Τρίτη 20 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΓΧΩΡΙΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Προς νέο κύκλο σαρωτικών αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Copyright 2018 The Associated

Οι διεργασίες για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), με έμφαση στα ζητήματα της αναβάθμισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), τη διαμόρφωση κοινού προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη και η πορεία προς την τραπεζική ένωση, συζητήθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και από τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ.

Ψηλά στην αντιλαϊκή ατζέντα βρίσκεται το ζήτημα της διαχείρισης - απομείωσης των «κόκκινων» δανείων στις επιμέρους οικονομίες, που με τη σειρά του αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης με τη συγκρότηση ενιαίου ταμείου διάσωσης των τραπεζών. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο, καταγράφονται «βήματα προόδου, τα οποία ανοίγουν το δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τη λειτουργία του "Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης των τραπεζών", πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου», δηλαδή πριν από το 2024.

Ταυτόχρονα, γίνεται απόλυτα φανερή η προσπάθεια για τη διαμόρφωση μηχανισμών με φόντο το ξέσπασμα νέου κύκλου κλυδωνισμών και νέας καπιταλιστικής κρίσης στην ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΕSM σχεδιάζεται να αναλάβει ειδικό, αναβαθμισμένο ρόλο «στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», υπογράμμισε ο Μ. Σεντένο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Μάλιστα, όπως αναφέρεται και στην ατζέντα της συνεδρίασης, συζητήθηκαν «θέματα βιωσιμότητας των κρατικών χρεών» και ειδικότερα η ενδεχόμενη θέσπιση «ρητρών συλλογικής δράσης», δηλαδή το υποχρεωτικό «κούρεμα» και για τις μερίδες των μεγαλοπιστωτών που δε θα «επιλέξουν» τη λεγόμενη εθελοντική συμμετοχή τους σε αυτό. Θυμίζουμε ότι οι «ρήτρες συλλογικής δράσης» είχαν εφαρμοστεί στο «κούρεμα» του ελληνικού κρατικού χρέους το 2012.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, ο Μ. Σεντένο έκανε λόγο για μια «πολύ καλή συζήτηση» επί της «πρόσφατης γαλλογερμανικής πρότασης», προσθέτοντας ότι «απαιτείται περαιτέρω δουλειά για τον σχεδιασμό των μέσων» αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα, τη σύγκλιση και τη σταθεροποίηση καθώς και για τη σύνδεσή τους με το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ, το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού και του γαλλικού Τύπου, η «κοινή πρόταση» για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης προβλέπει ότι τα κράτη - μέλη θα έχουν το δικαίωμα να προτείνουν κάθε χρόνο «προγράμματα προς χρηματοδότηση», δηλαδή για τη διοχέτευση φρέσκων κεφαλαίων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, με προϋπόθεση την τήρηση των κανονισμών της ΕΕ και την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός

Παράλληλα, ο Μ. Σεντένο δήλωσε «σίγουρος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία και θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για το επόμενο και τα επόμενα έτη έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει πραγματικά ένα "success story" στο μέλλον».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σημείωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν «εκπλήξεις» αναφορικά με τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό. Οι σχετικές εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως επιβεβαίωσε ο Π. Μοσκοβισί, θα δημοσιοποιηθούν αύριο, Τετάρτη, δηλαδή την ίδια μέρα με την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει η «Deutsche Welle», ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μ. Βέμπερ, αναφορικά με το ρόλο του Ελληνα πρωθυπουργού στην ΕΕ, δήλωσε ότι ο Αλ. Τσίπρας «πέρασε από πολλά κύματα, είπε στους ψηφοφόρους του αρκετές αναλήθειες (...) Θα πρέπει όμως να ειπωθεί ξεκάθαρα ότι στο τέλος ήταν ένας αξιόπιστος εταίρος ο οποίος υλοποίησε το πρόγραμμα. Θα πρέπει να του αναγνωρίσει κανείς αυτή την αλλαγή»...

Νέα κρατικά «πακέτα» για τη στήριξη των τραπεζών

Από την πλευρά τους, οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι καθώς και τα διάφορα funds και άλλα «κοράκια» προετοιμάζουν το μπαράζ των πλειστηριασμών απέναντι και στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, δρομολογεί την πλήρη διάλυση στο όποιο καθεστώς νομικής προστασίας έχει απομείνει για την πρώτη κατοικία, ενώ παράλληλα με εντατικούς ρυθμούς «τρέχει» τις διαδικασίες αναφορικά με τα νέα κρατικά «πακέτα» που ετοιμάζονται για τη στήριξη των τραπεζών.

Προλειαίνοντας το έδαφος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Ν. Καραμούζης, υπογράμμισε χτες πως οι τράπεζες είναι έτοιμες να συμφωνήσουν με την κυβέρνηση σε ένα «πλαίσιο προστασίας» έτσι ώστε να μη δημιουργούνται «παρενέργειες». Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για την κρατική επιδότηση που δρομολογείται για τα στεγαστικά δάνεια σε κατηγορίες φτωχών λαϊκών νοικοκυριών, πρόσθεσε ότι η «προστασία» πρέπει να αφορά τους περισσότερο αδύναμους, οι οποίοι με τη «βοήθεια» της πολιτείας θα μπορέσουν να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους.

Ουσιαστικά πρόκειται για μέτρο ενίσχυσης των τραπεζών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι δικαιούχοι της ενίσχυσης θα είναι οι τράπεζες, στις οποίες και θα καταβάλλονται απευθείας τα ποσά της κρατικής ενίσχυσης, χωρίς δηλαδή τη διαμεσολάβηση των οφειλετών τους. Μάλιστα, το σχετικό κονδύλι θα συμπεριληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019, στον ίδιο «κωδικό» με το «επίδομα ενοικίου» φτωχών λαϊκών νοικοκυριών, που καρατομήθηκε κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ελλάδας, μεθαύριο Πέμπτη, αναμένεται να δημοσιοποιήσει το σχέδιο για την αντιμετώπιση των «μη εξυπηρετούμενων δανείων», όπου στο επίκεντρο βρίσκεται λύση κρατικής στήριξης μέσω του «αναβαλλόμενου φόρου» στις τράπεζες. Ουσιαστικά, με τον λεγόμενο «αναβαλλόμενο φόρο», ήδη έχει καθιερωθεί το δικαίωμα των τραπεζικών ομίλων να απαλλάσσονται από κάθε φόρο, προκειμένου έτσι σε βάθος χρόνου να αναπληρώσουν την εμφανιζόμενη χασούρα τους από το «κούρεμα» (PSI) του κρατικού χρέους το 2012. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι 4 «συστημικές» τράπεζες σχεδιάζεται να μεταβιβάσουν στη νέα εταιρεία «δικαιώματα» από αναβαλλόμενους φόρους ύψους 8 δισ. ευρώ ως «εγγύηση» για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 42 δισ. ευρώ, που με τη σειρά τους επίσης θα μεταβιβαστούν στην εταιρεία «ειδικού σκοπού».

Παράλληλα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως «εναλλακτικό» σενάριο προετοιμάζει σχέδιο μεταβίβασης προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε νέα εταιρεία με την παράλληλη έκδοση ομολόγων που μάλιστα θα έχουν την εγγύηση του Δημοσίου έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι «επενδυτές».

Να σημειωθεί ότι οι εξεταζόμενες λύσεις βρίσκονται στα παζάρια με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών και η εταιρεία «Ελληνικά Χρηματιστήρια» προχωρούν σε δράσεις γύρω από την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των οικονομικών στοιχείων και ισολογισμών που δημοσιεύουν οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Στο κάδρο βρίσκονται υποθέσεις όπως αυτή της «Folli Follie», που έδωσαν το έναυσμα σε διεθνείς «επενδυτές» για τη γενικότερη αμφισβήτηση στους ελληνικούς ομίλους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, «τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε μεμονωμένες αλλά εμβληματικές υποθέσεις κακής εταιρικής διακυβέρνησης (...) που έχουν δημιουργήσει μια εντεινόμενη αμφισβήτηση, μια σκιά πάνω από την εταιρική αξία και αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων». Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε μια χρονική συγκυρία που η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις της προσπαθούν να "επανασυστηθούν" στους διεθνείς επενδυτές για να προσελκύσουν σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια, αυτή η εξέλιξη μας προβληματίζει και μας υποχρεώνει να αναλάβουμε δράση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα σκαριά προσαρμογές και επιπλέον μποναμάδες στις τράπεζες(2021-08-25 00:00:00.0)
«Στοχευμένες» παρεμβάσεις για το κεφάλαιο, στο «στόχαστρο» αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες(2021-02-24 00:00:00.0)
Παζάρια, ανταγωνισμοί και συμβιβασμοί επιταχύνουν την επίθεση στο λαό(2018-12-05 00:00:00.0)
«Χωρίς ενστάσεις» η αντιλαϊκή πολιτική, χωρίς όρια η κυβερνητική κοροϊδία(2018-11-16 00:00:00.0)
Αντιλαϊκή «εγρήγορση» για τα «στοιχεία κρίσης» στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία(2018-11-10 00:00:00.0)
Ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί στο φόντο της τρίτης «αξιολόγησης»(2017-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ