Σάββατο 16 Μάρτη 2019 - Κυριακή 17 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΙΣΤΟΡΙΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 148 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ (Α' ΜΕΡΟΣ)

Η ύπαρξη της Κομμούνας του Παρισιού άρχισε στις 18 Μάρτη 1871, οπότε η Εθνοφρουρά - ο οπλισμένος λαός του Παρισιού που υπεράσπιζε την πόλη από τους Πρώσους - αρνήθηκε να αφοπλιστεί, ανέλαβε την εξουσία στο Παρίσι και η κυβέρνηση του Θιέρσου διέφυγε με τις πιστές σε αυτήν δυνάμεις στις Βερσαλλίες.

Στις 26 Μάρτη 1871 στην εργατούπολη του Παρισιού έγιναν οι εκλογές για την εγκαθίδρυση της Κομμούνας ενώ δύο μέρες αργότερα η Κομμούνα ανακήρυξε πανηγυρικά την εξουσία της μπροστά στο δημαρχείο του Παρισιού.

Η εξουσία της Κομμούνας του Παρισιού κράτησε έως τις 28 Μάη 1871, οπότε και έπεσε το τελευταίο οδόφραγμα στην οδό Ραμπονό στη συνοικία Μπελβίλ. Την ίδια περίοδο είχαν γίνει εξεγέρσεις και σε άλλες πόλεις, που όμως είχαν μικρή διάρκεια.

Η εκδήλωση της επαναστατικής κατάστασης στο Παρίσι συνδέεται άμεσα με τον γαλλοπρωσικό πόλεμο και την ήττα της αστικής Γαλλίας σε αυτόν, καθώς και με τη συμμαχία της τελευταίας με την Πρωσία, για να αντιμετωπίσουν την ξεσηκωμένη γαλλική εργατική τάξη.

Η πείρα από τα επιτεύγματά της και την ίδια της την ήττα έδωσε συμπεράσματα που εμπλούτισαν την επαναστατική θεωρία των Μαρξ και Ενγκελς για την ανάγκη τσακίσματος του αστικού κράτους και την οικοδόμηση από την εργατική τάξη της δικής της εξουσίας.

Τα συμπεράσματα αυτά μελέτησε διεξοδικά ο Λένιν και εμπλούτισε την επαναστατική στρατηγική.

Στο σημερινό α' μέρος του αφιερώματος του «Ριζοσπάστη», αναδημοσιεύεται από την ΚΟΜΕΠ διάλεξη του Τηλέμαχου Λουγγή για την Κομμούνα του 1871, που πραγματοποιήθηκε στις 30.5.2001 σε εκδήλωση του ΚΜΕ για τα 130 χρόνια από την Κομμούνα.

Σε επόμενο φύλλο, στο β' μέρος του αφιερώματος, θα δημοσιευτεί το άρθρο του Φρίντριχ Ενγκελς «Περί της εξουσίας», που αποτελεί συμβολή του Ενγκελς στην ιδεολογική πάλη ενάντια στο αναρχικό ρεύμα του Μπακουνισμού και συνδέεται άμεσα με την πείρα της Κομμούνας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ