Σάββατο 16 Μάρτη 2019 - Κυριακή 17 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
2019 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΝΗΣΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Τραγικές ελλείψεις για τις ανάγκες του λαού

Ο Γ. Ντουνιαδάκης σε περιοδεία στο Νοσοκομείο της Ρόδου
Ο Γ. Ντουνιαδάκης σε περιοδεία στο Νοσοκομείο της Ρόδου
Τα νησιά μιας περιοχής, όπου αμφισβητούνται τα σύνορα από μια γειτονική χώρα, ένας απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού, σαν τον υπογράφοντα, θα περίμενε να είναι η βιτρίνα της χώρας! Αντίθετα όμως! Από τις πρώτες επισκέψεις στα νησιά της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου σχηματίστηκε άποψη για την κατάστασή τους, που αποδίδεται με τις λέξεις: Εγκατάλειψη και εργασιακός Μεσαίωνας! Το σημείωμα αυτό περιορίζεται στα πιο χαρακτηριστικά ζητήματα, που αφορούν κρίσιμες λαϊκές ανάγκες.

Αθλια κατάσταση στην Υγεία

Η παροχή Υγείας στα νησιά μας απέχει πολύ από το να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του λαού. Το πρόβλημα είναι έντονο ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι, καθώς δεν επαρκούν οι υποδομές, το δε προσωπικό εργάζεται στο κόκκινο της αντοχής του. Το κάθε νοσοκομείο έχει τη δική του ιστορία με ελλείψεις και αγώνα των εργαζομένων για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.

Στη Σαντορίνη, με τον ακριβό τουρισμό και τα κατακόρυφα αυξημένα περιστατικά κατά την τουριστική περίοδο, το νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο. Το πρόβλημα στέγης για τους εργαζόμενους είναι οξύ. Οι γιατροί διαμένουν σε θαλάμους που προορίζονται για ασθενείς και οι νοσηλευτές στοιβαγμένοι σε ακατάλληλα δωμάτια. Εργαζόμενοι άλλων κατηγοριών, μετά τα επίσης εξαντλητικά ωράρια εργασίας, κοιμούνται στις παραλίες, ή στα υπηρεσιακά αυτοκίνητα.

Το Νοσοκομείο της Καλύμνου για τη λειτουργία του στηρίζεται εξολοκλήρου σε δωρεές! Στις δωρεές για μικρότερα έξοδα προσβλέπουν επίσης και τα άλλα νοσοκομεία της Περιφέρειας! Αλλά πώς να μην ισχύει κάτι τέτοιο αφού ο προϋπολογισμός του υπουργείου όλο και μειώνεται! Αλλά να ήταν μόνο τα νοσοκομεία που ψάχνουν για δωρητές; Λιμεναρχεία, αστυνομικές και πυροσβεστικές υπηρεσίες κάνουν το ίδιο!

Το Νοσοκομείο της Κω στερείται βασικές κλινικές. Οι γονείς μικρών παιδιών καταφεύγουν στη γειτονική Κάλυμνο.

Στην άλλη ναυαρχίδα του τουρισμού πάλι, τη Ρόδο, συγκεκριμένος εξοπλισμός είναι χαλασμένος εδώ και ένα χρόνο στέλνοντας τους συνταξιούχους να πληρώνουν 200άρια στους ιδιώτες. Από τα ακτινολογικά μηχανήματα βρίσκεται σε λειτουργία το τελευταίο, που πλέον στηρίζεται στη λειτουργία της τελευταίας λυχνίας που διατίθεται. Η διοίκηση του νοσοκομείου υπόσχεται ότι το πρώτο πακέτο προμήθειας εξοπλισμών αναμένεται να αφιχθεί λίγο πριν από ...τις εκλογικές διαδικασίες του Μάη. Στην απόγνωση έχουν φτάσει και οι εργαζόμενοι της καθαριότητας του νοσοκομείου, οι οποίοι είναι όμηροι των μηνιαίων συμβάσεων που υπογράφει το νοσοκομείο με εργολάβους. Μάλιστα, πολλοί κατήγγειλαν ότι τους οφείλονται δεδουλευμένα του Γενάρη.

Ο φαρμακοποιός σε χωριό της Ρόδου περιγράφει με χειμαρρώδη λόγο την εικόνα εγκατάλειψης των συγχωριανών του, που αρχίζει από την Υγεία και φθάνει στο νερό. Δεν τον ενοχλεί που εκτελεί καθήκοντα «ντελίβερι» φαρμάκων ούτε ότι παρέχει τις πρώτες βοήθειες αν χρειαστεί. Τον πονάει, όμως, ότι το ΕΚΑΒ στην καλύτερη περίπτωση θέλει μιάμιση ώρα να έρθει και μάλιστα χωρίς συνοδό. Οι τελευταίοι που το χρειάστηκαν δεν είναι πια μαζί μας...

Προβλήματα για το λαό χειμώνα - καλοκαίρι

Σε ό,τι αφορά την Παιδεία έχουμε ανεπαρκή κτίρια, που δεν έχουν ελεγχθεί στο πλαίσιο της αντισεισμικής προστασίας. Προβλήματα επίσης υπάρχουν στη μετακίνηση μαθητών, ενώ είναι έντονο το πρόβλημα των αναπληρωτών που ξεσηκώθηκαν προ καιρού και φυσικά είμαστε δίπλα τους!

Οι ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα καλύπτονται εντελώς οριακά στο νησί της Ρόδου, παρά τη νέα εγκατάσταση. Το σωματείο των εργαζομένων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το καλοκαίρι με υπομνήματα που στέλνει προς τους αρμόδιους. Μάλλον όμως τα υπομνήματα δεν αρκούν. Το νερό και η διαχείριση απορριμμάτων αποτελούν κοινό κορυφαίο πρόβλημα των νησιών!

Ο κατάλογος των ελλείψεων σε κρίσιμες ανάγκες του λαού των νησιών είναι ατελείωτος. Τον τίτλο της εγκατάλειψης συμπληρώνει καταλυτικά επίσης η ανεπαρκής διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους, που σημαίνει λιμάνια, υποδομές, κόστος εισιτηρίων και επάρκεια δρομολογίων καθ' όλο το έτος.

Δεν μπορεί, από τη μια, να συζητάμε ότι αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και, από την άλλη, τα νησιά του Αιγαίου να μένουν ξεκομμένα, είτε λόγω καιρού είτε λόγω πλημμελούς λειτουργίας των βαποριών είτε με δρομολόγια που δεν καλύπτουν τις ανάγκες είτε στο τέλος τέλος λόγω της ακρίβειας των εισιτηρίων. Αν αυτό δεν είναι εγκατάλειψη του λαού των νησιών, τότε τι είναι;

Το μεταφορικό ισοδύναμο δεν μπορεί να αντισταθμίσει το κόστος από την αύξηση της ακρίβειας με την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, από τα πανάκριβα εισιτήρια. Δεν λύνει το πρόβλημα της ακρίβειας, ιδιαίτερα στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης. Επίσης, η επιδότηση ορισμένων μόνο κατηγοριών εργαζομένων από τους δήμους δεν επιλύει το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, ενώ η επιδότηση αυτή αντλείται από την τοπική φορολόγηση του λαού και όχι από την κεντρική κυβέρνηση, όπως θα έπρεπε.

Διέξοδος με πιο ισχυρό ΚΚΕ

Καλούμε το λαό των νησιών να μη συνηθίσει με τα ελάχιστα που του παρέχονται! Να απαιτήσει ό,τι πραγματικά έχει ανάγκη, ό,τι η τεχνολογία μπορεί να του παρέχει σήμερα! Να αντιληφθεί ότι ενώ για τον ίδιο ΕΕ, κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμοι επιφυλάσσουν την κατάσταση εγκατάλειψης και εργασιακού Μεσαίωνα, για το επιχειρηματικό κεφάλαιο τα δίνουν όλα.

Τον καλούμε να καταδικάσει με την ψήφο του αυτούς που διαχρονικά ευθύνονται γι' αυτήν την πολιτική. Να ψηφίσει τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια και στους δήμους, να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες. Να μην πιστέψει τα λόγια τα μεγάλα και να υπερψηφίσει αυτούς που θα αγωνιστούν απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται.


Γιάννης ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ
Υποναύαρχος ε.α., υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org