Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προωθούνται διάδοχοι της Μέρκελ και μελλοντικές «συνεργασίες»

Την υποψηφιότητα Μερτς φέρεται να προετοίμασε ο Σόιμπλε, ενώ προλειαίνεται το έδαφος για κυβερνητική αξιοποίηση της AfD

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εσωκομματικές συζητήσεις για το πολιτικό προσωπικό και τη «φυσιογνωμία» τους είχαν το περασμένο Σαββατοκύριακο τα ηγετικά όργανα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), που συγκυβερνούν στον μεγάλο συνασπισμό και είχαν μεγάλες απώλειες στις πρόσφατες κρατιδιακές εκλογές σε Βαυαρία και Εσση.

Για τη διαδοχή της Αγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της CDU στο συνέδριο του κόμματος (6-8 Δεκέμβρη, Αμβούργο), συνολικά 12 στελέχη δήλωσαν υποψηφιότητα, ωστόσο τρεις θεωρούνται οι επικρατέστεροι, όπως δείχνει και δημοσκόπηση της εταιρείας «Emnid» για την κυριακάτικη «Bild»: Το 44% των μελών του κόμματος στηρίζει τον σύμβουλο επιχειρήσεων Φρίντριχ Μερτς, το 39% την γενική γραμματέα του κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ - Καρενμπάουερ, και το 9% τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Der Spiegel», ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής και ηγετικό στέλεχος της CDU, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,«προετοίμασε και προώθησε την υποψηφιότητα του Φρ. Μερτς εδώ και αρκετό καιρό», ενώ «του είχε κανονίσει συναντήσεις με στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών σε Γερμανία και Ευρώπη, ώστε να διερευνήσει τις πιθανότητες που έχει». Σύμφωνα με άλλα γερμανικά ΜΜΕ, υπέρ της υποψηφιότητας Μερτς είχαν εργαστεί και άλλα στελέχη της CDU.

Ανεξάρτητα από τον διάδοχό της στην προεδρεία της CDU, «όλοι μας νιώθουμε δεσμευμένοι απέναντι στη συμφωνία του μεγάλου συνασπισμού» και «κανείς δεν έχει μιλήσει ενάντια», είπε η Μέρκελ.

Στο SPD εντείνεται η συζήτηση για αποχώρηση από τον μεγάλο συνασπισμό, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα σήμαινε πρόωρες εκλογές. Το βέβαιο είναι πως το ερχόμενο φθινόπωρο (2019) το SPD θα αξιολογήσει την πορεία του μεγάλου συνασπισμού και θα αποφασίσει αν θα συνεχίσει να συμμετέχει ή όχι.

Προλειαίνεται το έδαφος για την AfD

Παράλληλα, προλειαίνεται το έδαφος για μελλοντικό κυβερνητικό ρόλο του εθνικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Ενας από τους ηγέτες της Afd με τη μεγαλύτερη επιρροή μέσα στο κόμμα, ο Αλεξάντερ Γκαουλάντ, παραδέχτηκε πως αν στην ηγεσία της CDU αναδειχθούν ο Μερτς ή ο Σπαν, η AfD ενδέχεται να χάσει ψηφοφόρους, και «από την άλλη, με τις θέσεις που αντιπροσωπεύουν ο Μερτς και ο Σπαν, η συνεργασία με την AfD είναι δυνατή μακροπρόθεσμα», δήλωσε στο πρακτορείο «Reuters».

Εξάλλου, εντείνονται οι πιέσεις για μια «μεταμφίεση» της AfD σε σοβαρό κόμμα του γερμανικού κεφαλαίου, που «σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς». Εδώ και μήνες το κόμμα απειλείται με παρακολούθηση από τις κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών, λόγω «υποψίας» αντισυνταγματικής δράσης. Ο Γιοργκ Μόιτεν - επίσης στην ηγεσία της AfD - τόνισε ότι το κόμμα του σέβεται το κράτος δικαίου και όσον αφορά τα μέλη που δεν υποστηρίζουν τη φιλελεύθερη δημοκρατική τάξη «ιδανικά θα πρέπει να οδηγηθούν να εγκαταλείψουν το κόμμα οικειοθελώς, κάτι που έχει συμβεί τις τελευταίες βδομάδες». Οπου αυτό δεν είναι δυνατόν, θα πρέπει να υπάρξουν «διαδικασίες αποκλεισμού τους από το κόμμα».

Στο μεταξύ ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Χανς - Γκέοργκ Μάασεν, που επρόκειτο να μετατεθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, τελικά αποπέμπεται. Ο Μάασεν είχε αμφισβητήσει τη βία κατά μεταναστών από ακροδεξιές - νεοναζιστικές ομάδες στην πόλη Κέμνιτς και είχε κατηγορηθεί για μυστικές συναντήσεις με στελέχη της AfD. Εξαιτίας «απαράδεκτων διατυπώσεων» σε ομιλία του σε διεθνή συνάντηση εκπροσώπων των υπηρεσιών πληροφοριών, ο υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, ανακοίνωσε την απομάκρυνσή του. Ο Μάασεν έκανε λόγο για «ακραίες αριστερές δυνάμεις μέσα στο SPD», που βρήκαν ευκαιρία «να προκαλέσουν ρήγμα μέσα στο μεγάλο συνασπισμό». Επίσης, παραλλήλισε τις «ψευδείς ειδήσεις» και τη «χειραγώγηση των ΜΜΕ» στη Γερμανία με τη «ρωσική παραπληροφόρηση».

Στην ίδια ομιλία, ο Μάασεν επισήμανε ότι μπορεί να φανταστεί «μια ζωή έξω από το δημόσιο αξίωμα, για παράδειγμα στην πολιτική ή στην οικονομία». Ενδιαφέρουσα πρόσκληση στον Μάασεν απεύθυνε ο Μόιτεν: «Εχουμε εξαιρετική άποψη για τον κ. Μάασεν» και «θα ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτος σε ένα δημοκρατικό, συνταγματικό κόμμα», δηλαδή την AfD.

Σχηματίστηκε κυβέρνηση στη Βαυαρία

Κυβερνητική συμφωνία ανακοίνωσαν οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) και οι «συγγενείς» τους, Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, την Κυριακή, δυο βδομάδες μετά τις εκλογές στη Βαυαρία. Μετά τον υποτιθέμενο «πολιτικό σεισμό» στο κρατίδιο, δηλαδή τις σημαντικές απώλειες της CSU και την άνοδο άλλων κομμάτων - εναλλακτικών του κεφαλαίου, όπως οι Πράσινοι, η AfD και οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, η κυβέρνηση που σχηματίστηκε θα είναι ακριβώς «μια από τα ίδια». Πρωθυπουργός συνεχίζει να είναι ο Μάρκους Ζέντερ, ενώ ο επικεφαλής των ΕΨ, Χούμπερτ Αϊβάνγκερ, πιθανώς θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ