Σάββατο 16 Μάρτη 2019 - Κυριακή 17 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Προστασία» των «κρίσιμων ενεργειακών υποδομών»

Αλλο ένα σημείο που ξεχωρίζει στη φετινή έκθεση του ΝΑΤΟ είναι η ενότητα η αφιερωμένη στην «Ενεργειακή ασφάλεια», ενδεικτική και των ανταγωνισμών που φουντώνουν για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και διαύλων, όσο και των κινήσεων που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συνεχή και αυξανόμενη συγκέντρωση αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων, την προσπάθεια να στηθούν σχήματα ευρωατλαντικής «σταθερότητας» και να δρομολογηθούν επικίνδυνες ΝΑΤΟικές διευθετήσεις στην περιοχή, όλα με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει το ΝΑΤΟ: «Η Ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή λειτουργία των κοινωνιών καθώς και για τον στρατό. Το ΝΑΤΟ συνεργάζεται με συμμάχους και έθνη εταίρους για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια και για την ανάπτυξη της δικής του ικανότητας να στηρίζει την προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών».

Εξ ου και «το 2018, οι δραστηριότητες του ΝΑΤΟ κάλυψαν πολλές διαστάσεις Ενέργειας και ασφάλειας. Για παράδειγμα, σενάρια συνδεόμενα με την Ενέργεια ενσωματώθηκαν στις σημαντικότερες ασκήσεις του ΝΑΤΟ, παρέχοντας στους πολιτικούς και στρατιωτικούς φορείς λήψης αποφάσεων καλύτερη εκτίμηση της σημασίας του ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού σε κρίσεις και συγκρούσεις».

Η έκθεση καταγράφει ακόμη πως «τον Μάρτη, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο συζήτησε τις παγκόσμιες ενεργειακές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στην ασφάλεια με εμπειρογνώμονες στον τομέα της Ενέργειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ», αλλά και ότι «το ΝΑΤΟ διοργάνωσε, συνδιοργάνωσε και υποστήριξε εκδηλώσεις και μαθήματα κατάρτισης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτές περιελάμβαναν το τέταρτο ετήσιο πρόγραμμα στρατηγικής ενημέρωσης για την ενεργειακή ασφάλεια στη Σχολή του ΝΑΤΟ στο Oberammergau της Γερμανίας, ένα μάθημα σχετικά με την Προστασία Κρίσιμων Υποδομών Ενέργειας στο NATO-Istanbul Cooperation Initiative Regional Centre στο Κουβέιτ και ένα συνέδριο και έκθεση με τίτλο "Καινοτόμες Ενεργειακές Λύσεις για Στρατιωτικές Εφαρμογές" στο NATO Energy Security Centre of Excellence στο Βίλνιους της Λιθουανίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ