Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2018 - αριθ. φύλλου: 13130


Επικίνδυνη εμπλοκή δίχως τέλος. «Κέντρο πρακτόρων» η χώρα για λογαριασμό ΕΕ - ΝΑΤΟ

Νέα επικίνδυνα σχέδια για το λαό δρομολογούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή «αμυντική συνεργασία»

  • Στο πλαίσιο των «συνεργατικών σχεδίων» που καταρτίζουν τα κράτη - μέλη για τη στρατιωτική αναβάθμιση της ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρος αναλαμβάνουν την ίδρυση και λειτουργία «Σχολής Πληροφοριών της ΕΕ».
  • Η συμμετοχή της χώρας στα ευρωΝΑΤΟικά ιμπεριαλιστικά σχέδια αναβαθμίζεται επίσης με την υλοποίηση, από κοινού με Ιταλία και Ρουμανία, ενός σχεδίου εκπαίδευσης προσωπικού σε πτήσεις ελικοπτέρων, υπό ειδικές συνθήκες και τακτικές, που παραπέμπουν σε πολεμική προπαρασκευή.
  • Με πρόσχημα την «πολιτική προστασία», συγκροτείται διακρατικό «στρατιωτικό πακέτο» αντιμετώπισης «καταστροφών», «πολιτικών εκτάκτων αναγκών» και επιδημιών. Στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό θα αναπτύσσεται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές της ΕΕ, ή και άλλων οργανισμών.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ταξικός πέρα ως πέρα

Νέες «δόξες» αναμένεται να γνωρίσει σήμερα - κατά την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 - η κυβερνητική πρόκληση προς τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Οσο και να προσπαθούν, όσο «καπνό κι ομίχλη» κι αν σηκώσουν με τα παραμύθια περί του πρώτου «μεταμνημονιακού προϋπολογισμού», ο σκληρός ταξικός χαρακτήρας και αυτού του προϋπολογισμού δεν κρύβεται.

Τον αποκαλύπτουν τα δεκάδες μέτρα που φέρνουν ατόφια τη σφραγίδα των επιχειρηματικών ομίλων όσο και το ίδιο το «μεδούλι» του, που περιλαμβάνει τα όσα έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς» και δανειστές, για την ανάκαμψη του κεφαλαίου και τη θωράκιση της κερδοφορίας του σε βάθος χρόνου.

Γι' αυτό, άλλωστε, ο προϋπολογισμός πέρασε «χωρίς ενστάσεις» από την «ψιλή κρησάρα» των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων», της μόνιμης δηλαδή αντιλαϊκής εποπτείας, με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο, να δηλώνει «σίγουρος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία και θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για το επόμενο και τα επόμενα έτη».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ότι τάχα ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει νέα αντιλαϊκά μέτρα, ξεπερνάει τα όρια της πρόκλησης, όταν ο «πήχης» των «πρωτογενών πλεονασμάτων» ανεβαίνει κατά 1 δισ. κάθε χρόνο για τα επόμενα 4 χρόνια και ξεπερνάει τα 7,5 δισ. για το 2019!

Τη «νύφη» θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, μεταξύ άλλων με την εκτόξευση των έμμεσων φόρων στα 35,5 δισ. ευρώ, με το πετσόκομμα δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, με τη μόνιμη υποχρηματοδότηση σε Υγεία - Πρόνοια, Παιδεία, Πολιτισμό, υποδομές για την προστασία της ζωής του λαού.

Την ίδια ώρα, η κυβερνητική πρόκληση σπάει τα κοντέρ τόσο με την επίκληση των περιβόητων «αντίμετρων» όσο και την αναβολή του μέτρου για την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» των παλιότερων συνταξιούχων, μέτρο που η ίδια η κυβέρνηση προνομοθέτησε, παρουσιάζοντας την αναβολή του ως «σώσιμο των συντάξεων»!

Και όλα αυτά την ώρα που στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται τσεκούρι στο ΕΚΑΣ κατά 240 εκατομμύρια, ενώ γίνεται σαφές ότι η αναβολή της παραπέρα περικοπής πάει πακέτο με την «υπεραπόδοση» της αφαίμαξης του λαού, τις περικοπές και τις αντιασφαλιστικές ανατροπές του νόμου Κατρούγκαλου, που «διασφαλίζουν» ότι το κράτος θα δίνει όλο και λιγότερα για τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και επιπλέον «ψαλίδι» σε κοινωνικές παροχές της τάξης των 1,7 δισ. ευρώ! Κόβοντας μεταξύ άλλων την επιδότηση για αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων από φτωχούς ασφαλισμένους, την «επέκταση» του προγράμματος σχολικών γευμάτων, τη δημιουργία νέων μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης - νηπιαγωγείων.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «αντίμετρα» καραμπινάτα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, όπως η κρατική επιδότηση του συνόλου των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών, η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη κατά τέσσερις μονάδες σε βάθος τετραετίας, η μείωση φορολογίας και επί των διανεμόμενων κερδών στο 10% από 15% από το 2020 και εσχάτως η έμμεση επιδότηση των τραπεζιτών, μέσω κονδυλίου που θα αντικαταστήσει την όποια προστασία απέμενε στη λαϊκή κατοικία και θα επιδοτεί την αποπληρωμή των δανείων.

Με αυτά στο «ταμείο», όσο και την κρατική χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και βέβαια πάνω στα ερείπια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, ο προϋπολογισμός «αισιοδοξεί» για μια αναιμική ανάκαμψη στο όριο του 2,4%, αλλά και για ενίσχυση των νέων κερδοφόρων επενδύσεων των καπιταλιστών κατά 12%.

Από έναν ακόμα προϋπολογισμό επιβεβαιώνεται ότι οι σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες δεν χωράνε στα στενά όρια της καπιταλιστικής κερδοφορίας και της ανάπτυξης για λογαριασμό του κεφαλαίου. Η διεκδίκησή τους, όσο και όλων των απωλειών των προηγούμενων χρόνων, είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων και του λαού, που θα δώσει απάντηση στις 28 του μήνα, στη μεγάλη πανεργατική απεργία.


ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Διαδήλωσαν μαζικά στην Αθήνα ζητώντας πίσω τα κλεμμένα!

Με συνθήματα όπως «Ούτε αναβολή ούτε αναστολή, ο νόμος Κατρούγκαλου να καταργηθεί», συνταξιούχοι από την Αττική, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και νησιά διαδήλωσαν χτες το πρωί στην Αθήνα.


ΣΕΛ.  11


ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πλατύ άνοιγμα σε χώρους δουλειάς για την απεργία στις 28 Νοέμβρη

ΣΕΛ.  10
ΣΑΜΟΣ - ΛΕΣΒΟΣ
Πρόσφυγες και μετανάστες στο έλεος της κακοκαιρίας

ΣΕΛ.  21
ΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ - ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση - απάντηση στα φασιστοειδή σήμερα στον Γέρακα

ΣΕΛ.  6
ΚΥΠΡΟΣ
Εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο «σύστημα εγγυήσεων»

ΣΕΛ.  4


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org