Τρίτη 1 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Η πολιτική πρέπει να θέτει στο κέντρο της προσοχής τον άνθρωπο

«Είναι γεγονός ότι ο σεισμός έφερε στην ημερήσια διάταξη το πρόβλημα της θωράκισης της χώρας καθώς και τα ζητήματα της αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές», σημείωσε παρεμβαίνοντας χθες στην Επερώτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ. Σημείωσε παράλληλα πως «διαπιστώνουμε μεγάλη καθυστέρηση, με συνέπεια όταν έρχονται αυτές οι καταστροφές τα προβλήματα να είναι πολλαπλάσια και οι πολίτες να ταλαιπωρούνται χωρίς να μπορούν να επανέλθουν στην προ της καταστροφής κατάσταση», τονίζοντας πως οι ευθύνες ανήκουν σε αυτούς που επί τόσα χρόνια δεν πήραν μέτρα, ή τα μέτρα ήταν ανεπαρκή, δηλαδή οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος στα κυβερνητικά μέτρα, ο Ορέστης Κολοζώφ σημείωσε πως «οι αιτήσεις για επιδότηση ενοικίου, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που υπάρχει» ενώ για τις κατασκευές και ανακατασκευές τόνισε πως «αν όντως οι τιμές είναι αυτές που εσείς μας λέτε, αν όντως υπάρχει πρόβλημα της κερδοσκοπίας, γιατί δεν τις αναλαμβάνει το υπουργείο; Εχει οργανισμούς. Γιατί ενώ προβλέπει αυτά τα ποσά που προβλέπει, στέλνει τον κόσμο στους ιδιώτες που ξέρει ότι θα τους κλέψουν;».

Σημείωσε: «Εμείς υπολογίζουμε ότι είναι τουλάχιστον διπλάσιο το κόστος κατασκευής και ανακατασκευής» ενώ επισήμανε προς την κυβέρνηση: «δε διευκρινίσατε αν ο ΟΕΚ θα αναλάβει πλήρως την ανακατασκευή των εργατικών κατοικιών». Σχολιάζοντας ένα ακόμα πρόβλημα που προκύπτει, σημείωσε ότι «σε αυτές τις περιοχές όλοι γνωρίζουμε το μεγάλο πρόβλημα των αυθαιρέτων. Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα; Το ίδιο και οι επισκευές. Θα γίνουν σε αυτές τις κατοικίες επισκευές; Θα δοθούν χρήματα σε αυθαίρετα; Κατέληξε σημειώνοντας πως σήμερα απαιτείται μια διαφορετική πολιτική που στο κέντρο της προσοχής της θα έχει τον άνθρωπο με στόχο όχι προσωρινές λύσεις αλλά να δίνει ελπίδα ότι μελλοντικά δε θα θρηνήσουμε ανάλογα θύματα και καταστροφές από τον σεισμό».

Ειδικά για το σχέδιο «Ξενοκράτης», ο Ορέστης Κολοζώφ επισήμανε: «διαπιστώνουμε ότι τα σχέδια δε λειτουργούν με την επάρκεια που ο καθένας προσδοκούσε ζητώντας γρήγορα και σημαντικά βήματα και ολοκληρωμένο σχεδιασμό με αναθεώρηση του αντισεισμικού κανονισμού». Ιδιαίτερα εστίασε στο γεγονός ότι πρέπει «το κόστος να μην μεταφερθεί στους κατοίκους αλλά να τις αναλάβει το κράτος» αφού τα «χρήματα υπάρχουν, χρειάζεται να αλλάξουν οι προτεραιότητες» έτσι ώστε «το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας μας να πληρώσει όσα πρέπει να πληρώσει» αλλά και «το Τρίτο ΚΠΣ να αλλάξει προτεραιότητες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ