Τρίτη 20 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Στο επίκεντρο οι στρατιωτικές δυνατότητες

Με γεμάτη ατζέντα για την ενίσχυση των στρατιωτικών «δυνατοτήτων» της ΕΕ, ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στη διευρυμένη του σύνθεση, όπου εκτός των υπουργών Εξωτερικών μετέχουν και οι υπουργοί Αμυνας. Την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εκπροσωπούν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος και ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος.

Υπό την προεδρία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Φ. Μογκερίνι, χτες οι ΥΠΕΞ εστίασαν στη «στενότερη συνεργασία» της ΕΕ με χώρες της Κεντρικής Ασίας, ενόψει και της επικείμενης Υπουργικής Συνάντησης ΕΕ - Κεντρικής Ασίας, στην πορεία των «μεταρρυθμίσεων» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη προκειμένου να παραμείνει σε ευρωατλαντική τροχιά και ενώ τον προσεχή Δεκέμβρη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει συνολικά την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και στις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου συνεχίζεται η αντιπαράθεση με τη Μόσχα, με την Φ. Μογκερίνι να καταδικάζει τις εκλογές που έγιναν στις αποσχισθείσες περιοχές του Ντονμπάς, όπως επίσης και τη δραστηριότητα του ρωσικού Στόλου στη Θάλασσα του Αζόφ. Στη διάρκεια του γεύματος εργασίας συζητήθηκε η «ανθρωπιστική κρίση» στην Υεμένη, η σφαγή όπου πρωταγωνιστούν «στρατηγικοί σύμμαχοι» της ΕΕ, όπως η Σαουδική Αραβία.

Ακολούθησε κοινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, όπου εξετάστηκαν οι εν εξελίξει «πρωτοβουλίες» της ΕΕ για την ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων. Μεταξύ άλλων πτυχές της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) και του σχετικού Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας, η ετήσια επανεξέταση στον τομέα της άμυνας (CARD), η περιλάλητη στρατιωτική κινητικότητα κ.ά.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος είχε χτες συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ της Κύπρου και της Γαλλίας, Ν. Χριστοδουλίδη και Ζ. Ι. Λε Ντριάν αντίστοιχα, με «κυρίως πιάτο» στο μενού τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο και τις κόντρες με την τουρκική αστική τάξη για τα μερίδια στη «λεία».

Σήμερα στο Συμβούλιο της ΕΕ αναμένεται και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, καθώς στο τραπέζι μπαίνει η ακόμα στενότερη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ. Προγραμματίζεται δε να εστιάσουν σε θέματα όπως οι «υβριδικές απειλές» και η στρατιωτική κινητικότητα. Εξάλλου, οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ αναμένεται να επικεντρώσουν ιδιαίτερα στις αποστολές και επιχειρήσεις ΚΠΑΑ, στο πλαίσιο της οποίας έχει αυτή τη στιγμή ανεπτυγμένες 16 αποστολές και επιχειρήσεις εκτός συνόρων της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ