Πέμπτη 20 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Με απεργία απάντησαν στην εντεινόμενη επίθεση της εργοδοσίας

Κόντρα στην εργασιακή ζούγκλα που ενισχύεται με τις «πλάτες» όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού σε Αττική, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη - Πιερία - Χαλκιδική και Αχαΐα, με αποφάσεις των κλαδικών τους σωματείων, με επίκεντρο τα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους δουλειάς.

Στο επίκεντρο η πάλη για σταθερή δουλειά με δικαιώματα

Στην Αθήνα, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Τουρισμού, πορεία στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και παρέμβαση σε ξενοδοχειακή μονάδα - χαρακτηριστικό δείγμα του εργασιακού μεσαίωνα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς.

Στο επίκεντρο των συνθημάτων βρέθηκε το αίτημα για σταθερή δουλειά, κόντρα στη γενίκευση της «ελαστικής» εργασίας και των «δουλεμπορικών», το οποίο αποτυπώθηκε και στο σύνθημα: «Δούλοι δεν θα γίνουμε στα ξενοδοχεία, οργάνωση κι αγώνας για σταθερή εργασία».

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, ενώ μήνυμα συμπαράστασης έστειλε η συνδικαλιστική οργάνωση USB από την Ιταλία.

«Σήμερα απεργούμε γιατί ενώ είμαστε ακόμα στην αρχή της τουριστικής σεζόν, η εντατικοποίηση χτυπάει πραγματικά "κόκκινο"», τόνισε στην κεντρική ομιλία, στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Τουρισμού, ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης. Πρόσθεσε πως η απεργία είναι η απάντηση των εργαζομένων στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου, για «υποκατώτατο μισθό» για τους νεοπροσλαμβανόμενους στα ξενοδοχεία, εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων «ανάλογα με τα κριτήρια κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας» και επιβολή 7ήμερης εργασίας στα πρότυπα της Σύμβασης που υπέγραψαν οι ξεπουλημένοι εργατοπατέρες της διοίκησης της Ομοσπονδίας.

ΑΘΗΝΑ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «Hyatt»

INTIME NEWS

ΑΘΗΝΑ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «Hyatt»
«Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η λεγόμενη "δίκαιη ανάπτυξη", η επιστροφή στην "κανονικότητα", σημαίνει ότι δεν θα μας επιστρέψουν τίποτα από ό,τι μας πήραν όλα αυτά τα χρόνια. Οσο μεγαλύτερη ανάπτυξη, όσο περισσότερες επενδύσεις μετράνε κάθε χρόνο, τόσο χειρότερες συνθήκες εργασίας διαμορφώνονται για μας τους εργαζόμενους», υπογράμμισε.

«Εμείς έχουμε τη δύναμη», τόνισε και κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν το Συνδικάτο και τη δράση του. Κατήγγειλε, τέλος, το γεγονός ότι ο υπουργός αν και γνώριζε για την κινητοποίηση δεν φρόντισε να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία των απεργών.

Τη ματαίωση των σχεδίων της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό με εξτρά εργαζόμενους και πρακτικάριους χαιρέτισε ο Σπύρος Πετρολέκας, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» και μέλος της διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου.

Οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται να είναι η «παράπλευρη απώλεια» στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, τόνισε ο Βασίλης Χουλιάρας, μέλος της Επιτροπής Νέων του Συνδικάτου, διανομέας, μιλώντας για τα εργατικά «ατυχήματα».

Ο Γιώργος Χατζούδας, αντιπρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου στο «Athens Marriott», μετέφερε το απεργιακό κλίμα που κυριάρχησε στο ξενοδοχείο.

ΚΕΡΚΥΡΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Τη μήνυση που υπέβαλαν ενάντια σε συνδικαλιστές οι εργατοπατέρες της πλειοψηφίας της διοίκησης στην Ομοσπονδία κατήγγειλε ο Νίκος Παπαγεωργίου μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ. «Είναι έτοιμοι να υπογράψουν άλλο ένα έγκλημα», προειδοποίησε, εξηγώντας πως μετά το «ξήλωμα» του 5ήμερου σειρά έχουν οι αξιώσεις για «υποκατώτατο» μισθό για τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο.

Εντατικοποίηση, χαμηλοί μισθοί, επίθεση στα δικαιώματα... τα συστατικά της τουριστικής ανάπτυξης

«Μειώνουν τους μισθούς, αυξάνουν τη δουλειά, αυτή 'ναι η ανάπτυξη για τ' αφεντικά»: Με το σύνθημα αυτό η πορεία έφτασε έξω από τα γραφεία του ΣΕΤΕ, από όπου απουσίαζαν όλα τα μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου. Αντιπροσωπεία επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματα της κινητοποίησης.

«Αφού οι ξενοδόχοι απουσιάζουν, θα πάμε να βρούμε έναν από αυτούς», έδωσε το σύνθημα ο πρόεδρος του Συνδικάτου και η κινητοποίηση μεταφέρθηκε έξω από το ξενοδοχείο «Hyatt» στη Συγγρού.

Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο αποτελεί μια από τις πολυδιαφημισμένες νέες «επενδύσεις» στις οποίες η εργασιακή πραγματικότητα αποδεικνύει τι σημαίνει «ανάπτυξη» για τους εργαζόμενους: Κυριαρχούν τα «δουλεμπορικά» συνεργεία και η εντατικοποίηση, ενώ η εργοδοσία προχώρησε πρόσφατα και σε απολύσεις. Τις ελλείψεις σε όλα τα πόστα, από τις καμαριέρες μέχρι τη λάντζα, την κουζίνα, το ζαχαροπλαστείο, υπενθύμισε ο Γ. Στεφανάκης, ενώ κατήγγειλε το γεγονός ότι οι μόνοι που περισσεύουν στο προσωπικό είναι οι ...μπράβοι, καθώς τους απεργούς «υποδέχθηκαν» αρκετοί από αυτούς, σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσουν κλίμα τρομοκρατίας.

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου μπήκε στο ξενοδοχείο, στέλνοντας το μήνυμα πως τα «δουλεμπορικά» γραφεία και οι επιχειρηματικοί όμιλοι των ξενοδόχων για τους οποίους δουλεύουν θα βρίσκουν καθημερινά απέναντί τους το Συνδικάτο.

Στις άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους και Μητροπόλεως, ενώ ακολούθησε πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων.

Σε κλιμάκωση της πάλης ενάντια στην πολιτική που μοιράζει κέρδη και προνόμια στο κεφάλαιο και τσακίζει μισθούς και δικαιώματα των εργαζομένων κάλεσε ο Γιώργος Μπρανίκας, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στις Τουριστικές Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ). Ακολούθησε πορεία με συνθήματα όπως «Θέλουμε Συμβάσεις Συλλογικές, για όλη την Ελλάδα υποχρεωτικές», «Για τους διανομείς μέτρα προστασίας, κόντρα στα κέρδη της εργοδοσίας». Εξω από το Εργατικό Κέντρο, οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τον προδοτικό ρόλο των εργατοπατέρων που έχουν κάτσει στο σβέρκο των εργατών.

«Στους ξενοδόχους δεν σκύβουμε κεφάλι, με το Σωματείο αντίσταση και πάλη»: Το μήνυμα αυτό έστειλαν οι εργαζόμενοι και ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, με τη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και την πορεία που κατέληξε στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού. Η απεργιακή συγκέντρωση ενέκρινε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης να δοθεί συνέχεια στην προσπάθεια για υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ Ξενοδοχοϋπαλλήλων και στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες με στόχο τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης.

Στην Πάτρα, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αχαΐας απάντησε με απεργιακή κινητοποίηση σε γνωστή αλυσίδα εστίασης που έχει απλήρωτους εργαζόμενους και καταστρατηγεί την εργατική νομοθεσία.

Στην Κω, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων, μαζί με αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, έκανε παράσταση διαμαρτυρίας χτες το απόγευμα στην Ενωση Ξενοδόχων. Το Σωματείο ενημέρωσε τους εργαζόμενους για το πλαίσιο των διεκδικήσεών του και ξεκαθάρισε πως οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ