Τρίτη 1 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνταγή δημαγωγίας

Καθαρά προεκλογικές και ψηφοθηρικές ήταν οι περιοδείες και οι δηλώσεις που έκανε ο Κ. Καραμανλής τόσο στην έκθεση «Agrotica 2000» στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή, όσο και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα χθες. Στην πραγματικότητα δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια δημαγωγική επίδειξη ενδιαφέροντος, η οποία δεν άγγιξε φυσικά τις βαθύτερες αιτίες των εκρηκτικών προβλημάτων, ούτε φυσικά «αποκάλυψε» ή κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική, ακριβώς γιατί η δική του εναλλακτική λύση και διέξοδος δεν είναι παρά αντιγραφή ή προέκτασή τους σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση.

Ησυνταγή που ακολούθησε, με σκοπό να προσεταιριστεί την έντονη δυσαρέσκεια που υπάρχει στους αγρότες, αλλά και στην εργατική τάξη, απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, ήταν κοινή: Πρώτον, δημαγωγικές και πασίγνωστες διαπιστώσεις για την «τραγική κατάσταση» στην οποία έχουν περιέλθει τόσο οι αγρότες όσο και οι εργάτες. Για παράδειγμα: «Οι Ελληνες αγρότες είδαν την τελευταία τετραετία να μειώνεται σοβαρότητα το εισόδημά τους» - «Η κατάσταση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη έχει φθάσει στο απροχώρητο... Αυτή τη στιγμή έχει ανεργία που - όπως σωστά είπατε - κοντεύει το 80%. Είναι τραγικό»! Είναι ολοφάνερο ότι με αυτή τη μέθοδο επιχειρεί να δείξει ότι γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα, τα ζει από κοντά και «συμπάσχει». Δεύτερον, απέφυγε να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις τι θα κάνει ως κυβέρνηση σε αυτούς τους συγκεκριμένους τομείς. Ακριβέστερα στα μόνα που δεσμεύεται είναι τα αιτήματα της οικονομικής ολιγαρχίας (π.χ. εφοπλιστές), τα οποία ήδη έχει αντιγράψει στο κυβερνητικό πρόγραμμά του. Απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων ξεμπερδεύει με το στερεότυπο «δεν ήρθα να μοιράσω υποσχέσεις» ή «δεν έχω μαγικές λύσεις». Τρίτον, δεν κρύβει πια ότι αυτό που επιδιώκει, στην πραγματικότητα είναι η υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου. «Είμαι βέβαιος ότι οι Ελληνες αγρότες θα κάνουν την επιλογή τους και θα συμβάλλουν πολύ σημαντικά στην εκλογική νίκη της ΝΔ», είπε στη Θεσσαλονίκη.

Πραγματικά είναι πολύ λίγα αυτά που υπόσχεται ή δίνει η ηγεσία της ΝΔ για να αξιώνει την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων. Ακριβέστερα, εγγυάται μια πολιτική παρόμοια με αυτή που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη, την οποία βέβαια και αυτός επιχειρεί να την πλασάρει με «ανθρώπινο πρόσωπο». Δεν ξεγελά βέβαια κανένα, αφού και ο τελευταίος πολίτης έχει νιώσει στο πετσί του ότι «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι το ίδιο». Η λαϊκή δυσαρέσκεια - πρέπει να - έχει μία και μόνη διέξοδο, ένα και μόνο αποδέκτη: Το ΚΚΕ και το Παλλαϊκό Μέτωπο.


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ