Πέμπτη 20 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Πιο ισχυρό ΚΚΕ, η δύναμή σου την επόμενη μέρα στον αγώνα για σταθερή δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ προς όλους τους εργαζόμενους

Το ΚΚΕ απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα στους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που εργάζονται με τις δεκάδες μορφές ελαστικής απασχόλησης. Στις δεκάδες χιλιάδες νέες και νέους εργαζόμενους, στις γυναίκες, στους μετανάστες, που αποτελούν την πλειοψηφία όσων εργάζονται με τις εργασιακές σχέσεις - «λάστιχο», που οδηγούν σε εργασιακή περιπλάνηση και ομηρία, στους χαμηλούς μισθούς, στη μεγάλη εντατικοποίηση.

Δεν είναι δικός μας ο δρόμος της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης

Τα όνειρα και οι ελπίδες μας δεν χωρούν στη δουλειά ήλιο με ήλιο, στα σπαστά ωράρια, στη δουλειά την Κυριακή, στις ολιγόμηνες συμβάσεις και στα προγράμματα, στην εποχική απασχόληση, στις άθλιες συνθήκες δουλειάς, στην εντατικοποίηση και στην εξόντωση.

Οδηγός και πυξίδα των προεκλογικών προγραμμάτων ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ είναι μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που εξυπηρετεί την ανάπτυξη των καπιταλιστικών κερδών και την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Στη σταθερότητα αυτής της πολιτικής τσακίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι καπιταλιστές και τα κόμματά τους προβάλλουν ότι αυτό είναι το «σύγχρονο» και το «προοδευτικό». Η υπόδειξη μιας διευθύντριας σε γνωστή, μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στους εργαζομένους της ότι «πρέπει να δουλεύετε και να χαμογελάτε και ας παίρνετε 300 ευρώ», είναι η κυνική ομολογία ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων και τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι ασυμβίβαστα.

Με ισχυρό ΚΚΕ και ισχυρό εργατικό κίνημα μπορούμε να διεκδικήσουμε: Σταθερή δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα. Με μισθούς και συνθήκες δουλειάς που να εξασφαλίζουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Με σύγχρονα δικαιώματα, με ελεύθερο χρόνο, καθώς οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία του λαού μειώνουν τον αναγκαίο ημερήσιο χρόνο εργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ βελτιώθηκε η ζωή των εργαζομένων...

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με νόμο τον Γενάρη του 2018 χτύπησε κι άλλο το δικαίωμα στην απεργία, υλοποιώντας έναν διαχρονικό πόθο των επιχειρηματικών ομίλων αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων.

Η κατάσταση για τους εργαζόμενους διαμορφώνεται από το κακό στο χειρότερο:

-- Οι άνεργοι παραμένουν σταθερά πάνω από 1.000.000, ανακυκλούμενοι στη μερική απασχόληση, στην εποχιακή εργασία και σε 8μηνα προγράμματα.

-- Οι απλήρωτοι παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες στους χώρους δουλειάς.

-- Οι μισθοί παραμένουν εξαιρετικά χαμηλοί. Στα τέλη του 2018 το 43% των εργαζομένων αμείβονταν με κάτω από 700 ευρώ μεικτά.

-- Με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ το Νοέμβρη του 2018, ο μέσος μισθός για τους εργαζόμενους στη μερική απασχόληση ανέρχεται στο εξευτελιστικό ποσό των 384,22 ευρώ μεικτά.

-- Πάνω από 1.000.000 εργαζόμενοι και φτωχά λαϊκά στρώματα έχουν υποστεί αναγκαστικές κατασχέσεις στους μισθούς και τις καταθέσεις τους.

-- Περίπου 200.000 εργαζόμενοι και νέοι επιστήμονες μετανάστευσαν την περίοδο 2010 - 2018.

Τα τελευταία στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας είναι αποκαλυπτικά:

-- Το 2017 ήταν έτος «ρεκόρ» ως προς την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων», τη μερική και εκ περιτροπής απασχόληση, την εργασία ανηλίκων, ενώ μειώθηκαν κι άλλο οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ).

-- Το 55% των νέων συμβάσεων που υπογράφτηκαν ήταν μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, ενώ και οι υπόλοιπες στην πλειοψηφία τους δεν είναι σταθερής και μόνιμης δουλειάς.

-- Καταγράφηκαν 7.357 εργατικά «ατυχήματα», ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2000.

-- Καταγράφηκαν 76 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα», ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2011.

-- Θεωρήθηκαν 7.647 βιβλιάρια ανηλίκων (άνω των 15 ετών), έναντι 562 θεωρήσεων το 2012.

-- Οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων για την ΥΑΕ έφτασαν τους 21.423, οι λιγότεροι από το 2001.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ δημαγωγούν ότι υπερασπίζονται το «νέο» και το «καινοτόμο» - Οτι «πρόοδος» είναι η «ευελιξία», η κινητικότητα, η στοχοθεσία

«Πυξίδα» στη γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου στο ωράριο των εργαζομένων σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί η Οδηγία 2003/88 της ΕΕ για την οργάνωση του χρόνου εργασίας. Με βάση αυτή η εργοδοσία μπορεί να αναγκάσει τους εργαζόμενους να δουλεύουν όχι μόνο 7 αλλά μέχρι και 12 μέρες συνεχόμενα, χωρίς ξεκούραση. Επιπλέον, καθιερώθηκε ότι ένας εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει έως και 65 ώρες τη βδομάδα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί στο ακέραιο το νόμο 3986/2011, επιτρέπει η διευθέτηση να γίνεται είτε μέχρι και για 10 ώρες τη μέρα εργασία, χωρίς καν πληρωμή υπερωριών, για ένα διάστημα αυξημένης απασχόλησης τριών μηνών, είτε σε διάστημα 7 μηνών διευθετώντας συνολικά 256 ώρες εργασίας, είτε μέσα από επιχειρησιακές και κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας μπορεί να καθορίζεται άλλο σύστημα διευθέτησης χρόνου εργασίας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κλάδου ή της επιχείρησης.

Αυτό το καθεστώς εργασίας καταργεί τη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, είναι απάνθρωπο και προκαλεί μεγάλη φθορά στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι Μεσαίωνας!

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τσακώνονται με αφορμή την 7ήμερη εργασία, διαμορφώνουν ψεύτικα διλήμματα ώστε να εγκλωβίσουν τη δικαιολογημένη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση των εργαζομένων. Ισχυρίζονται ότι μπορούν να προστατέψουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Λένε και οι δύο ψέματα. Είναι με τους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες και τους μεγαλοξενοδόχους. Δουλεύουν για τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων. Θέλουν να στρατεύσουν την εργατική τάξη στα όνειρα και τις αξίες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, ότι «πρόοδος» και «σύγχρονο» είναι η εργασιακή ομηρία, η εργασιακή περιπλάνηση και οι μισθοί πείνας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και η Χρυσή Αυγή αρνήθηκαν τις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ για την προστασία και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αρνήθηκαν την πρόταση νόμου που υπέγραψαν 530 εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, του 13ου και του 14ου μισθού και των κλαδικών ΣΣΕ. Για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, της πρώτης κατοικίας, των ανέργων. Για κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Αρνήθηκαν τη μετατροπή του άρθρου 103 του Συντάγματος που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου και τη μονιμοποίηση εργαζομένων στο Δημόσιο.

Ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε πρωτομάστορας στο ψέμα και στην εξαπάτηση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πάτησε στους δεκάδες αντιλαϊκούς νόμους που ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τους επέκτεινε.

  • Εφάρμοσε τον αντιλαϊκό νόμο της ΝΔ για τις Συλλογικές Συμβάσεις, που δίκαια πήρε το όνομα νόμος «Βρούτση - Αχτσιόγλου», διατηρώντας τον κατώτατο μισθό σε άθλια επίπεδα και τις ΣΣΕ στο ψυγείο. Επικύρωσε τις ΣΣΕ στον Τουρισμό και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ που καθιερώνουν την 7ήμερη και 9ήμερη εργασία.
  • Ψήφισε το νόμο «Κατρούγκαλου» που πετσόκοψε και άλλο τις συντάξεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε 11 νέες μειώσεις στις συντάξεις στις ήδη δεκάδες των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
  • Επέκτεινε με νόμο τη δουλειά των εμποροϋπαλλήλων την Κυριακή σε 32, από 8 που ήταν πριν. Ψήφισε νόμο που επεκτείνει σε 11 συνεχόμενες τις μέρες δουλειάς των γιατρών, ανοίγοντας το δρόμο και για άλλα επαγγέλματα.
  • Ψήφισε δεκάδες άλλους αντεργατικούς νόμους, πολλούς μαζί με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, που διευρύνουν τη δράση των «δουλεμπορικών» γραφείων, επεκτείνουν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, μέχρι και τις συμβάσεις μιας μέρας.
  • Από τον Αύγουστο του 2016 έως το Νοέμβρη του 2018 ο μέσος μισθός μειώθηκε πάνω από 10%.

Την επόμενη μέρα των εκλογών, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ έχουν δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουν την αντιλαϊκή πολιτική:

Μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της εργασίας, δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών, σιωπή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, νέα προνόμια στο κεφάλαιο, όπως είναι οι δεκάδες φοροαπαλλαγές για τους εφοπλιστές, τους επιχειρηματικούς ομίλους, όλα όσα μαζί ψήφισαν αυτά τα κόμματα.

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, δε χρωστάτε. Σας χρωστούν!

Η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης είναι αυτή που εξασφαλίζει πλούτο και δύναμη στους καπιταλιστές. Χωρίς την εργατική τάξη δεν υπάρχει τίποτα. Οι εργαζόμενοι παράγουν όλο τον πλούτο.

Υπάρχει ο δρόμος της αντίστασης, της αντεπίθεσης, του αγώνα για να έρθει ο λαός στην εξουσία, για να γίνει οργανωτής και κυρίαρχος του πλούτου που παράγει, να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Οσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ την επόμενη μέρα των εκλογών, όσο μεγαλύτερη δύναμη έχει, τόσο θα μπορεί από καλύτερες θέσεις να πρωτοστατεί στην οργάνωση των αγώνων, να βγάζει στην επιφάνεια τη δύναμη του λαού, να πιέζει αποτελεσματικά, να διεκδικεί, να αποσπά κατακτήσεις.

Καμία θετική απόσπαση από την κυβέρνηση και τους μεγαλοεργοδότες δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει χωρίς ισχυρό ΚΚΕ και ισχυρούς διεκδικητικούς αγώνες, όπως επιβεβαιώνει και η πείρα της τελευταίας τετραετίας.

Απέναντί μας βρίσκουμε το μαύρο μέτωπο των επιχειρηματικών ομίλων, της ΕΕ, των κυβερνήσεων, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η πρόσφατη απλόχερη στήριξη των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ αλλά και της Χρυσής Αυγής στη συνδικαλιστική μαφία στη ΓΣΕΕ επιβεβαιώνει τους «δεσμούς αίματος» που έχουν όλοι αυτοί απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Με ισχυρό ΚΚΕ και ισχυρό εργατικό κίνημα να διεκδικήσουμε:
  • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, δωρεάν αναβαθμισμένες κοινωνικές παροχές για όλους και όλες.
  • Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο και σε άλλες επιχειρήσεις (πρώην ΔΕΚΟ).
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, όρους υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δομές της δημόσιας Υγείας, της Παιδείας, στους Οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης, γενικά στις κοινωνικές υπηρεσίες και οργανισμούς.
  • Μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
  • Κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν τις απολύσεις, καταργούν την κυριακάτικη αργία, απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Δημόσια καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος. Επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης. Συνταξιοδότηση στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους στο ύψος του 80% του βασικού μισθού.
  • Ειδικά για τις γυναίκες: Επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ, άδεια μητρότητας για όλες τις μισθωτές, με πλήρεις αποδοχές και Ασφάλιση, ανεξάρτητα από εργασιακές σχέσεις.
Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται πόσο ισχυρή θα είναι εκείνη η δύναμη που είναι σταθερά και μόνιμα δίπλα σας, μπροστά στα δύσκολα, που δεν εγκαταλείπει ποτέ τον αγώνα.
Κρίνεται πόσο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ, για να δυναμώσουν η λαϊκή αντίσταση, η αντεπίθεση, η ελπίδα, η προοπτική της κοινωνικής ευημερίας.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ