Σάββατο 16 Μάρτη 2019 - Κυριακή 17 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο πραγματικός εχθρός

Τον περασμένο Αύγουστο, κλιμάκιο της Χρυσής Αυγής επισκέφτηκε την Ανω Βαυαρία και μίλησε σε συγκέντρωση του νεοφασιστικού κόμματος «Ο τρίτος δρόμος» για τις θέσεις τους και τη γενικότερη Ιστορία της Ελλάδας. Η συγκέντρωση έγινε στο πλαίσιο των συνεργασιών των Γερμανών φασιστών με ομοϊδεάτες τους ανά την Ευρώπη, ιδιαιτέρως ενόψει ευρωεκλογών, στις οποίες πάνε με το σύνθημα της «ιδέας της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας». Εκεί, η αντιπροσωπεία της ΧΑ είπε ανάμεσα σε άλλα: «Σε αντίθεση με το πώς παρουσιάζεται σήμερα η ιστορία, οι Ελληνες δεν ήταν καθόλου εχθρικοί απέναντι στους Γερμανούς κατά την εποχή του Τρίτου Ράιχ. Ηδη εκείνη την εποχή υπήρχαν ομάδες που αγωνίζονταν μαζί με τη Γερμανία ενάντια στον μπολσεβικισμό. Υπό τον πρωθυπουργό Ιωάννη Ράλλη, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του πολέμου, υπήρχε μια μονάδα με το όνομα "Τάγμα Ασφαλείας" που πολέμησε τους Κομμουνιστές (...) Από το 1967 έως το 1974 υπήρξε μια αντικομμουνιστική κυβέρνηση, η οποία επίσης προώθησε την απελευθέρωση της Κύπρου από την οθωμανική κατοχή. Ωστόσο, αυτή η κυβέρνηση απέτυχε και ο πρόεδρός της, Γεώργιος Παπαδόπουλος, φυλακίστηκε. Στη φυλακή συναντήθηκε με τον νεαρό Νικόλαο Μιχαλολιάκο» (η πλήρης ανταπόκριση υπάρχει στο σύνδεσμο: https://der-dritte-weg.info/2018/08/goldene-morgenroete-in-oberbayern-vorgestellt/). Τι αποκαλύπτεται; Αφενός ότι οι «πατριώτες» της Χρυσής Αυγής είναι καραμπινάτοι ναζιστές και υμνούν τους συνεργάτες των ναζί στην Κατοχή... Αφετέρου, ότι ο πραγματικός και ο μοναδικός εχθρός που αναγνωρίζουν είναι οι κομμουνιστές, γιατί αποτελούν τον μοναδικό πραγματικό αντίπαλο στο ναζισμό - φασισμό. «Τροφή» για σκέψη και κριτήριο και για τις εκλογές που έρχονται.

Η δουλειά, δουλειά

Το τι «μεταμνημονιακή» εποχή και «τέλος της επιτροπείας» ζουν τα λαϊκά στρώματα, δε λέγεται! Την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ διακήρυσσε «με πάθος» τα ψευτοδιλήμματα που στήνει ενόψει εκλογών, λέγοντας πως «το δίλημμα θα είναι αν θα συνεχίσουμε την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια ή θα επιστρέψουν αυτοί που βύθισαν τη χώρα στην κρίση και την κοινωνία στην απόγνωση», ανακοινωνόταν ότι οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πριν καλά καλά σφραγίσουν όλο το πακέτο με τα αντιλαϊκά μέτρα της δεύτερης... «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», «τυλίγουν» κιόλας το τρίτο! Αυτό θα περιλαμβάνει - σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά - τα ζητήματα της πλήρους εφαρμογής των μέτρων για τα «κόκκινα» δάνεια, που σημαίνει νέους εκβιασμούς για τα λαϊκά νοικοκυριά, τα μέτρα για τη «μεταρρύθμιση» - βλέπε τσεκούρωμα - στα προνοιακά επιδόματα, την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, με βάση τα οποία υπολογίζονται τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ κ.ά., τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, την επιτάχυνση παρεμβάσεων για το Κτηματολόγιο κ.ο.κ. Γιατί καλά τα «μεταμνημονιακά» παραμύθια της κυβέρνησης, αλλά «η δουλειά, δουλειά». Και η θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας είναι για την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα το αποκλειστικό τους «μεροδούλι - μεροφάι»...

Κανονικότητα

Ορισμένα αποκαλυπτικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στο σύνολο των κρατών - μελών της ΕΕ προκύπτουν από σχετική έκθεση στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Σύμφωνα με αυτά, το ποσοστό της μερικής απασχόλησης επί του συνόλου των εργαζομένων αυξήθηκε από 16,8% το 2008 σε 18,7% το 2017, με υψηλότερα επίπεδα και μεγαλύτερη αύξηση για τους νέους. Το ποσοστό ανεργίας των νέων στην ΕΕ ανέρχεται σε 18,6% και παραμένει υψηλότερο από το 2008. Η όποια αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στα κράτη - μέλη συνοδεύεται από την αύξηση της «ευελιξίας» και την αποδυνάμωση των ΣΣΕ. Το ποσοστό των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας ανέρχεται σε 22,5%, σχεδόν ένας στους τέσσερις... Με βάση αυτήν την καταγραφή, τι έχει να ελπίζει ένας νέος στην ΕΕ; Αν ξεκολλήσει από το 18,6% της ανεργίας, το πιθανότερο είναι να καταλήξει στο 18,7% των υποαπασχολούμενων, με τον ανάλογο μισθό πείνας, που θα τον κατατάξει στατιστικά στο 22,5% όσων σχοινοβατούν στα όρια της φτώχειας. Αυτά είναι τα ...μαθηματικά της εργασιακής ζούγκλας στην ΕΕ, που «χτίστηκε» όλα τα προηγούμενα χρόνια για να θωρακίσει τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου, με νόμους όλων των κυβερνήσεων, σοσιαλδημοκρατικών, νεοφιλελεύθερων, αριστερών και πάει λέγοντας. Αυτή είναι η «κανονικότητα» όπου επιστρέφει και η Ελλάδα μετά τα μνημόνια, κάνοντας τα κυβερνητικά πανηγύρια να ακούγονται σκέτη πρόκληση στ' αυτιά του λαού.

Μα τόσο ίδιοι;

Με ανακοινώσεις - καρμπόν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ αλλά και ΣΥΡΙΖΑ ευθυγραμμίστηκαν απέναντι στην παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων ενάντια στη νοθεία και την εργοδοτική παρέμβαση στα σωματεία, όπως εκδηλώθηκε μπροστά στο 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (βλέπε σελίδες 6 - 7). Διαβάστε για να καταλάβετε: Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ κάνει λόγο για «εισβολή μελών του ΠΑΜΕ στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα» και για «μορφή βίας» που «δεν έχει καμία θέση, ούτε στην πολιτική ζωή της χώρας ούτε στο συνδικαλιστικό κίνημα». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ μίλησε για «απαράδεκτες ενέργειες του ΠΑΜΕ που με την άσκηση βίας επιχειρεί να παρεμποδίσει το συνέδριο της ΓΣΕΕ», καλώντας μάλιστα την κυβέρνηση «να αναλάβει τις ευθύνες της και να επιβάλει την τήρηση του νόμου». Στα παραπάνω προστέθηκε την Παρασκευή η ανακοίνωση του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης «καταδικάζει την εισβολή μελών του ΠΑΜΕ στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια της ΓΣΕΕ», ενώ κάνει λόγο για «επιθέσεις σε εργαζόμενους - συνέδρους» και για «τραμπουκισμούς». Δεν είναι τυχαίος ο συγχρονισμός τους. Οσο κι αν τσακώνονται, σε ένα πράγμα συμφωνούν και τα βρίσκουν: Οτι είναι αδιαπραγμάτευτα τα συμφέροντα της εργοδοσίας και ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί παρά να είναι «ουρά» της. Γι' αυτό επιτίθενται στο ΠΑΜΕ διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Γι' αυτό υπερασπίζονται τους εργατοπατέρες - μέλη των κομμάτων τους, που έχουν ακέραιη την ευθύνη για το αίσχος των μαϊμούδων, της νοθείας και της εργοδοτικής παρέμβασης στα συνδικάτα. Ενας ακόμα λόγος για τους εργαζόμενους να τους «μαυρίσουν» κανονικά στις επόμενες εκλογές.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 16 Μάρτη

1789 Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Γκέοργκ Zίμον Ομ, που διαμόρφωσε τη θεωρία των ηλεκτρικών ρευμάτων. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης.

1888 Γεννιέται ο λογοτέχνης Κοσμάς Πολίτης (πραγματικό όνομα Παρασκευάς Ταβελούδης).

1920 Οι δυνάμεις της Αντάντ αποβιβάζουν δυνάμεις στην Κωνσταντινούπολη, διαλύουν την τουρκική Βουλή και συλλαμβάνουν την πλειοψηφία των βουλευτών, οπαδών του Κεμάλ.

1921 Υπογράφεται το Σύμφωνο Φιλίας και Αδελφότητας μεταξύ της Σοβιετικής Ρωσίας και της Τουρκίας.

1926 Ο Ρόμπερτ Γκόνταρντ εκτοξεύει με επιτυχία τον πρώτο πύραυλο με υγρά καύσιμα. Η πτήση διήρκεσε μόλις δυόμισι δευτερόλεπτα, η απόσταση που διήνυσε ήταν 55 μέτρα, ενώ το μέγιστο ύψος της τροχιάς του ήταν 12,4 μέτρα.

1931 Οι αρτεργάτες της Αθήνας κατεβαίνουν σε απεργία. Η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου αντιδρά επιστρατεύοντας τους απεργούς.

1935 Ο Χίτλερ καταργεί μονομερώς τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και προχωρά στην ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας.

1964 Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ αποβιβάζονται στην Κύπρο, μετά τις διακοινοτικές ταραχές του Δεκέμβρη και τη δημιουργία της Πράσινης Γραμμής στη Λευκωσία.

1967 Εκδίδεται η απόφαση του Στρατοδικείου για την υπόθεση της οργάνωσης ΑΣΠΙΔΑ («Αξιωματικοί Σώσατε Πατρίδα - Ιδέας - Δημοκρατία - Αξιοκρατία»). Η οργάνωση αυτή είχε τις ρίζες της στην περίοδο 1958 - 1960. Η ύπαρξη και η δράση της χρησιμοποιήθηκαν στις πολιτικές και στρατιωτικές ίντριγκες των αστικών κομμάτων της περιόδου 1963 - 1967, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Η δίκη του ΑΣΠΙΔΑ άρχισε τον Νοέμβρη του 1966. Το σκέλος της με κατηγορούμενους πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν έγινε ποτέ. Από τους κατηγορούμενους οι 15 καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, ενώ 13 απαλλάχθηκαν. Την υπόθεση της οργάνωσης ΑΣΠΙΔΑ καλύπτει ακόμη σκοτάδι σε στοιχεία και πηγές, ενώ συχνά συνοδεύεται από μυθιστορίες.

1968 Πόλεμος Βιετνάμ: Μονάδα Αμερικανών στρατιωτών, υπό τις διαταγές του υπολοχαγού Γουίλιαμ Κάλεϊ, εισβάλλει χωρίς αντίσταση στο χωριό Μάι Λάι. Σε ολόκληρη την περιοχή οι Αμερικανοί ακολουθούν την τακτική της «καμένης γης», ώστε να μην παρέχεται καμιά βοήθεια στους κομμουνιστές αντάρτες Βιετκόνγκ. Μόλις ο υπολοχαγός Κάλεϊ δίνει τη διαταγή, αρχίζει η σφαγή. Οι Αμερικανοί στρατιώτες γαζώνουν με αυτόματα και χειροβομβίδες τους ανυπεράσπιστους ανθρώπους. Εξοντώνονται έτσι 507 άνθρωποι - ανάμεσά τους 173 παιδιά, 76 μωρά και 60 γέροι.

1968 Δίνεται στη δημοσιότητα το «Σχέδιο Συντάγματος» της χούντας. Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος στις 27/3, το καταδικάζει.

1978 Οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες» ανακοινώνουν την απαγωγή του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Αλντο Μόρο. Οι απαγωγείς απειλούν ότι θα εκτελέσουν τον Μόρο αν δεν απελευθερωθούν όσα μέλη της οργάνωσης είχαν συλληφθεί.

Κυριακή 17 Μάρτη

1881 Επιτυγχάνεται η ενοποίηση της Ιταλίας, η οποία ανακηρύσσεται ενιαίο βασίλειο, με πρώτο μονάρχη τον Βιτόριο Εμανουέλε τον Β'.

1952 Γεννιέται ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης.

1955 Ανακοινώνεται από την Ασφάλεια η σύλληψη του Κώστα Λουλέ, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, και άλλων στελεχών του Κόμματος.

1976 Πεθαίνει ο Ιταλός σκηνοθέτης Λουκίνο Βισκόντι.

1988 Πεθαίνει ο τραγουδοποιός Νικόλας Ασιμος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ