Σάββατο 16 Μάρτη 2019 - Κυριακή 17 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
2019 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Γεωστρατηγική αναβάθμιση για το κεφάλαιο, υποβάθμιση για την εργατική τάξη και τη φτωχολογιά

Τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης για την υλοποίηση μεγάλων επιχειρηματικών σχεδίων, που αφορούν το στρατηγικό στόχο του κεφαλαίου για τη μετατροπή της χώρας μας σε αναβαθμισμένο κόμβο μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων. Το γεγονός ότι η Θράκη αποτελεί την πύλη εισόδου ενός «εν ενεργεία» αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία και του αζέρικου ΤΑΡ που ολοκληρώνεται η κατασκευή του μέσα στο 2019, αλλά και πως ήδη δρομολογούνται η κατασκευή πλωτών εξεδρών του LNG στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης και η αξιοποίηση του γεωλογικού χώρου του παλιού κοιτάσματος πετρελαίου του Πρίνου ως αποθήκης φυσικού αερίου, έχει βάλει την Περιφέρεια της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης στο μάτι ισχυρών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και αντιθέσεων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι συνεχόμενες επισκέψεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αλεξανδρούπολη, άλλων πρεσβευτών, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Καναδά. Επίσης, δεν είναι τυχαία η επιλογή της Αλεξανδρούπολης για το 1ο Συνέδριο OilandGas με τη συμμετοχή βαλκανικών χωρών μαζί με την Ελλάδα που έγινε με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Αυτά τα ενεργειακά σχέδια προβλήθηκαν και στο πρόσφατο «αναπτυξιακό» συνέδριο στην Κομοτηνή το 2018, από την κυβέρνηση αλλά και από τον περιφερειάρχη και κορυφαία στελέχη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ στην Τοπική Διοίκηση, που τα στηρίζουν με όλες τις δυνάμεις τους. Ολοι μαζί προβάλλουν πως η μετατροπή της περιοχής σε συνδυασμένο κόμβο Μεταφορών και Ενέργειας θα προσελκύσει κεφάλαια, θα μας βγάλει από το τέλμα και τη θέση ουραγού στο κατά κεφαλήν εισόδημα στην ΕΕ και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ, αλλά και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων στην Περιφέρεια και τους δήμους όλοι μαζί πανηγύρισαν τη διέλευση του ΤΑΡ και προπαγάνδιζαν τα περιβόητα ανταποδοτικά της συμφωνίας. Με τον ίδιο τρόπο που προπαγανδίζουν τα «καλά» αυτών των συμφωνιών, όχι μόνο συμφωνούν, αλλά προτρέχουν για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη και φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως ο σημερινός δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, να ζητούν και τη δημιουργία αμερικανικής βάσης στην περιοχή.


Ολες μα όλες οι δυνάμεις, πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στους δήμους, έχουν απόλυτη συμφωνία με αυτόν το σχεδιασμό.

Τι δείχνει η πείρα

Τις διακηρύξεις τους διαψεύδει η πείρα των εργαζομένων της περιοχής. Η περιοχή της ΑΜΘ παρόλο που ήδη περνάει ένας αγωγός και διαθέτει το μοναδικό εξορύξιμο κοίτασμα πετρελαίου πανελλαδικά, κατέχει τη θλιβερή πρωτιά για τους εργαζόμενους στην «ενεργειακή φτώχεια». Σε μια περιοχή που σαρώνει το κρύο το χειμώνα, όχι μόνο δεν υπάρχει πρόσβαση στο φυσικό αέριο, όχι μόνο πληρώνεται πανάκριβα το πετρέλαιο αλλά έφτασε και στο σημείο η κυβέρνηση μέσω των κρατικών υπηρεσιών να περιορίσει την υλοτομία για θέρμανση στους κατοίκους του ορεινού όγκου το φετινό χειμώνα.

Ολες οι δυνάμεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο πανηγύρισαν τα ανταποδοτικά του ΤΑΡ για τη διέλευση στην περιοχή, που άγγιζαν τα αστεία ποσά μερικών εκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που δεν θα καταλήγει κυβικό φυσικού αερίου στην περιοχή από τον αγωγό και που θεωρούσαν ανεδαφικές τις προτάσεις του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πως κομμάτι μιας τέτοιας συμφωνίας πρέπει να είναι η παροχή φτηνού φυσικού αερίου, να πιεστεί η κυβέρνηση για κατάργηση του ειδικού φόρου για τα καύσιμα, να διασφαλιστεί η δυνατότητα πρόσβασης χωρίς δαπάνες χιλιάδων ευρώ για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Ολοι μαζί στήριξαν και στηρίζουν την παραχώρηση των γεωθερμικών πεδίων σε μονοπωλιακούς ομίλους, όπως ήδη έγινε στην περιοχή του Νέστου, με έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, δίνοντας κυριολεκτικά τζάμπα Ενέργεια σε ομίλους, που έχουν μισθούς πείνας και συμβάσεις με εργόσημο. Αυτή είναι η ανάπτυξή τους. Κέρδη για τους λίγους, μισθοί και εισοδήματα φτώχειας για τους πολλούς.

Οι δυνάμεις της κυβέρνησης αλλά και της διοίκησης της Περιφέρειας (ΝΔ) μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό στις προτάσεις τους για στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό εκφράστηκε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Για παράδειγμα, στη συζήτηση για το νέο χωροταξικό σχεδιασμό της Περιφέρειας, συμφώνησαν στη διεκδίκηση κινήτρων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας (φυσικά δεν αφορά τους μικρομεσαίους επαγγελματίες), με κίνητρα όπως μειωμένη φορολογία, ειδικές ρυθμίσεις στις παραμεθόριες περιοχές, ξανανοίγοντας έμμεσα το θέμα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών.

Αλλωστε, και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ΝΔ διεκδικούν την επαναφορά κινήτρων για το κεφάλαιο, όπως το περιβόητο 12% (επιδότηση στο μισθολογικό κόστος) για την παραμεθόριο. Κίνητρα που δόθηκαν απλόχερα στο παρελθόν, μαζί με πακτωλό επιχορηγήσεων και που οι εργαζόμενοι της περιοχής τα πλήρωσαν με απολύσεις, μειώσεις μισθών, επιχειρήσεις που «μετακόμισαν» σε διπλανές χώρες αφήνοντας απλήρωτους εργαζόμενους.

Ολες οι αστικές δυνάμεις, μαζί και οι φασίστες της Χρυσής Αυγής, που στην πορεία «μεταμορφώθηκαν» σε «ανεξάρτητους», δεν άνοιξαν το στόμα τους για τη μείωση των περιβόητων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Μακριά από τις λαϊκές ανάγκες...

Η διοίκηση της Περιφέρειας εφάρμοσε χωρίς καμία αντίρρηση τις κυβερνητικές αποφάσεις και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που ούτως ή άλλως πίνει νερό στο όνομά τους. Ετσι συμφώνησε στο χωροταξικό σχεδιασμό, μέσω της υλοποίησης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη μείωση των αρδεύσιμων καλλιεργούμενων εκτάσεων, συμφώνησε με το χαράτσι για το νερό για τους αγρότες, για περιβαλλοντικούς λόγους. Από την άλλη, όμως, δεν έδειξε την ίδια περιβαλλοντική ανησυχία για την επέκταση μέσα στις δασικές εκτάσεις των λατομικών ζωνών στη Θάσο, με οδυνηρές συνέπειες για τη διαχείριση του νερού. Προέβλεψε αντίστοιχα κάθε βουνό, κάθε κορφή να παραδοθεί για αιολικά πάρκα σε όλη την περιοχή. Ξανάνοιξε από την πίσω πόρτα το ζήτημα της εξόρυξης χρυσού και της παραχώρησης ακόμη και εκτάσεων NATURA, για μεταλλευτική και λατομική δραστηριότητα στην περιοχή.

Την ίδια ώρα που διεκδίκησαν ως Περιφέρεια την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ, τα έργα που αφορούν τις επενδύσεις στην Ενέργεια, που στηρίζουν το νέο οδικό άξονα σύνδεσης με τη Βουλγαρία και τη σιδηροδρομική Εγνατία, έργα που εντάσσονται στη λογική της μετατροπής της περιοχής σε κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων, ψήφισαν τη μείωση των δαπανών μέσα από τους κρατικούς πόρους για τη συντήρηση και αποκατάσταση του οδικού δικτύου από 850.000 στις 570.000 από το 2018 στο 2019. Οταν στην περιοχή μας έχουν συμβεί μεγάλες καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Σαμοθράκη, στον ορεινό όγκο όλης της περιοχής, όταν μεγάλο τμήμα του επαρχιακού δικτύου έχει να συντηρηθεί χρόνια. Οταν πέρα από τη Γέφυρα της Καβάλας που κατέρρευσε πριν από μερικούς μήνες ήδη είναι κατεστραμμένη μια γέφυρα στη Ροδόπη και δεν έχει ελεγχθεί καμία άλλη γέφυρα στην περιοχή.

Ολες αυτές οι δυνάμεις έκρυψαν και κρύβουν από το λαό της περιοχής μας πως το ΕΣΠΑ, το «πακέτο Γιούνκερ» δεν κατευθύνονται στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά επιστρέφουν σε ποσοστό πάνω από το 90% στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Εκαναν την πάπια όταν αλλεπάλληλες φορές η «Λαϊκή Συσπείρωση» έβαζε το ζήτημα της ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας, το γεγονός ότι η ευρωενωσιακή χρηματοδότηση δεν έχει στα επιλέξιμα έργα τα αντιπλημμυρικά, σε μια περιοχή που έχει σοβαρά προβλήματα από τον Εβρο έως το Νευροκόπι, με καταστροφές σε καλλιέργειες, αρδευτικό δίκτυο, ακόμη και υποδομές και σπίτια κάθε χρόνο. Μιλούσαν για ακραία φαινόμενα, όταν είναι γνωστό ότι στην περιοχή έχουμε πιο συχνά πλημμύρες παρά χιονοπτώσεις.

Ψευτοκαβγάδες και η πραγματική διαφορά

Στην περιφέρεια της Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης αποκαλύφτηκε ολοκάθαρα η στρατηγική σύμπλευση κυβέρνησης, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και των άλλων αστικών κομμάτων. Εγινε πεντακάθαρο πως η Περιφέρεια αποτελεί τμήμα του κρατικού μηχανισμού, που έχει σκοπό την εξειδίκευση των κατευθύνσεων στη χρηματοδότηση με βάση τις προτεραιότητες που βάζει το κεφάλαιο για την περιοχή. Οι προεκλογικοί ψευτοτσακωμοί, τα δήθεν ανεξάρτητα ψηφοδέλτια όπως αυτό του κ. Τοψίδη, στελέχους της ΝΔ και μεγαλοεπιχειρηματία, που συμπεριλαμβάνει μεγάλη γκάμα αντιπεριφερειαρχών εν ενεργεία, κόντρα στον νυν Νεοδημοκράτη περιφερειάρχη, μόνο σαν αστείο ακούγεται ότι έχουν να δώσουν κάτι διαφορετικό. Το «προοδευτικό μέτωπο» του ΣΥΡΙΖΑ, που τα στελέχη του σουλατσάρουν παρέα με τον Αμερικανό πρέσβη σε κάθε επίσκεψή του στην περιοχή και στην Περιφέρεια της ΑΜΘ, πλαισιώνεται με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν δοκιμαστεί ως περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας με προηγούμενες διοικήσεις, όπως ο νυν υποψήφιός του περιφερειάρχης.

Οι περισσότεροι είναι δοκιμασμένοι, γνωστοί, είτε γιατί έχουν ασκήσει διαχείριση με περγαμηνές υπέρ των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων είτε γιατί δοκιμάζονται στη στάση τους ήδη σε επιμελητήρια, φορείς, παίρνοντας αντιλαϊκές θέσεις. Κανείς τους δεν αμφισβητεί τον αντιλαϊκό δρόμο που χάραξαν αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κανείς τους δεν θα συγκρουστεί, δεν συγκρούστηκε ποτέ του με αυτήν την πολιτική. Αντίθετα, όλοι αντάμα αγκαλιάζονταν και συμφωνούσαν στο πρόσφατο «αναπτυξιακό» συνέδριο στους στόχους και τις προτεραιότητες που δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα.

Η πραγματική διαφορά βρίσκεται στην ενίσχυση παντού, σε κάθε κάλπη του ΚΚΕ, των ψηφοδελτίων που στηρίζει σε Περιφέρεια και δήμους. Οι υποψήφιοί του είναι και αυτοί δοκιμασμένοι, μέσα στους αγώνες της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων και των νέων και γυναικών των λαϊκών στρωμάτων. Ηταν και παραμένουν η μοναδική λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και εξουσία του κεφαλαίου. Είναι η πιο σίγουρη πολιτική επιλογή που δε θα μετακινηθεί από τα συμφέροντα του λαού την επόμενη μέρα.


Του
Δημήτρη ΠΑΠΑΤΟΛΙΔΗ*
*Ο Δ. Παπατολίδης είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org