Τρίτη 20 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τώρα με το ΚΚΕ για την προστασία της ζωής του λαού, για την ικανοποίηση των πραγματικών και σύγχρονων αναγκών μας

Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην πολιτική συγκέντρωση στο Μαντούδι

Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των πλημμυρών στην έναρξη της εκδήλωσης
Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των πλημμυρών στην έναρξη της εκδήλωσης
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, 50 μέρες μετά την πλημμύρα, που έπληξε με μεγαλύτερη ένταση την περιοχή του Μαντουδίου, με συνέπεια την απώλεια ανθρώπινων ζωών και μεγάλες καταστροφές λαϊκών περιουσιών.

Καταστροφές που δεν περιορίζονται στο Μαντούδι και τα γύρω χωριά, αλλά επεκτείνονται μέχρι τη Λίμνη και την Αιδηψό, μέχρι την Ιστιαία και τα Βασιλικά.

Μιας πλημμύρας που τις συνέπειές της επωμίστηκαν οι κάτοικοι και άλλων περιοχών της χώρας, όπως στη Φθιώτιδα, στην Κορινθία, στην Αργολίδα, στη Λακωνία και αλλού.

Στην πρώτη γραμμή για να μη μείνει κανείς αβοήθητος και απροστάτευτος

Είμαστε σήμερα εδώ, με τις καταστροφές να αναδεικνύουν το πόσο εκτεθειμένος, ευάλωτος, απροστάτευτος είναι ο λαός απέναντι σε καιρικά φαινόμενα με μεγάλη ένταση, όπως αναμφισβήτητα ήταν και η βροχόπτωση στις 29 και 30 του Σεπτέμβρη.

Η κατάσταση στο Μαντούδι και στην ευρύτερη περιοχή δεν αποτελεί μια ιδιαιτερότητα, μια εξαίρεση στον κανόνα.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνεται με πιο συχνές επαναλήψεις και τραγικά αποτελέσματα.

Γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε και να συμβιβαστούμε με τη σημερινή βαρβαρότητα. Τον 21ο αιώνα, το 2018, να χάνονται άνθρωποι και λαϊκές περιουσίες, είτε από τις πλημμύρες - όπως εδώ, όπως στη Μάνδρα ένα χρόνο πριν - είτε από τις πυρκαγιές - το 2007 και το 2009 στην Εύβοια, ή λίγους μήνες πριν, με τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι της Αττικής.


Ταυτόχρονα, με την παρουσία μας στην πολύπαθη περιοχή σας, θέλουμε να εκφράσουμε για ακόμα μια φορά την αλληλεγγύη μας, τη στήριξη στους ανθρώπους που υπέστησαν μεγάλες ζημιές στα πλημμυρισμένα σπίτια, στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχασαν τους κόπους μιας ζωής, που καταστράφηκαν οι καλλιέργειές τους, χάθηκαν τα ζώα τους, καταστράφηκαν τα μηχανήματά τους.

Θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους μαθητές των σχολείων που επλήγησαν, που βρίσκονται ακόμα χωρίς θέρμανση και τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό για τη διδασκαλία των μαθημάτων τους.

Καλούμε για μια ακόμη φορά τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος στην περιοχή να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις, στην πρώτη γραμμή, όπως το έκαναν από την πρώτη στιγμή.

Για να μη μείνει κανένας αβοήθητος και απροστάτευτος.

Για να συνεχιστεί και να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η οργάνωση των κατοίκων, των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των επαγγελματιών της περιοχής, η αλληλεγγύη που όλο αυτό το διάστημα εκφράστηκε από τα σωματεία και τις άλλες λαϊκές οργανώσεις.

Κι αυτή η αλληλεγγύη, για να πιάσει τόπο, για να έχει προοπτική, πρέπει να πάει χέρι - χέρι με τον αγώνα, τη διεκδίκηση, για να κλείσουν όσο είναι δυνατόν οι πληγές, οι κάτοικοι να ξανασταθούν στα πόδια τους και να αντιμετωπιστούν πάνω απ' όλα οι πραγματικές αιτίες της καταστροφής.

Εδώ και τώρα να αποζημιωθούν 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οι πληγέντες


Και από αυτόν εδώ το χώρο απαιτούμε τώρα από την κυβέρνηση, αλλά και από την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση:

Να καταβληθεί έκτακτο επίδομα στους πληγέντες για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους, να μπορέσουν να κάνουν Χριστούγεννα σαν άνθρωποι.

Γιατί δεν μπορεί να γίνονται «μπαλάκι» από τον έναν κρατικό φορέα στον άλλο, σχετικά με τις απαιτούμενες διαδικασίες που δεν είναι ευθύνη όσων επλήγησαν.

Εδώ και τώρα να αποζημιωθούν 100% - χωρίς όρους, προϋποθέσεις, αστερίσκους και χαράτσια στον ΕΛΓΑ - όλοι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και άλλοι παραγωγοί που έχουν υποστεί καταστροφή στην παραγωγή, στις αποθήκες, στα εργαλεία και τον μηχανολογικό εξοπλισμό, στα ζώα και τις ζωοτροφές, στα μελίσσια κ.λπ.

Γιατί δεν μπορούν να περιμένουν την άνοιξη του επόμενου χρόνου, όπως λέει η κυβέρνηση. Ούτε όσοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ να περιμένουν να αποζημιωθούν από τα περιβόητα ΠΣΕΑ. Στην Κύμη, από το χιονιά του 2016, μόλις τώρα - δυο χρόνια μετά - έχει το θράσος να διαφημίζει η κυβέρνηση ότι αποζημιώνονται οι ελαιοκαλλιεργητές!

Να αποζημιωθούν στο 100% οι καταστροφές που υπάρχουν σε σπίτια (οικοσυσκευές και λοιπό οικιακό εξοπλισμό), μαγαζιά, μικρές επιχειρήσεις, να αποζημιωθούν οι μικρέμποροι που υπέστησαν ολική καταστροφή των υλικών τους που είχαν εκθέσει για το παζάρι των ημερών.


Να αποκατασταθούν άμεσα οι δασικοί δρόμοι, το αγροτικό δίκτυο.

Για να έχουν πρόσβαση οι αγροτοκτηνοτρόφοι σε ό,τι τους απέμεινε, για να μπορούν οι ρητινοκαλλιεργητές να συλλέξουν τη ρητίνη.

Να αποκατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. Να πραγματοποιηθεί έλεγχος για την ποιότητα του πόσιμου νερού.

Γιατί δεν μπορούμε να δεχτούμε 40 μέρες μετά να υπάρχουν χωριά χωρίς πόσιμο νερό.

Να υπάρξει άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους (διάνοιξη και εμβάθυνση του Κηρέα, κατασκευή προστατευτικών τοιχίων, καθαρισμός παραποτάμων και ρεμάτων κ.ά.).

Να γίνουν άμεσα τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά έργα και φράγματα ανάσχεσης στους ορεινούς όγκους.

Να καθαριστούν τα αποστραγγιστικά κανάλια στους κάμπους της περιοχής Μαντουδίου. Αντιπλημμυρικά έργα στήριξης των χωραφιών και επιχωμάτωση στα πραγματικά τους όρια των χωραφιών που έχουν παρασυρθεί.

Γιατί ο χειμώνας είναι μπροστά και δεν περιμένει το δήθεν ενδιαφέρον και τις υποσχέσεις χρόνων που παραμένουν μόνο λόγια.

Γιατί ο κίνδυνος για νέες καταστροφές, ακόμα και με μικρότερης έντασης βροχοπτώσεις, είναι υπαρκτός αφού τα φερτά υλικά στα ποτάμια από την πρόσφατη πλημμύρα δεν έχουν καθαριστεί ακόμα.

Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ζημιές και οι κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο και να υπάρξει συνολική μελέτη για τον εκσυγχρονισμό του. Γιατί δεν μπορεί με μια πλημμύρα να κόβεται ένας ολόκληρος νομός στη μέση από στεριά και θάλασσα και να παραμένουν ολόκληρες περιοχές, πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά αποκλεισμένα.

Να γίνουν άμεσα όλες οι επισκευές που χρειάζεται το κτίριο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου, προκειμένου να διασφαλιστεί στο ακέραιο η ασφαλής διαβίωση και υγεία των πυροσβεστών. Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του κλιμακίου.

Να αποκατασταθούν οι ζημιές και να λειτουργήσουν με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές τα σχολεία. Να γίνεται η διδασκαλία όλων των μαθημάτων στα σχολεία του Μαντουδίου.

Για να μπορούν οι μαθητές στο ΕΠΑΛ και στο Ενιαίο Λύκειο Μαντουδίου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τα μαθήματά τους, γιατί σήμερα δεν μπορούν να κάνουν μαθήματα μέσα στο χειμώνα που έχει έρθει, χωρίς θέρμανση. Για να μπορούν να κάνουν τα μαθήματά τους και τα εργαστήριά τους με τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό.

Διεκδικούμε πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

Η απαλλαγή να ισχύσει για το διάστημα που θα απαιτηθεί να αποζημιωθούν πλήρως οι πληγέντες και να ανακτήσουν τα χαμένα εισοδήματά τους, και όχι μόνο μέχρι το Μάρτη που προβλέπει η κυβέρνηση.

Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες. Καμία διακοπή ρεύματος, νερού και τηλεφώνου σε λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.

Αναστολή πληρωμών των αγροτικών τιμολογίων της ΔΕΗ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αναστολή πληρωμής του ΕΛΓΑ. Να πληρωθεί μετά την καταβολή των αποζημιώσεων.

Οσο περνάει ο καιρός, τόσο αποκαλύπτεται η ανεπάρκεια των κυβερνητικών υποσχέσεων

Σήμερα, ενάμιση μήνα μετά, τα φώτα της δημοσιότητας μπορεί να έσβησαν, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι έφυγαν τα προβλήματα, ο πόνος, η οργή και η αγανάκτηση.

Ισα - ίσα. Οσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται το μέγεθος των πραγματικών προβλημάτων.

Τόσο περισσότερο αναδεικνύονται οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές.

Μέρα με τη μέρα φαίνεται ακόμα περισσότερο η ανεπάρκεια των κυβερνητικών υποσχέσεων για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων.

Το ποσό των 650.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών και των 200.000 για την αποκατάσταση της ύδρευσης είναι προκλητικά ανεπαρκές για τη στήριξη μιας ολόκληρης περιοχής που έχει τεράστιες καταστροφές.

Ακόμα και αυτά τα ποσά που προβλέπει η κυβέρνηση για το δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, που κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχουν βαλτώσει στον κυκεώνα των διαδικασιών ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση.

Πολύ περισσότερο που οι εκτιμήσεις υπηρεσιών του δήμου κάνουν λόγο για εξαπλάσιο ποσό που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών, για 3,8 εκατ. ευρώ.

Κατά πολύ περισσότερα από τα συνολικά 850.000 ευρώ που προβλέπει η κυβέρνηση. Και μάλιστα, χωρίς να υπολογίζονται τα αναγκαία κονδύλια για την αποκατάσταση των σχολείων και των απαραίτητων ενεργειών καθαρισμού και έργων στα ποτάμια.

Οι υπεύθυνοι έχουν ονοματεπώνυμο και είναι οι κυβερνήσεις και οι αστικές κρατικές δομές

Σε αντίθεση με όσους λένε ότι τώρα δεν είναι ώρα να συζητάμε για ευθύνες, το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή χαρακτήρισε την καταστροφική πλημμύρα το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος.

Αυτοί που έχουν συμφέρον να λένε ότι δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την υλοποίηση μιας πολιτικής που δίνει αέρα στα πανιά της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των απαραίτητων υποδομών και έργων για την προστασία του λαού.

Και οι υπεύθυνοι έχουν ονοματεπώνυμο.

Είναι οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σήμερα, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα. Και από κοντά οι αστικές κρατικές δομές της Περιφέρειας και της Τοπικής Διοίκησης, με τους εκάστοτε διαχειριστές τους.

Εάν η κυβέρνηση είχε πραγματικά στο επίκεντρο της πολιτικής της την ουσιαστική αποκατάσταση των συνεπειών από την πλημμύρα, θα αρκούσε μια πολιτική απόφαση για την εξασφάλιση τόσο των απαραίτητων κονδυλίων όσο και για την απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών για τις αποζημιώσεις των πληγέντων, που τώρα παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.

Θα είχε κινητοποιήσει πολλαπλάσιες δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού για τα απαραίτητα έργα, που δεν παίρνουν άλλη αναβολή.

Εάν ήταν πραγματικά προτεραιότητα της κυβέρνησης η προστασία του λαού, θα έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και κινήσεις ώστε να εξασφαλίσει και επιπλέον χρηματοδότηση.

Ωστόσο, αυτό που προκύπτει από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την ενεργοποίηση του λεγόμενου «Ταμείου Αλληλεγγύης» της ΕΕ για την άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων, είναι ότι σχετικό αίτημα δεν έχει καν υποβληθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Εάν η κυβέρνηση είχε τη βούληση στην πράξη να συμβάλει στη στήριξη όσων έχασαν το βιος τους και υπέστησαν ζημιές από την πλημμύρα, θα ανταποκρινόταν άμεσα στα σχετικά αιτήματα των πληγέντων και των οργανωμένων φορέων τους για συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία.

Οπως το υπουργείο Εσωτερικών, με το οποίο πραγματοποιήθηκε τελικά συνάντηση ένα μήνα μετά τις καταστροφές, και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από το οποίο, όπως πληροφορηθήκαμε προηγουμένως, ακόμα περιμένουν ανταπόκριση.

Εάν η περιφερειακή αρχή της ΝΔ (με ολίγον ΠΑΣΟΚ) είχε στον προσανατολισμό της να γίνουν τα απαραίτητα έργα, ολοκληρωμένα και με τις προδιαγραφές που απαιτούνται, δε θα άφηνε τα μπαλώματα στο οδικό δίκτυο που βλέπει κανείς στο δρόμο προς το Μαντούδι.

Θα είχε ολοκληρώσει το έργο της αποκατάστασης των αγροτικών και δασικών δρόμων και δε θα απέσυρε τα μηχανήματα, όπως έγινε πριν λίγες μέρες.

Θα ανταποκρινόταν στα αιτήματα των κατοίκων για κινητοποίηση του μηχανισμού, ώστε να ξεμπαζωθούν αυλές σπιτιών που αντικειμενικά δεν μπορούσαν να γίνουν με ίδια μέσα. Εκτός κι αν αναγκαζόταν κάποιος, που δεν του έφτανε η ζημιά που έπαθε, να βάλει και το χέρι στην τσέπη.

Εάν είχε αυτό τον προσανατολισμό η περιφερειακή αρχή, μέσα στον άπλετο χρόνο που βρίσκει για την προώθηση επιχειρηματικών σχεδιασμών, με συναντήσεις μέχρι και με Κινέζους επενδυτές, δε θα έκανε τον «Κινέζο», όπως τελικά έγινε, απέναντι στους οργανωμένους φορείς των πληγέντων για συνάντηση μαζί τους και δέσμευση για τα δίκαια αιτήματά τους.

Η επιπλέον χρηματοδότηση που προέβλεψε με διαδικασίες fast track για το οδικό δίκτυο - αρνούμενη να ικανοποιήσει το αίτημα των κομμουνιστών περιφερειακών συμβούλων για έκτακτη συνεδρίαση για τα μέτρα αποκατάστασης της καταστροφής - δεν προβλέπεται για το 2018 αλλά από το νέο έτος.

Ακόμα και το ποσό που προβλέπεται, είναι πολύ μακριά από την ανάγκη ολοκληρωμένης μελέτης και πλήρους εκσυγχρονισμού του απαρχαιωμένου και επικίνδυνου οδικού δικτύου της Εύβοιας.

Ακόμα και όσοι προβάλλουν την ανάγκη στην περιοχή του Μαντουδίου να υπάρχουν αντίστοιχες προβλέψεις και μέτρα, όπως στους πυρόπληκτους στο Μάτι, εκτός του γεγονότος ότι τα συγκεκριμένα μέτρα δεν αντιμετωπίζουν εξολοκλήρου την τεράστια καταστροφή, ο ρυθμός υλοποίησής τους είναι σαν το βάδισμα της χελώνας, όπως πρόσφατα κατήγγειλαν για άλλη μια φορά οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής.

Ο στόχος της καπιταλιστικής ανάπτυξης σημαίνει ενίσχυση της γύμνιας του κρατικού μηχανισμού στην πρόληψη

Γίνεται φανερό ότι όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις, από τις θέσεις που κατέχουν είτε στις κυβερνήσεις είτε στην Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση, έχουν υποβαθμίσει τους τομείς που είναι απαραίτητοι για την προστασία του λαού.

Εχουν διατηρήσει και ενισχύσει την εγκληματική γύμνια του κρατικού μηχανισμού στην πρόληψη, στην αντιμετώπιση έκτακτων και επικίνδυνων καταστάσεων.

Ολοι μαζί, η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μαζί με τα άλλα κόμματα του συστήματος της εκμετάλλευσης, συμπλέουν στο στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που θεό της έχει το κέρδος και δεν υπολογίζει καν την ανθρώπινη ζωή.

Ομονοούν στους στόχους της ΕΕ, που χαρακτηρίζει «μη επιλέξιμες» και κόστος τις δαπάνες για τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας.

Από εδώ, από την περιοχή σας, προέκυψε για πρώτη φορά από την ΕΕ ο χαρακτηρισμός αυτός των δαπανών ως «μη επιλέξιμων».

Αποτυπώθηκε στην απάντηση που έδωσε η ΕΕ στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για άμεση στήριξη της περιοχής από την καταστροφική πυρκαγιά που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, το 2016, από τη Φαράκλα και έφτασε να σβήσει στη θάλασσα της Λίμνης, καίγοντας περισσότερα από 30.000 στρέμματα δάσους, μαζί και περιουσίες, με μεγάλες συνέπειες στους ρητινοκαλλιεργητές και τη σοδειά τους.

Και σε αυτήν την πυρκαγιά ήρθαν με τραγικό τρόπο στην επιφάνεια οι τεράστιες ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα σε προσωπικό και μέσα, η έλλειψη κατάλληλων προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Δυο χρόνια μετά, με την πρώτη μεγάλη βροχή, η περιοχή αυτή, κάτω από τη Μονή Γαλατάκη, δοκίμασε την ανυπαρξία ουσιαστικής αντιπλημμυρικής προστασίας και αντιδιαβρωτικών μέτρων, καθώς τα όποια έργα έγιναν αποδείχθηκαν ελλιπή.

Το δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη», τον Αύγουστο, λίγες μέρες μετά την πυρκαγιά στο Μάτι, για τη λογική που διαπνέει το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, σχετικά με οδηγίες για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, είναι αποκαλυπτικό.

Οι οδηγίες της ΕΕ λένε συγκεκριμένα:

Πρώτον: Οτι «είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλαδή εύπορες οικογένειες ή πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευθούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία».

Οταν λένε «είναι οικονομικά αποδοτικότερο» εννοούν ότι στοιχίζει πιο φτηνά στο κράτος και στις διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες να δώσουν κάποια ψίχουλα αποζημίωσης σε φτωχόσπιτα, από τις βίλες και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, προτιμώντας να κάνουν έργα για να προστατεύουν τις «εύπορες» οικιστικές περιοχές ή μεγάλες επιχειρήσεις, και να αφήσουν στο έλεος των καιρικών φαινομένων και των καταστροφών τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, όπου κατοικούν κατά κανόνα εργαζόμενοι, αγρότες, φτωχά λαϊκά στρώματα.

Δεύτερον: Ομολογούν κυνικά ότι «αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις που δεν φαίνονται "δίκαιες", αλλά η δικαιοσύνη δεν είναι μέρος της ανάλυσης κόστους - οφέλους».

Είναι σαφές ότι, πέρα από το τι εννοούν ως «δικαιοσύνη», το ζήτημα είναι ότι ομολογούν ξεκάθαρα πως η λογική κόστους - οφέλους δεν χωρά το ζήτημα της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των φτωχών εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Τρίτον: Για να αντιμετωπίσουν «αυτή την πιθανή επίδραση της αδικίας», όπως λένε, αναζητούν τρόπους και άθλια επιχειρήματα να πείσουν το λαό ότι αυτή η «αδικία», δηλαδή το ότι τους αφήνουν απροστάτευτους από τη φωτιά, τη βροχή και το σεισμό, μπορεί να είναι και για το ...καλό τους, εκβιάζοντας πως για να γίνουν τέτοια έργα θα αυξηθεί η φορολογία!

Τέτοια αθλιότητα, τέτοια απανθρωπιά!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ που μεταμφιέστηκε σε ΚΙΝΑΛ, τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, έχουν ευθύνη και πρέπει να απαντήσουν στο λαό της Βορειοκεντρικής Εύβοιας:

Αλήθεια, αυτά τα ίδια άθλια προβλέπουν και για εδώ σε σχέση με τα αντιπλημμυρικά έργα;

Οι δυνατότητες υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχει πολιτική με κριτήριο τις ανάγκες της κοινωνίας

Μας είπαν, επίσης, ότι για την καταστροφή φταίει η κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μιλάνε για ακραία καιρικά φαινόμενα, λες και ζούμε στο Μεσαίωνα, όπου ο άνθρωπος πρέπει οπωσδήποτε να είναι έρμαιο των ακραίων φυσικών φαινομένων.

Λες και σήμερα δεν υπάρχει εκείνο το επίπεδο της επιστήμης και της τεχνολογίας για να μπορεί να προλαμβάνει και να καταστέλλει τέτοια φαινόμενα, παίρνοντας μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας, κάλυψης κενών σε υποδομές και υπηρεσίες κρατικές, σε πυροσβεστικά μέσα και τόσα άλλα.

Αλλά και πάλι, όταν επικαλούνται κατά κόρον τα ακραία καιρικά φαινόμενα, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την αναλγησία τους και μόνο, δεν μας λένε καν τι μέτρα πήραν, έστω, για να προσαρμόσουν την αντιπλημμυρική προστασία στα νέα αυτά - ακραία - δεδομένα που επικαλούνται ως δικαιολογία.

Οι πλημμύρες θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν περιορίζοντας δραστικά τις προκαλούμενες καταστροφές, με την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε ένας σχεδιασμός σύγχρονος, σε επιστημονική βάση, που θα έδινε πρώτα και κύρια βάρος στην πρόληψη.

Την πρόληψη βάζουν μπροστά όλοι οι επιστημονικοί αρμόδιοι φορείς, όλοι οι πανεπιστημιακοί, που μελετούν φαινόμενα και προτεινόμενες λύσεις, ως το μόνο αποτελεσματικό μέτρο, την ώρα που τα κυβερνητικά παπαγαλάκια της δημοσιογραφίας του ΣΥΡΙΖΑ εμπαίζουν και ειρωνεύονται όλους αυτούς και το ΚΚΕ, που συνεχώς προειδοποιούν και προτείνουν λύσεις.

Τέτοιες λύσεις που για την περιοχή σας επισημαίνουν ότι έγκαιρα πρέπει να έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διάνοιξη και εμβάθυνση των ποταμών και παραποτάμων, ειδικότερα του Κηρέα, που το ύψος του αυτήν τη στιγμή είναι στο επίπεδο του εδάφους και σχετικά εύκολα μπορεί να υπερχειλίσει.

Σημαίνει ότι στο μήκος του διαμορφώνονται τα απαραίτητα προστατευτικά τοιχία, ώστε να αντιμετωπίζεται η διάβρωση από πιθανή αυξημένη ροή.

Σημαίνει ότι σε τακτά διαστήματα ποταμοί και παραπόταμοι καθαρίζονται από τα φερτά υλικά ώστε αυτά να μην εμποδίζουν τον ρου των υδάτων.

Σημαίνει κατάλληλα αντιδιαβρωτικά έργα μεγάλης έκτασης, για να μη ρισκάρεις τη ζωή σου από τις καταπτώσεις βράχων μετά τον Αγιο και στα Ηλια.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω απαιτούν ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών με γενναία χρηματοδότηση, προσωπικό, υποδομές αλλά και σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών.

Και είναι αλήθεια πως από τύχη δε θρηνήσαμε περισσότερα θύματα, καθώς οι μικρέμποροι με τα παιδιά τους, 4 - 5 χρόνων, στα χέρια, κυριολεκτικά κατάφεραν την τελευταία στιγμή να σωθούν από τους χείμαρρους, που πλημμύρισαν την περιοχή εδώ, έξω από το γήπεδο.

Η πρόληψη περιλαμβάνει και την έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων μιας περιοχής, που αναμένεται να πληγεί από κάποιο ισχυρό καιρικό φαινόμενο.

Αυτό ισχύει και για τα φαινόμενα που έλαβαν χώρα στη Βορειοκεντρική Εύβοια, καθώς ώρες πριν ο κυκλώνας «Ζορμπάς» ξεσπάσει στην περιοχή, ήταν γνωστό από τις αρμόδιες υπηρεσίες το πού κατευθύνεται.

Συνεπώς, υπήρχε και ο κατάλληλος χρόνος προειδοποίησης των κατοίκων, σε συνάρτηση φυσικά με τα απαραίτητα έργα πρόληψης. Ωστόσο, ούτε εδώ κάτι τέτοιο συνέβη...

Και δε συνέβη γιατί δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που να περιλαμβάνει την οργανωτική προετοιμασία, με οδηγίες, μέσα (μεταφοράς, επικοινωνίας, ατομικής προστασίας κ.λπ.), με υποδομές, επάρκεια προσωπικού.

Να περιλαμβάνει κατάλληλη εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών και ομάδων έκτακτων αναγκών, αλλά και του συνόλου των εργαζομένων και του πληθυσμού.

Σε αυτήν τη βάση να σχεδιάζονται και να πραγματοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας, σχέδια και μέσα εκκένωσης, εφόσον αυτή χρειαστεί.

Γι' αυτό σας λέμε - και είμαστε απόλυτα σίγουροι γι' αυτό που λέμε - ότι εντελώς άλλος είναι ο στόχος αυτής της προπαγάνδας περί κλιματικής αλλαγής και ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ο πραγματικός στόχος είναι να συμβιβαστεί ο λαός, να μάθει να ζει ματώνοντας και με τις φυσικές καταστροφές.

Υπάρχουν επομένως οι δυνατότητες.

Αυτό που δεν υπάρχει είναι μια πολιτική, ένας δρόμος ανάπτυξης, με έργα υποδομών, μέσα και υπηρεσίες με κριτήριο τις ανάγκες των ανθρώπων, της φύσης, συνολικά της κοινωνίας.

Και όχι με το κριτήριο που επικρατεί σήμερα.

Οπου όλα αυτά θεωρούνται κόστος, το οποίο μάλιστα πρέπει συνεχώς να μειώνεται, για χάρη των ματωμένων πλεονασμάτων, για να περισσεύουν χρήματα για το μεγάλο κεφάλαιο και τις δικές του προτεραιότητες.

Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση, παρεμβαίνει και πρωτοστατεί για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα

Το παραμύθι της δήθεν δίκαιης ανάπτυξης, όπου ο πλούτος που παράγεται τάχα θα μοιράζεται δίκαια σε όλους, έχει πια αποκαλυφθεί.

Τα αποτελέσματα αυτής της ανάπτυξής τους, της καπιταλιστικής ανάπτυξης, μπορεί να τα δει κατάματα και ο λαός της Εύβοιας.

Τη στιγμή που ο νομός εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο, με την άναρχη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων σε ολόκληρη τη Νότια Εύβοια, ο λαός δοκιμάζεται από την ενεργειακή φτώχεια, τις διακοπές ρεύματος που παίρνουν έκταση και εδώ, το χειμώνα που δεν μπορεί να βγει, γιατί η τιμή του πετρελαίου είναι στα ύψη.

Τη στιγμή που τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων χτυπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι απασχολούνται με μισθούς καθηλωμένους, ωράριο ήλιο με ήλιο, χωρίς ρεπό και ξεκούραση, σε πολλές περιπτώσεις ανασφάλιστοι.

Τη στιγμή που οι επιδοτήσεις και οι φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο πολλαπλασιάζονται, οι αγροτοκτηνοτρόφοι στενάζουν και ξεκληρίζονται από τη φοροληστεία και τα χαράτσια, οι ρετσινάδες βλέπουν να εξελίσσεται ο σχεδιασμός για μείωση της επιδότησης για την παραγωγή τους.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση διαφημίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού για λίγα ευρώ, οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της περιοχής είναι αντιμέτωποι με την ανυπαρξία ΣΣΕ, με την εντατικοποίηση, με τις ελλείψεις στα σχολεία, την υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας Μαντουδίου και Ιστιαίας.

Με τη σημερινή περιοδεία και συγκέντρωση αναδεικνύουμε στην πράξη ότι το ΚΚΕ παρεμβαίνει και πρωτοστατεί για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα.

Με τους κομμουνιστές, που και οι ίδιοι επλήγησαν, όπως εκατοντάδες άνθρωποι του μόχθου στην περιοχή, να βρίσκονται από την πρώτη στιγμή της πλημμύρας στο πόδι για την αντιμετώπιση των συνεπειών.

Με την οργάνωση της αλληλεγγύης, με στόχο την ενημέρωση και οργάνωση του λαού για να διεκδικήσει όσα του αξίζουν.

Με παρεμβάσεις που κάναμε και κάνουμε σε όλα τα επίπεδα. Στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στην περιφέρεια, στο δήμο. Απαιτώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία του λαού.

Μέσα από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα και τους φορείς του, με μορφές οργάνωσης που γεννιούνται από την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η οξύτητα των προβλημάτων.

Εχοντας ξεκάθαρο ότι μόνο η ίδια η πάλη του λαού της περιοχής μπορεί να καταφέρει να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των πλημμυροπαθών.

Θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο, όσο περνάει από το χέρι μας, να στεκόμαστε αλληλέγγυοι, και όλοι μαζί, για να κλιμακωθεί ο αγώνας, να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση, καθώς επείγει, με ευθύνη της κυβέρνησης, της περιφέρειας, του δήμου, να γίνουν τα απαραίτητα έργα.

Γιατί ο χειμώνας είναι μπροστά και δεν υπάρχει δικαιολογία να ρισκάρονται ανθρώπινες ζωές και το βιος του λαού από φυσικά φαινόμενα, που, παρά την έντασή τους, θα μπορούσαν οι συνέπειές τους να αντιμετωπιστούν με την αξιοποίηση του σημερινού επιπέδου της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση συνολικά για την αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική θωράκιση.

Μια πρόταση που η υλοποίησή της προϋποθέτει διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Που στο επίκεντρό της έχει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου, που στο κυνήγι τους δεν υπολογίζεται ούτε η ανθρώπινη ζωή.

Απευθύνουμε κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης και συστράτευσης με το ΚΚΕ.

Για να οργανωθεί η διεκδίκηση, η πάλη, για να αλλάξει ο συσχετισμός, σε όφελος της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας που στενάζει από την εφαρμοζόμενη πολιτική ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, την οποία προωθούν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, όλα τα κόμματα του συστήματος.

Τώρα με το ΚΚΕ για την προστασία της ζωής μας, για την αποκατάσταση και πλήρη αποζημίωση από τις συνέπειες της πλημμύρας.

Το ΚΚΕ σάς καλεί σε αυτόν τον αγώνα, για την ικανοποίηση των πραγματικών και σύγχρονων αναγκών μας.

Για να ανοίξουμε το δρόμο για ένα πιο φωτεινό μέλλον για μας και τα παιδιά μας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org