Τρίτη 20 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρομοκράτηση...

Τις προηγούμενες μέρες, το κλίμα που καλλιεργούσαν τα ΜΜΕ για το Πολυτεχνείο, ήταν ότι ανήμερα της επετείου «θα καεί ο τόπος», με τους λεγόμενους «αντιεξουσιαστές» να έχουν συγκεντρώσει «πολεμοφόδια» και την κυβέρνηση να παρατάσσει περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς στην Αθήνα. Στόχος ήταν να τρομοκρατήσουν και να αποτρέψουν τη μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική πορεία του Πολυτεχνείου, με σύνθημα «Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», που δεν αρέσει καθόλου στην αμερικάνικη πρεσβεία και δεν συνάδει με την προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων να αναβαθμίσουν «στρατηγικά» τη σχέση της χώρας με τις ΗΠΑ. Το πάλεψαν μάλιστα μέχρι την τελευταία στιγμή, αν κρίνουμε από το ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης το μεσημέρι του Σαββάτου: Περιγράφοντας την καθιερωμένη πορεία μερικών δεκάδων μελών της ΠΑΣΠ, που κάθε χρόνο διασχίζουν τρέχοντας σε μια άδεια Αθήνα τη διαδρομή Πολυτεχνείο - αμερικάνικη πρεσβεία, η ΕΡΤ διαπίστωνε ότι η συμμετοχή στις φετινές εκδηλώσεις είναι πολύ μικρότερη από πέρυσι!

... και «εξαφάνιση»

Λίγες ώρες μετά, όμως, ένα ανθρώπινο ποτάμι απλωνόταν στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, με την εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό πορεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να δίνει το στίγμα του αντιιμπεριαλιστικού γιορτασμού. Και τότε, την ώρα ακριβώς που ξεκινούσαν τα δελτία ειδήσεων, έπεσε (εντελώς ...τυχαία) η πρώτη μολότοφ στα Εξάρχεια. Η συνέχεια είναι γνωστή, με την κυβέρνηση να επιστρατεύει μέχρι και «αύρα» στο κλωτσοσκούφι που στήθηκε έξω από το Πολυτεχνείο, λανσάροντας και «νέες» μεθόδους καταστολής. Κι όπως ήταν αναμενόμενο, τα επεισόδια μονοπώλησαν τα δελτία των ειδήσεων και τις εφημερίδες της επόμενης μέρας, αλλά και τον δικομματικό καβγά για τις καταστροφές και τις ευθύνες. Εννοείται βέβαια ότι η μαζικότητα και το μήνυμα των συγκεντρώσεων «πήγαν περίπατο», κάνοντας όλοι μαζί, κυβέρνηση, «αντιεξουσιαστές» και ΜΜΕ, ένα επετειακό δωράκι στην αμερικάνικη πρεσβεία.

«Εργο»...

Λίγες μέρες απ' όταν ο Αμερικανός πρέσβης έλεγε από το βήμα του «Thessaloniki Summit» πως «συζήτησα με τον Γ. Κουμουτσάκο και του είπα πως ό,τι σκέφτεται είναι πολύ κοντά σε ό,τι συζητάμε με την κυβέρνηση», ένας άλλος καλός φίλος του Αμερικανού πρέσβη, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γ. Λαμπάκης, φρόντιζε να «καρφώσει» τη στρατηγική σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και στα «μεγάλα» για την αστική τάξη. Πώς; Αφού πρώτα έλαβε το «χρίσμα» από τη ΝΔ, έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, ζητώντας να στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ την υποψηφιότητά του, αφού «η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα πρέπει να απαντήσουν με επιτυχία, να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και να δρομολογήσουν τις εξελίξεις που θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε έναν ηγεμονικό ρόλο στην ΕΕ, τα Βαλκάνια τη Μεσόγειο». Οπως δήλωνε μάλιστα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, η κίνηση αυτή έγινε σε συνεννόηση με τη ΝΔ.

... που μιλάει

Ο δήμαρχος θυμίζει στην επιστολή του πως «έχω συνεργασθεί αρμονικά και δημιουργικά με θεσμικούς εκπροσώπους όπως υπουργούς και προέδρους οργανισμών για την προώθηση συμφερόντων, αναπτυξιακών πρωτοβουλιών όπως το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το διαμετακομιστικό κέντρο, το LNG, ο αγωγός ΤΑΠ κ.ά.», καθώς και ότι «εάν συνεκτιμήσετε το γεγονός ότι ο δήμος Αλεξανδρούπολης είναι ο δήμος των προοπτικών, ως ενεργειακό κέντρο, σημείο σύνδεσης δύο ηπείρων και δύο θαλασσών, διαθέτοντας λιμάνι με τεράστια δυναμική και προσθέσετε σ' αυτά, όσα έργα έγιναν στα 8 χρόνια της θητείας μου (...) τότε προκύπτει αβίαστα, ότι εάν αποδεχθείτε την πρότασή μου, θα οδηγήσετε την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε άλλες ατραπούς δημοκρατίας και παραγωγής πλούτου, με ταυτόχρονη κοινωνική ειρήνη». Καλές λοιπόν οι δικομματικές «κοκορομαχίες», αλλά όταν μιλάμε για τα «μεγάλα» και «σημαντικά» του κεφαλαίου, εκεί ακόμα και οι μάσκες πέφτουν. Και όσο να 'ναι, το «έργο» του Νεοδημοκράτη δημάρχου, που συνεργάζεται «αρμονικά» με την κυβέρνηση και υπό την «υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ για να «τρέξουν» τα ενεργειακά και στρατιωτικά τους σχέδια, μιλάει από μόνο του...

Αλά μπρατσέτα

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς είναι με βεβαιότητα το δεύτερο πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο στην αμερικάνικη πρεσβεία, μετά τον πρέσβη, εξαιτίας των άριστων σχέσεων που διατηρεί με τις ΗΠΑ και των τακτικών συναντήσεων με τον Πάιατ. Ο Π. Ρήγας είναι αναπληρωτής υπουργός Αμυνας και επομένως ένας από τους «βραχίονες» της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, που εκθέτουν το λαό σε ολοένα και μεγαλύτερους κινδύνους. Οι δυο τους, μαζί με άλλα στελέχη της κυβέρνησης, τέθηκαν το Σάββατο επικεφαλής του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία του Πολυτεχνείου, έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία! Με το ένα χέρι υπογράφουν συμφωνίες με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ και ξεπλένουν τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και με το άλλο πιάνονται ...αλά μπρατσέτα για να διαδηλώσουν στην αμερικάνικη πρεσβεία! Δεν είναι μόνο κοροϊδία. Είναι προπάντων πρόκληση για το λαό. Πολύ περισσότερο που ο Ν. Παππάς δήλωνε την επόμενη μέρα ότι «το Πολυτεχνείο δεν ήταν απόλυτα αντιαμερικανισμός» και ότι «ο αντιαμερικανισμός από μόνος του δεν είναι αριστερός», ενώ έβαζε ξανά στο «πλυντήριο» τους Αμερικανούς, λέγοντας ότι έχουν αποδεχτεί τις ευθύνες τους για τα γεγονότα, με τη δήλωση Κλίντον το 1999.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1873 Στην Ουγγαρία οι δύο πόλεις που βρίσκονται στις όχθες του Δούναβη, η Βούδα και η Πέστη, ενώνονται, για να σχηματίσουν την πρωτεύουσα της χώρας, Βουδαπέστη.

1917 Ο Βρετανός στρατηγός Ελ, με 378 τανκ, προσβάλλει τις γραμμές των Γερμανών στη μάχη του Καμπρέ στη Γαλλία, την πρώτη σημαντική μάχη με τανκ (Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος). Η μάχη έληξε με βρετανική νίκη, παρότι οι απώλειές τους υπήρξαν μεγαλύτερες των Γερμανών και τα εδαφικά οφέλη ασήμαντα.

1919 Πραγματοποιείται το πρώτο διεθνές συνέδριο των Κομμουνιστικών Οργανώσεων νεολαίας στο Βερολίνο (20-26/11/1919). Ιδρύεται η Κομμουνιστική Διεθνής Νεολαίας.

1920 Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (ΙΡΑ) εκτελεί 24 Βρετανούς πράκτορες. Σε αντίποινα, ο βρετανικός στρατός εισβάλλει σε ένα γήπεδο πυροβολώντας και σκοτώνοντας 72 πολίτες.

1922 Ξεκινά τις εργασίες της στη Λοζάνη η Διεθνής Διάσκεψη για τα προβλήματα της Εγγύς Ανατολής, η οποία θα λήξει στις 24 Ιούλη 1923 με τη Συνθήκη της Λοζάνης.

1924 Γεννιέται ο Αμερικανός μαθηματικός Μπενουά Μάντελμπροτ, «πατέρας» της μορφοκλασματικής γεωμετρίας.

1940 Η Ουγγαρία προσχωρεί στις δυνάμεις του Αξονα.

1946 Το Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ με Διακήρυξή του καλεί όσους οπλίστηκαν ή καλούνταν να οπλιστούν από την Εθνοφυλακή να παραδώσουν τα όπλα ή να αρνηθούν να οπλιστούν. Την ίδια μέρα, παρακρατικές συμμορίες των Μπαντουβάκη και Λαζίκ διεξάγουν επιδρομή στην Ξηρόβρυση του Κιλκίς, όπου δολοφονούν 47 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σφάζουν τα ζώα και βάζουν φωτιά στα σπίτια.

1948 Τμήματα της 10ης και 11ης Μεραρχίας του ΔΣΕ μπαίνουν στην Πτολεμαΐδα.

1970 Η πλειοψηφία των μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τάσσεται υπέρ της εισδοχής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στον Οργανισμό. Ωστόσο, δεν συγκεντρώνεται η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 ώστε να εγκριθεί. Η ΛΔ της Κίνας θα γίνει μέλος του ΟΗΕ ένα χρόνο αργότερα, λαμβάνοντας και τη θέση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας (την οποία έως τότε είχε η κινεζική αστική εθνικιστική κυβέρνηση στην Ταϊβάν).

1976 Υπογράφεται από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, στη Βέρνη, συμφωνία για «ανακωχή» στο Αιγαίο.

1977 Εκλογές στην Ελλάδα. Η ΝΔ έρχεται πρώτο κόμμα με 41,84%. Το ΠΑΣΟΚ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση με 25,34%, ενώ τρίτη έρχεται η ΕΔΗΚ με 11,95%. Το ΚΚΕ πήρε το 9,36% των ψήφων. Επονται η Εθνική Παράταξη με 6,82% και η Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων με 2,72%.

1978 Πεθαίνει ο Ιταλός ζωγράφος, συγγραφέας και γλύπτης Τζόρτζιο Ντε Κίρικο.

1989 Υπογράφεται η Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org