Τρίτη 20 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Δυναμώνει η αλληλεγγύη στον ναύτη που κατήγγειλε τη συμετοχή του πλοίου του σε ΝΑΤΟικές αποστολές

Από συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού σε παλιότερη άσκηση του ΝΑΤΟ
Από συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού σε παλιότερη άσκηση του ΝΑΤΟ
Δυναμώνει η αλληλεγγύη στον ναύτη Σταύρο Παπαδάκη, που υπηρετεί στη φρεγάτα «Ναβαρίνον» και δήλωσε ανοιχτά τη διαφωνία του στη συμμετοχή του πλοίου στη ΝΑΤΟική άσκηση «Sea Guardian», που ξεκινάει σήμερα.

Λόγω της διαμαρτυρίας του ο ναύτης, που υπηρετεί στη φρεγάτα ως Δίοπος Μηχανικός - Τ/ΜΗΧ, αποσπάστηκε σε άλλο πλοίο, προφανώς επειδή η διοίκηση δεν τον ήθελε «μέσα στα πόδια της» όσο το πλοίο συμμετέχει στη ΝΑΤΟική αποστολή.

Θυμίζουμε ότι η φρεγάτα θα αποπλεύσει από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και θα παραμείνει μερικές μέρες στο ΚΕΝΑΠ της Σούδας, για να αναλάβει στη συνέχεια αποστολή στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ για την «ασφάλεια» της περιοχής, ενώ εντείνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί με επίκεντρο την Ενέργεια. Στη συνέχεια θα ελλιμενιστεί για λίγες μέρες στη Χάιφα του Ισραήλ, προτού επιστρέψει στην Ελλάδα.

Στρατευμένοι με δηλώσεις τους (βλ. θέμα στην ίδια σελίδα), αλλά και φοιτητικοί σύλλογοι με ψηφίσματά τους, χαιρετίζουν τη στάση του Στ. Παπαδάκη και καταγγέλλουν την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Η δίκαιη διαμαρτυρία του ναύτη βρίσκει θετική ανταπόκριση και ανάμεσα σε στρατευμένους του Πολεμικού Ναυτικού, όπως έδειξαν οι χτεσινές εξορμήσεις που οργάνωσε η ΚΝΕ έξω από τον Ναύσταθμο στη Σαλαμίνα και στο πορθμείο Περάματος.

Μιλώντας ο ίδιος στον «Ριζοσπάστη», αναφέρεται στη σημασία που έχει η αλληλεγγύη, αλλά κυρίως στην ανάγκη να δυναμώσει το κίνημα ενάντια στη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις, αποστολές και σχέδια που καμιά σχέση δεν έχουν με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και συνιστούν πολεμική προπαρασκευή.

Συμπαράσταση από φοιτητικούς συλλόγους

«Η συγκεκριμένη εμπλοκή ελληνικού πλοίου στις αποστολές των ΝΑΤΟικών σχεδίων δεν είναι τυχαία. Ερχεται ως συνέχεια της αυξανόμενης εμπλοκής της χώρας μας σε επικίνδυνες αποστολές, πρόβες πολέμου, με ευθύνη της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που καμία σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια και την προστασία του λαού μας, αλλά για το πώς θα εξασφαλιστούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή».

Αυτά σημειώνουν σε ψήφισμά τους οι Σύλλογοι Φυσικού ΕΚΠΑ, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Θεατρικών Σπουδών Πάτρας, Πολιτικών Επιστημών, ΜΜΕ, Ψυχολογίας, Ιστορικού/Αρχαιολογικού, Φιλολογικού, Φυσικού, Φαρμακευτικής, Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρολόγων/Μηχανολόγων Θεσσαλονίκης.

Καλούν κάθε φοιτητή «να στηρίξει τη δίκαιη αντίδραση του ναύτη. Να καταγγείλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που από τη μία πρωτοστατεί στα ΝΑΤΟικά σχέδια και εμπλέκει το λαό και τη νεολαία όλο και πιο βαθιά σε επικίνδυνα μονοπάτια, από την άλλη τρομοκρατεί όποιον δεν συμβιβάζεται, όποιον καταδικάζει το ΝΑΤΟ, όπως έκανε και με τον συγκεκριμένο φαντάρο, που έπειτα από τη δήλωσή του τον απέπεμψε σε άλλο καράβι».

Ανάλογο ψήφισμα εξέδωσε και το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου - Παράρτημα Ρόδου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμώνει η αλληλεγγύη στο ναύτη που κατήγγειλε τη συμμετοχή σε ΝΑΤΟικές αποστολές(21/11/2018)
Καλεί σε στήριξη της δίκαιης διαμαρτυρίας(17/11/2018)
Βαθαίνει και «αναβαθμίζεται» η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια(11/4/2017)
Επικίνδυνη συγκέντρωση δυνάμεων(18/2/2016)
"Ρε, παιδιά, έχουμε πόλεμο!"(21/4/1999)
"Δεν είστε μόνοι"!(21/4/1999)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org