Τρίτη 1 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η σαπίλα των εκσυγχρονιστών

Μορφή χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν το τελευταίο διάστημα οι επιθέσεις της κυβέρνησης κατά του ΚΚΕ, γεγονός που από μόνο του υποδηλώνει ότι δεν πρόκειται για μια ευκαιριακή ή εν θερμώ πολιτική πράξη. Πρόκειται για μια επίθεση, η οποία δεν έχει μόνο προεκλογικό χαρακτήρα, με την έννοια να πλήξει και υπονομεύσει την εκλογική επιρροή του ΚΚΕ, αλλά έχει ένα μονιμότερο - στρατηγικό χαρακτήρα συστηματικής ιδεολογικοπολιτικής παρέμβασης, με στόχο όσους αντιστέκονται στη νεοταξική και νεοφιλελεύθερη πολιτική, με πρωτεργάτη βέβαια το ΚΚΕ.

Η επίθεση αυτή εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους και σχηματικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι παρουσιάζεται ως εξής: Από τη μια, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη συντηρούν ένα κλίμα αντιΚΚΕ υστερίας και αντικομμουνισμού, με στερεότυπα, επικίνδυνα και ολοφάνερα αντιδημοκρατικά «επιχειρήματα». Από την άλλη, προωθούνται σταθερά και σχεδιασμένα σοβαρά πλήγματα κατά της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης και δράσης του ΚΚΕ, με τρανταχτή περίπτωση την πολιτική δίωξη κατά του «Ριζοσπάστη».

Αφορμές υπάρχουν πολλές για τις παραπάνω εκτιμήσεις, όπως η χτεσινή συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου στο «Εθνος», ο οποίος, παράλληλα, με τα αντιλαϊκά επιτεύγματα της κυβέρνησης, θεώρησε χρέος του να συντηρήσει την επίθεση κατά του ΚΚΕ. Είπε συγκεκριμένα: «Μου προκαλεί θλίψη η συμπεριφορά του ΚΚΕ, γιατί έχει εξελιχθεί σε ταραξία της πολιτικής ζωής. Προχωρεί σε εκδηλώσεις, που κινούνται στο όριο του Συντάγματος και έξω από το πνεύμα της εποχής. Προσπαθεί να υπονομεύσει το έργο μας εκεί που παρουσιάζει δυσκολίες, όπως στην Παιδεία».

Δεν έχει περάσει ένας μήνας και από τις στήλες της ίδιας εφημερίδας ένα άλλο κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, ο Θ. Πάγκαλος, είχε πει ακριβώς τα ίδια: «Το ΚΚΕ δοκιμάζει συστηματικά τα όρια της νομιμότητας. Το ΚΚΕ καταστρέφει το γενικότερο κλίμα που εκφράζει όλους μας». Δεν είχε όμως περιοριστεί στις διαπιστώσεις, αλλά προχώρησε και στο δέον γενέσθαι: «Δε νομίζω ότι πρέπει να επιτραπεί στην κ. Παπαρήγα να συνεχίσει το έργο αυτό, που καταστρέφει το γενικότερο κλίμα που εκφράζει όλους μας».

Μέσα σε αυτό το νοσηρό κλίμα και τη λάσπη κατά του ΚΚΕ ο Ευ. Γιαννόπουλος προχώρησε σε αλλεπάλληλες διώξεις κατά του «Ρ». Φυσικά, όλα αυτά μόνο τυχαία δεν είναι και μαζεύονται πάρα πολλά, για να είναι απλές «συμπτώσεις». Ούτε μπορούν πλέον να δικαιολογηθούν στο όνομα των «ιδιαιτεροτήτων» των παραπάνω στελεχών. Μόνο όσοι είναι τυφλωμένοι από το νεοφιλελεύθερο εκσυγχρονισμό δεν μπορούν να διακρίνουν ότι υπάρχει «κεντρική κατεύθυνση» και σε κάθε περίπτωση πλήρης κάλυψη από τον Κ. Σημίτη, γι' αυτή την επίθεση κατά του ΚΚΕ, η οποία βέβαια, ιδιαίτερα σε αυτή την έκταση και βάθος, εκπέμπει ανησυχητικά μηνύματα για την εξόφθαλμα αντιδημοκρατική συμπεριφορά της κυβέρνησης σε όλους εκείνους, που δεν έχουν σκύψει το κεφάλι και δεν έχουν δεχτεί να απαλλοτριώσουν το δικαίωμά τους να αγωνίζονται, να αντιστέκονται και να ονειρεύονται για μια άλλη κοινωνία.

Το συμπέρασμα είναι πασίδηλο. Οταν το ΚΚΕ τίθεται ουσιαστικά εν διωγμώ, όταν η δράση του καταγγέλλεται ότι βρίσκεται στα όρια του Συντάγματος και της νομιμότητας, κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο «βασίλειο των εκσυγχρονιστών». Το ΚΚΕ, φυσικά, δεν πρόκειται να τους κάνει τη χάρη και να βάλει νερό στο κρασί του ή να δεχτεί να παίξει στα όρια που αυτοί θέλουν. Η αστείρευτη δύναμή του είναι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και σε αυτούς απευθύνεται άλλη μια φορά να δώσουν την απάντηση που πρέπει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ