ανάπτυξη για τον κόσμο της εργασίας και όχι με συντριβή της εργασίας», «δημιουργούμε μια οικονομία φιλική σε επενδύσεις για να φέρουμε ανάπτυξη για όλους», το παραμύθι της «μεταμνημονιακής εποχής» ή της «βιώσιμης ανάπτυξης», δεν αφορούν την καθημερινότητα του λαού, γιατί τα προβλήματα και τα βάσανά του είναι εδώ.

Πρόκειται για δηλώσεις και παραμύθια που στην πραγματικότητα δίνουν το στίγμα της ακόμα μεγαλύτερης επίθεσης από πλευράς του κεφαλαίου, με στόχο την ακόμα βαθύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, γιατί, όπως είναι γνωστό, τα κέρδη δεν πέφτουν από τον ουρανό, αλλά προέρχονται από τον ιδρώτα των εργατών.

Το παράδειγμα της ΣΙΔΕΝΟΡ...

Αυτόν τον στόχο, τον δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, τον βιώνουν στο πετσί τους οι εργαζόμενοι σε όλες τις εκδοχές.

Το αποτυχημένο διήγημα ότι «από την ανάπτυξη θα ωφεληθούμε όλοι» το ζουν στο πετσί τους οι εργάτες στη ΣΙΔΕΝΟΡ.

Οι εργαζόμενοι στα χρόνια της κρίσης, κάτω από την πίεση της εργοδοσίας με την απειλή να μη χαθούν οι δουλειές τους, δέχτηκαν μειώσεις μισθών, με την... υπόσχεση από την εργοδοσία ότι μόλις επανέλθει η κερδοφορία θα βελτιωθεί η θέση των εργατών. Το ίδιο αφήγημα δηλαδή που λένε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ότι μέσα από την ανάπτυξη θα έρθουν καλύτερες μέρες, ότι οι επενδύσεις θα οδηγήσουν τάχα σε κερδοφορία και ευημερία για όλους κ.ά.

Από τις κινητοποιήσεις των εργατών στη ΣΙΔΕΝΟΡ...
Από τις κινητοποιήσεις των εργατών στη ΣΙΔΕΝΟΡ...
Τα γεγονότα όμως είναι πεισματάρικα. Τη στιγμή που το εργοστάσιο παρουσιάζει αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 20%, φτάνοντας τα 917 εκατ. ευρώ, μεγάλος αριθμός εργατών αμείβεται με μισθούς κοντά στον κατώτατο, επανέρχεται η εργολαβοποίηση και αυξάνεται η πίεση για 12ωρα...

Η αύξηση του τζίρου στη ΣΙΔΕΝΟΡ μεταφράστηκε σε νέα ιδεολογήματα προς τους εργάτες, όπως «τώρα να βάλουμε ένα χέρι ώστε να διασφαλιστούν οι καλοί ρυθμοί και μετά βλέπουμε». Στην πράξη, στο όνομα της εξασφάλισης της ανταγωνιστικής θέσης του εργοστασίου, η εργοδοσία απορρίπτει κάθε αίτημα ανάκτησης μέρους των μεγάλων απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι, που είναι και το βασικό περιεχόμενο του αγώνα που διεξάγουν οι εργάτες στο εργοστάσιο.

...και του εργοστασίου της ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ Ημαθίας

Τον ίδιο δρόμο, αυτόν της καπιταλιστικής ανάπτυξης, μέσα από άλλο σοκάκι, περπατούν και οι εργάτες στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ Ημαθίας, της εταιρείας που είναι το μεγαλύτερο μονοπώλιο της χώρας στο γάλα. Εκεί το αφήγημα είναι διαφορετικό και συνοψίζεται στο εξής: Απόλυση των εργαζομένων με πρόσχημα την ανάγκη διακοπής της παραγωγής για να πραγματοποιηθεί ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός. Εκεί οδηγεί η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, που από τη μια πλευρά ενισχύει μέσω επιδοτήσεων τα μονοπώλια (πρόσφατα η «Vivartia» έχει επιδοτηθεί με τεράστια ποσά από το υστέρημα του λαού ως κρατική επιχορήγηση) και από την άλλη λύνει τα χέρια της εργοδοσίας με νόμους που διευκολύνουν τις απολύσεις εργαζομένων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Οι εξελίξεις στο εργοστάσιο είναι το αποτέλεσμα ενός δρόμου ανάπτυξης στον οποίο τι παράγεται, με ποιο τρόπο, ποια εργοστάσια ανοίγουν και κλείνουν, καθορίζεται από το αν αποφέρουν κερδοφορία στους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι αν καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες.

Οι αγώνες των εργαζομένων που γίνονται και στα δυο εργοστάσια έχουν κοινό παρονομαστή. Οι εργάτες στη ΣΙΔΕΝΟΡ διεκδικούν επιστροφή των απωλειών που είχαν στα χρόνια της κρίσης, οι εργάτες στη ΔΕΛΤΑ κινητοποιούνται για να μη χάσουν τη δουλειά τους.

Στο πλευρό τους είναι μια σειρά ταξικά σωματεία που στέκονται δίπλα τους και κάνουν προσπάθεια συντονισμού. Ο εχθρός τους είναι κοινός, είναι ο δρόμος ανάπτυξης που υπηρετεί τα κέρδη, τα κόμματα που τον στηρίζουν και υλοποιούν μια σειρά μέτρα για να ενισχυθούν οι επιχειρηματίες. Μπροστά στην κερδοφορία οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν λογαριάζουν τίποτα, είτε αυτό σημαίνει άνοιγμα ψαλίδας μεταξύ παραγωγικότητας και μισθού, όπως γίνεται στη ΣΙΔΕΝΟΡ, είτε μεταφορά της παραγωγής στο εξωτερικό για αναζήτηση πιο φτηνών εργαζομένων, όπως γίνεται στη ΔΕΛΤΑ.

Στήριγμα σε αυτή την αντεργατική επίθεση για πολλοστή φορά είναι ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που «θυμήθηκε» και εμφανίστηκε μετά από 7 μέρες κινητοποιήσεων στη ΣΙΔΕΝΟΡ...

Ισχυρό ΚΚΕ, για την αντίσταση, την αντεπίθεση και την προοπτική

Οι κατακτήσεις έρχονται μόνο με αγώνες, αλλά τους αγώνες με συνέπεια στηρίζει μόνο το ΚΚΕ. Την επομένη των ευρωεκλογών βρεθήκαμε στο πλευρό των εργατών σε ΣΙΔΕΝΟΡ και ΔΕΛΤΑ, στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους, έμπρακτα δείχνουμε την αλληλεγγύη μας.

Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά στην πράξη, και από το πρόσφατο παράδειγμα στα δύο εργοστάσια, ότι το ΚΚΕ είναι η δύναμη που είναι σταθερά και μόνιμα δίπλα στους εργάτες, μπροστά στα δύσκολα, η δύναμη που δεν εγκαταλείπει τον αγώνα.

Το ΚΚΕ είναι η δύναμη που μπορεί να οργανώσει την πάλη και τον αγώνα στην κατεύθυνση ανάκτησης των απωλειών και διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών μας, ζήτημα που προϋποθέτει πανεργατικό αγώνα και συντονισμό κινητοποιήσεων, όχι μόνο για κάθε επιχείρηση ξεχωριστά, αλλά απέναντι στο σύνολο των εργοδοτών και το κράτος τους.

Αυτός ο αγώνας θα δυναμώνει όσο απέναντι στην καπιταλιστική ανάπτυξη που είναι αδιέξοδη για τον λαό δυναμώνει το ΚΚΕ, που δίνει την προοπτική του μοναδικού δρόμου ανάπτυξης που συμφέρει τους εργαζόμενους.

Μπροστά στις εκλογές στις 7 Ιούλη, οι εργάτες στους βιομηχανικούς κλάδους έχουν όλα τα εργαλεία στα χέρια τους, έχουν συσσωρευμένη πείρα για να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που κρίνεται είναι πόσο ισχυρή θα είναι η δύναμή μας για να δυναμώσουν η αντίσταση, ο αγώνας και η ελπίδα. Γιατί η επίθεση απέναντι στα συμφέροντά μας είναι δεδομένη, η αντεπίθεση όμως εξαρτάται από το πόσο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ.


Του Θανάση ΧΡΗΣΤΙΔΗ*
*Ο Θανάσης Χρηστίδης είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ

Τάζουν «μπόνους», μοιράζουν εντατικοποίηση...

«Θέλετε να κερδίσετε 150 ευρώ;». Το ερώτημα απευθύνει η εργοδοσία στους εργαζόμενους μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας. Για να προσθέσουν το παραπάνω ποσό στον πενιχρό τους μισθό, αρκεί να της συστήσουν «νέους συνεργάτες» που θα δουλέψουν στο ξενοδοχείο «τουλάχιστον τρεις μήνες επιτυχώς».

Η ανακοίνωση βρέθηκε στα χέρια των απεργών και σχολιάστηκε κατά τη χτεσινή κινητοποίηση: Η συγκεκριμένη ξενοδοχειακή μονάδα, που αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των επενδύσεων στην Αττική, προσφέρει ...μπόνους σε όποιον εργαζόμενο καταφέρει να πείσει έναν συνάδελφό του να αντέξει τρεις μήνες εξοντωτικής δουλειάς, καθώς οι συνθήκες ακραίας εντατικοποίησης έχουν ήδη οδηγήσει σε δεκάδες παραιτήσεις από το ξεκίνημα κιόλας της σεζόν.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι που δούλευαν για χρόνια στο ξενοδοχείο πετάχτηκαν στην ανεργία, όταν αυτό έκλεισε για να γίνουν εργασίες ανακαίνισης. Ο ίδιος δρόμος της ανεργίας περιμένει εξάλλου και τους σημερινούς εργαζόμενους, που δουλεύουν στον νέο πια «επενδυτή», μετά το πέρας των τριών μηνών και το τέλος της σεζόν...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Με απεργία απάντησαν στην εντεινόμενη επίθεση της εργοδοσίας

Κόντρα στην εργασιακή ζούγκλα που ενισχύεται με τις «πλάτες» όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού σε Αττική, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη - Πιερία - Χαλκιδική και Αχαΐα, με αποφάσεις των κλαδικών τους σωματείων, με επίκεντρο τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους δουλειάς.

Στο επίκεντρο η πάλη για σταθερή δουλειά με δικαιώματα

Στην Αθήνα, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Τουρισμού, πορεία στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και παρέμβαση σε ξενοδοχειακή μονάδα - χαρακτηριστικό δείγμα του εργασιακού μεσαίωνα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς.

Στο επίκεντρο των συνθημάτων βρέθηκε το αίτημα για σταθερή δουλειά, κόντρα στη γενίκευση της «ελαστικής» εργασίας και των «δουλεμπορικών», το οποίο αποτυπώθηκε και στο σύνθημα: «Δούλοι δεν θα γίνουμε στα ξενοδοχεία, οργάνωση κι αγώνας για σταθερή εργασία».

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, ενώ μήνυμα συμπαράστασης έστειλε η συνδικαλιστική οργάνωση USB από την Ιταλία.

«Σήμερα απεργούμε γιατί ενώ είμαστε ακόμα στην αρχή της τουριστικής σεζόν, η εντατικοποίηση χτυπάει πραγματικά "κόκκινο"», τόνισε στην κεντρική ομιλία, στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Τουρισμού, ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης. Πρόσθεσε πως η απεργία είναι η απάντηση των εργαζομένων στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, για «υποκατώτατο μισθό» για τους νεοπροσλαμβανόμενους στα ξενοδοχεία, εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων «ανάλογα με τα κριτήρια κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας» και επιβολή 7ήμερης εργασίας στα πρότυπα της Σύμβασης που υπέγραψαν οι ξεπουλημένοι εργατοπατέρες της διοίκησης της Ομοσπονδίας.

ΑΘΗΝΑ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «Hyatt»

INTIME NEWS

ΑΘΗΝΑ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «Hyatt»
«Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η λεγόμενη "δίκαιη ανάπτυξη", η επιστροφή στην "κανονικότητα", σημαίνει ότι δεν θα μας επιστρέψουν τίποτα από ό,τι μας πήραν όλα αυτά τα χρόνια. Οσο μεγαλύτερη ανάπτυξη, όσο περισσότερες επενδύσεις μετράνε κάθε χρόνο, τόσο χειρότερες συνθήκες εργασίας διαμορφώνονται για μας τους εργαζόμενους», υπογράμμισε.

«Εμείς έχουμε τη δύναμη», τόνισε και κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν το Συνδικάτο και τη δράση του. Κατήγγειλε, τέλος, το γεγονός ότι ο υπουργός αν και γνώριζε για την κινητοποίηση δεν φρόντισε να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία των απεργών.

Τη ματαίωση των σχεδίων της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό με εξτρά εργαζόμενους και πρακτικάριους χαιρέτισε ο Σπύρος Πετρολέκας, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» και μέλος της διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου.

Οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται να είναι η «παράπλευρη απώλεια» στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, τόνισε ο Βασίλης Χουλιάρας, μέλος της Επιτροπής Νέων του Συνδικάτου, διανομέας, μιλώντας για τα εργατικά «ατυχήματα».

Ο Γιώργος Χατζούδας, αντιπρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου στο «Athens Marriott», μετέφερε το απεργιακό κλίμα που κυριάρχησε στο ξενοδοχείο.

ΚΕΡΚΥΡΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Τη μήνυση που υπέβαλαν ενάντια σε συνδικαλιστές οι εργατοπατέρες της πλειοψηφίας της διοίκησης στην Ομοσπονδία κατήγγειλε ο Νίκος Παπαγεωργίου μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ. «Είναι έτοιμοι να υπογράψουν άλλο ένα έγκλημα», προειδοποίησε, εξηγώντας πως μετά το «ξήλωμα» του 5ήμερου σειρά έχουν οι αξιώσεις για «υποκατώτατο» μισθό για τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο.

Εντατικοποίηση, χαμηλοί μισθοί, επίθεση στα δικαιώματα... τα συστατικά της τουριστικής ανάπτυξης

«Μειώνουν τους μισθούς, αυξάνουν τη δουλειά, αυτή 'ναι η ανάπτυξη για τ' αφεντικά»: Με το σύνθημα αυτό η πορεία έφτασε έξω από τα γραφεία του ΣΕΤΕ, από όπου απουσίαζαν όλα τα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου. Αντιπροσωπεία επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματα της κινητοποίησης.

«Αφού οι ξενοδόχοι απουσιάζουν, θα πάμε να βρούμε έναν από αυτούς», έδωσε το σύνθημα ο πρόεδρος του Συνδικάτου και η κινητοποίηση μεταφέρθηκε έξω από το ξενοδοχείο «Hyatt» στη Συγγρού.

Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο αποτελεί μια από τις πολυδιαφημισμένες νέες «επενδύσεις» στις οποίες η εργασιακή πραγματικότητα αποδεικνύει τι σημαίνει «ανάπτυξη» για τους εργαζόμενους: Κυριαρχούν τα «δουλεμπορικά» συνεργεία και η εντατικοποίηση, ενώ η εργοδοσία προχώρησε πρόσφατα και σε απολύσεις. Τις ελλείψεις σε όλα τα πόστα, από τις καμαριέρες μέχρι τη λάντζα, την κουζίνα, το ζαχαροπλαστείο, υπενθύμισε ο Γ. Στεφανάκης, ενώ κατήγγειλε το γεγονός ότι οι μόνοι που περισσεύουν στο προσωπικό είναι οι ...μπράβοι, καθώς τους απεργούς «υποδέχθηκαν» αρκετοί από αυτούς, σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσουν κλίμα τρομοκρατίας.

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου μπήκε στο ξενοδοχείο, στέλνοντας το μήνυμα πως τα «δουλεμπορικά» γραφεία και οι επιχειρηματικοί όμιλοι των ξενοδόχων για τους οποίους δουλεύουν θα βρίσκουν καθημερινά απέναντί τους το Συνδικάτο.

Στις άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Μητροπόλεως, ενώ ακολούθησε πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων.

Σε κλιμάκωση της πάλης ενάντια στην πολιτική που μοιράζει κέρδη και προνόμια στο κεφάλαιο και τσακίζει μισθούς και δικαιώματα των εργαζομένων κάλεσε ο Γιώργος Μπρανίκας, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στις Τουριστικές Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ). Ακολούθησε πορεία με συνθήματα όπως «Θέλουμε Συμβάσεις Συλλογικές, για όλη την Ελλάδα υποχρεωτικές», «Για τους διανομείς μέτρα προστασίας, κόντρα στα κέρδη της εργοδοσίας». Εξω από το Εργατικό Κέντρο, οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τον προδοτικό ρόλο των εργατοπατέρων που έχουν κάτσει στο σβέρκο των εργατών.

«Στους ξενοδόχους δεν σκύβουμε κεφάλι, με το Σωματείο αντίσταση και πάλη»: Το μήνυμα αυτό έστειλαν οι εργαζόμενοι και ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, με τη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και την πορεία που κατέληξε στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού. Η απεργιακή συγκέντρωση ενέκρινε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης να δοθεί συνέχεια στην προσπάθεια για υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων και στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες με στόχο τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης.

Στην Πάτρα, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αχαΐας απάντησε με απεργιακή κινητοποίηση σε γνωστή αλυσίδα εστίασης που έχει απλήρωτους εργαζόμενους και καταστρατηγεί την εργατική νομοθεσία.

Στην Κω, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων, μαζί με αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, έκανε παράσταση διαμαρτυρίας χτες το απόγευμα στην Ενωση Ξενοδόχων. Το Σωματείο ενημέρωσε τους εργαζόμενους για το πλαίσιο των διεκδικήσεών του και ξεκαθάρισε πως οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν.

Μηνύσεις ενάντια σε συνδικαλιστές από τους ανθρώπους της εργοδοσίας

Το «γράμμα» της εργοδοσίας πηγαίνουν προσηλωμένα οι εργατοπατέρες στην Ομοσπονδία του κλάδου: Οχι μόνο δεν κουνάνε ούτε το δαχτυλάκι τους την ώρα που εντείνεται η αντεργατική επίθεση, αλλά... κινούνται νομικά ενάντια σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, για την παρέμβαση που έκαναν στις 21/2/2018 στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ)!

Οπως καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ, ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδίας κατέθεσε μήνυση με την οποία κατηγορεί τους συνδικαλιστές για... «εξύβριση, απειλή και φθορά ξένης ιδιοκτησίας». Στην πραγματικότητα, όπως τονίζει το ΠΑΜΕ, ζητά την ποινική τους δίωξη «γιατί απαίτησαν να δουλεύουν οι σημερινοί εργαζόμενοι - και ιδιαίτερα οι νέοι - όπως οι παππούδες τους: Με 8ωρο και 5ήμερο!».

Η αγωνιστική παρέμβαση είχε γίνει την περίοδο που οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές ετοιμάζονταν να υπογράψουν, καθ' υπαγόρευση των ξενοδόχων και πίσω από την πλάτη των ξενοδοχοϋπαλλήλων, την περιβόητη Συλλογική Σύμβαση με τη δυνατότητα των εργοδοτών να καταργούν το πενθήμερο και να επιβάλλουν ασταμάτητη δουλειά, χωρίς ρεπό, τους μήνες της τουριστικής σεζόν.

«Κανείς εργαζόμενος του κλάδου δεν τους εξουσιοδότησε ποτέ να καταργήσουν δικαιώματα», τονίζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ και προσθέτει ότι «όχι μονάχα έβαλαν την υπογραφή τους, αλλά μετά από όργιο νοθειών και παρατυπιών φρόντισαν να εξασφαλίσουν για λογαριασμό της εργοδοσίας ξανά την πλειοψηφία στην Ομοσπονδία, για να πάρουν σειρά και άλλα δικαιώματα από τα οποία οι ξενοδόχοι επιθυμούν να απαλλαγούν εδώ και δεκαετίες».

Η Πανελλαδική Γραμματεία καλεί τα σωματεία του κλάδου «να καταδικάσουν τη βιομηχανία διώξεων ενάντια σε αγωνιστές συνδικαλιστές από τους ανθρώπους της εργοδοσίας, στελέχη των κομμάτων που έβαλαν πλάτη να περάσουν τα μνημόνια και το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΙ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ
Δουλεύουν στο φουλ τις φάμπρικες παραγωγής νόθων αντιπροσώπων

Νέες παρεμβάσεις απέναντι σε «σωματεία» - φαντάσματα, μηχανισμούς νοθείας και εργοδοτικής ασυδοσίας

Την επέμβαση της αστυνομίας ζήτησαν οι εργατοπατέρες και στο Ηράκλειο, προκειμένου να προχωρήσουν τις άθλιες μεθοδεύσεις τους...
Την επέμβαση της αστυνομίας ζήτησαν οι εργατοπατέρες και στο Ηράκλειο, προκειμένου να προχωρήσουν τις άθλιες μεθοδεύσεις τους...
Συνδικάτα και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δεν αφήνουν σε χλωρό κλαρί τη συνδικαλιστική μαφία και τα στηρίγματά της. Αποκαλύπτουν στην εργατική τάξη τις συνεχείς μεθοδεύσεις των εργατοπατέρων να στήσουν νέα ή να νεκραναστήσουν παλιά «σωματεία» - φαντάσματα, που καμία άλλη δράση και κανέναν άλλο ρόλο δεν έχουν παρά να παράγουν νόθους αντιπροσώπους, ώστε να ελέγχουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και να επιτρέπουν την ευθεία παρέμβαση της εργοδοσίας σε αυτά.

Μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν αποκαλυφθεί σειρά τέτοιων περιπτώσεων που αφορούν - καθόλου τυχαία - την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), με άμεσα εμπλεκόμενο τον γνωστό εργοδότη - «συνδικαλιστή» Δ. Καραγεωργόπουλο, ο οποίος πλαισιώνεται από την υπόλοιπη συνδικαλιστική μαφία στη διοίκηση της ΓΣΕΕ (Παναγόπουλος - Βασιλόπουλος - Κιουτσούκης). Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος «συνδικαλιστής» καθώς και οι Βασιλόπουλος και Κυριακούλιας αποκλείστηκαν με δικαστική απόφαση από την προσωρινή διοίκηση στην ΟΙΥΕ, όπως ακριβώς ζητούσε η ΔΑΣ, καταθέτοντας στο δικαστήριο πολυσέλιδο κείμενο με αδιάψευστα στοιχεία για τα «έργα και τις ημέρες» τους, σε συνέχεια των αντίστοιχων κινητοποιήσεων συνδικάτων και συνδικαλιστών όλο το προηγούμενο διάστημα.

Επιχειρώντας να «απαντήσουν», οι εργατοπατέρες εξακολουθούν να δουλεύουν στο φουλ τις φάμπρικες παραγωγής νόθων αντιπροσώπων, ενώ για να θολώσουν τα νερά αναμασούν με ανακοινώσεις τους αθλιότητες περί «κομματικών μισθοφόρων» και «τραμπούκων» που δήθεν επιτίθενται και τρομοκρατούν εργαζόμενους...

Πέμπτο κλαδικό «σωματείο» στον ίδιο κλάδο στην ίδια περιοχή... για μια σφραγίδα ακόμα

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ στο Εργατικό Κέντρο Θήβας (ΕΚΘ) αναφέρεται στη δημιουργία ενός νέου «σωματείου» - σφραγίδα ιδιωτικών υπαλλήλων (το πέμπτο στην περιοχή Εύβοιας - Βοιωτίας, που αφορά τον συγκεκριμένο κλάδο!).

Στη δημιουργία του πρωτοστατεί ο αντιπρόεδρος του ΕΚΘ που είναι... μεταλλεργάτης και συμμετέχει ήδη σε δύο κλαδικά σωματεία!

«Ελάχιστες μέρες μετά το 16ο "συνέδριο" - παρωδία του Εργατικού Κέντρου Θήβας, όπου οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ΣΑΕΚΕ (ΠΑΣΚΕ), ΔΑΚΕ και ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ) νομιμοποίησαν τη νοθεία και τη συμμετοχή της εργοδοσίας στις εργατικές οργανώσεις, η "ομάδα" του εργατοπατέρα προέδρου του ΕΚΘ Δ. Δημητρίου συνεχίζει ακάθεκτη το ίδιο έργο. Αυτήν τη φορά, με τη δημιουργία και την προσπάθεια εκλογών στα κρυφά ενός ακόμη σωματείου - σφραγίδα, με την επωνυμία "Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Περιφερειακών Ενοτήτων Βοιωτίας και Εύβοιας", του οποίου ηγείται ο Β΄ αντιπρόεδρος του ΕΚΘ Περικλής Γεωργίου.

Ο ίδιος είναι εργατοτεχνίτης μεταλλεργάτης και πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου εργαζομένων "ΚΑΜΑΡΙΔΗ". Ταυτόχρονα, είναι μέλος και του σωματείου - σφραγίδα με τον τίτλο "Σωματείο Μεταλλουργικών και Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Βοιωτίας - Εύβοιας"!

Ενώ δηλαδή δεν έχει καν την ιδιότητα του υπαλλήλου και είναι ήδη μέλος ενός κλαδικού σωματείου, ο εν λόγω "συνδικαλιστής" συμμετέχει και σε δεύτερο κλαδικό - όταν ο νόμος επιτρέπει μόνο ένα - που μάλιστα δεν έχει καμία σχέση με την ειδικότητά του».

Επιπλέον, «στην περιοχή της Βοιωτίας και Εύβοιας υπάρχουν ήδη τέσσερα (4) σωματεία στον κλάδο των ιδιωτικών υπαλλήλων: Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Εύβοιας. Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θήβας - Οινοφύτων - Σχηματαρίου (αποτελεί μηχανισμό παραγωγής νόθων αντιπροσώπων της ομάδας Δημητρίου και έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα για σωρεία διπλοψηφιών, πλαστογραφιών και καταστατικών παραβάσεων). Γιατί άραγε να φτιαχτεί ένα ακόμη σωματείο στον ίδιο κλάδο, και μάλιστα περιφερειακό;».

Τα σωματεία αυτά φτιάχνονται «για να αναπαράγονται στα κρυφά αντιπρόσωποι των παραπάνω παρατάξεων στο ΕΚΘ, στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και στη ΓΣΕΕ. Για να διατηρούνται στις καρέκλες οι ίδιοι Δημητρίου, Καραγεωργόπουλοι και Παναγόπουλοι».

Η ΔΑΣ προσθέτει χαρακτηριστικά: «Δεν είναι τυχαίο ότι η διοίκηση του "Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θήβας - Σχηματαρίου - Οινοφύτων", τμήμα της ομάδας Δημητρίου, αρνείται πεισματικά επί χρόνια να εγγράψει ως μέλη ιδιωτικούς υπαλλήλους που ζητούσαν να οργανωθούν σε αυτό. Κι όμως, οι ίδιοι που αρνούνται να γράψουν τον απλό εργάτη, που δεν έχουν βγάλει ούτε μία ανακοίνωση επί τρία χρόνια, εμφανίζουν ως διά μαγείας 300 ψηφίσαντες σε αρχαιρεσίες δύο ημερών. Δεν είναι τυχαίο ότι στη βιομηχανική ζώνη Θήβας - Οινοφύτων, σε μία πραγματική ζούγκλα, όπου οι βιομήχανοι κάνουν κυριολεκτικά ό,τι γουστάρουν, η συγκεκριμένη ομάδα βρίσκει ανοιχτές πόρτες στα εργοστάσια για να κάνει εκλογές στα κρυφά και να εμφανίζονται εκατοντάδες ψηφίσαντες. Την ίδια ώρα, οι "μαζικές" συγκεντρώσεις της μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού μαζί με τους εκπροσώπους των κομμάτων τους».

Ηράκλειο: «Αρχαιρεσίες» σε ένα ακόμα «σωματείο» - φάντασμα

Στο Ηράκλειο οι εργατοπατέρες έκαναν αρχαιρεσίες ενός «σωματείου» - φάντασμα με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων σε εμπορικές επιχειρήσεις Ανατολικής Κρήτης».

Η πρώην και πιθανόν νυν πρόεδρός του μάλιστα... δεν είναι καν εργαζόμενη, όπως έχει καταγγείλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Πρόκειται για «σωματείο» που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για να βάλει εμπόδια στη δράση της Ενωσης, να παράγει αντιπροσώπους και έδρες για να διατηρούν τις καρέκλες τους οι εργατοπατέρες της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΚΗ) και της ΟΙΥΕ και να παίζει τον ύπουλο ρόλο της εργοδοσίας όταν αυτός χρειαστεί.

Οπως αναφέρει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, το «σωματείο» δημιουργήθηκε στα κρυφά το 2015, μακριά από συλλογικές διαδικασίες και τους εργαζόμενους, με βασικό ενορχηστρωτή τον πρόεδρο του ΕΚΗ, Στ. Βοργιά. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει καμία δραστηριότητα, τα μέλη της διοίκησης είναι άφαντα. Δεν κατάφερε να διεξαγάγει εκλογές πριν από τη λήξη της θητείας του και γι' αυτό ζήτησε διορισμό προσωρινής διοίκησης από το Πρωτοδικείο.

Συνδικαλιστές της Ενωσης έπιασαν «στα πράσα» εργατοπατέρες, στα υπόγεια του Εργατικού Κέντρου, να μεθοδεύουν στα κρυφά αρχαιρεσίες, να εμφανίζουν συνέλευση εργαζομένων και εκλογές του σωματείου πίσω από κλειστές πόρτες.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οσο και αν προσπάθησαν οι μεγαλέμποροι του Ηρακλείου να "βοηθήσουν" τα δικά τους παιδιά, οι εμποροϋπάλληλοι τους γύρισαν την πλάτη! Αποκαλύφθηκε επίσης ο στενός δεσμός του Βοργιά (...) με τη γνωστή ομάδα εργατοπατέρων της ΟΙΥΕ με επικεφαλής τον γνωστό εργοδότη - κάτοχο 4 εταιρειών Καραγεωργόπουλο που πρόσφατα ξηλώθηκε από το προεδρείο με τελεσίδικη δικαστική απόφαση και ο οποίος εθεάθη πριν από τις εκλογές του "σωματείου" στο Ηράκλειο».

Πολυκατάστημα «Attica»: «Συνέλευση» όταν οι εργαζόμενοι δούλευαν...

Οπως και αλλού, έτσι και στο πολυκατάστημα «Αttica» στην Αθήνα, οι εργατοπατέρες πιάστηκαν να προσπαθούν να οργανώσουν με την εργοδοσία εκλογές, πίσω από την πλάτη των εργαζομένων, κρύβοντας ακόμα και την ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Το προηγούμενο διάστημα η ΔΑΣ καλούσε το ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου να ορίσει την ημερομηνία της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης, όμως το ΔΣ ήταν άφαντο. Στις αρχές Ιούνη, και ενώ είχε λήξει η θητεία του, αναρτήθηκε ανακοίνωση στο χώρο του λογιστηρίου ότι δήθεν είχε γίνει η εκλογοαπολογιστική συνέλευση!

Οπως έχει αναφέρει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, η ώρα της υποτιθέμενης συνέλευσης είναι «ώρα αιχμής για τους εργαζόμενους στον κλάδο και στον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς», ενώ ακόμα και μέλη του απερχόμενου ΔΣ «εργάζονταν κανονικά και ήταν στο πόστο τους». Η ανακοίνωση δεν συνοδεύεται από κανένα κείμενο απολογισμού ή σχέδιο δράσης, δεν αναφέρει ούτε τα στοιχειώδη για την ενημέρωση των εργαζομένων, όπως τα ονόματα της εφορευτικής επιτροπής και την ημερομηνία των εκλογών.

Αμέσως μετά την απαράδεκτη ενέργεια, εργαζόμενοι στην επιχείρηση, μέλη του ΔΣ της ΟΙΥΕ και εκλεγμένα μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας βρέθηκαν στο χώρο προκειμένου να ενημερωθούν και να καταγγείλουν τις παραπάνω μεθοδεύσεις. Η ΔΑΣ, αφού ζήτησε τα ονόματα της εφορευτικής επιτροπής, κατέθεσε το ψηφοδέλτιό της ώστε να πάρει μέρος στις αρχαιρεσίες.

«Γνωρίζουμε καλά τον τρόπο με τον οποίο η εργοδοσία του "Αttica", μαζί με την πλειοψηφία της ΟΙΥΕ, πραγματοποιεί τις εκλογές στο επιχειρησιακό σωματείο», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία. «Δεν ταυτίζουμε τα μέλη του ΔΣ του σωματείου με τη συνδικαλιστική μαφία στην Ομοσπονδία!», ξεκαθαρίζει και καλεί τα μέλη του ΔΣ να αναλογιστούν «σε ποιον χαρίζουν την ψήφο τους και κυρίως τη δύναμή τους», να απεγκλωβιστούν από τους ανθρώπους της εργοδοσίας και να συμβάλουν ώστε το σωματείο «να απελευθερωθεί από τα δεσμά της εργοδοσίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ