Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΤΗΣ ΘΟΥΡΙΓΓΙΑΣ
Πιθανό το σενάριο κυβέρνησης μειοψηφίας

Από τις εκλογές στο κρατίδιο της Θουριγγίας

Copyright 2019 The Associated

Από τις εκλογές στο κρατίδιο της Θουριγγίας
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Περίπλοκος αναμένεται ο σχηματισμός της τοπικής κυβέρνησης στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας, καθώς στις πρώτες θέσεις στις εκλογές της Κυριακής αναδείχτηκαν το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά» (Die Linke) και το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Σημαντικές ήταν οι απώλειες για τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), που συγκυβερνούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο στο μεγάλο συνασπισμό. Η συμμετοχή κινήθηκε στο 65%, αυξημένη σε σχέση με το 2014 (52,7%).

Συγκεκριμένα η «Αριστερά» έλαβε το 31% των ψήφων (από 28,2% το 2014) και 29 έδρες (από 28), ενώ η AfD υπερδιπλασίασε το ποσοστό της λαμβάνοντας 23,4% (από 10,6%) και 22 έδρες (από 11). Η CDU πέφτει στην τρίτη θέση με 21,8% (από 33,5%) και 21 έδρες (από 34) και ακολουθούν το SPD με 8,2% (από 12,4%) και 8 έδρες (από 12), οι Πράσινοι με 5,2% (5,7%) και 5 έδρες (από 6), οι φιλελεύθεροι του FDP εισέρχονται στο τοπικό κοινοβούλιο με 5% (από 2,5%) και 5 έδρες.

Το απερχόμενο κυβερνητικό σχήμα («Αριστερά» - SPD - Πράσινοι) χάνει την πλειοψηφία των συνολικά 90 βουλευτών. Ολα τα κόμματα έχουν αποκλείσει μια κυβερνητική συνεργασία με την AfD, ενώ ο «αριστερός» πρωθυπουργός της Θουριγγίας, Μπόντο Ράμελοβ, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας. Επίσης, τοπικά στελέχη της CDU και των Φιλελευθέρων απέρριψαν μια συνεργασία με την «Αριστερά». Η AfD - που έχει δηλώσει πως σε ομοσπονδιακό επίπεδο στόχος της είναι η συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας - πρότεινε στη Θουριγγία συνεργασία με την CDU.

Υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, «η οποία θα θέσει την οικονομική ανάπτυξη του κρατιδίου στο επίκεντρο της συνεργασίας», τάχθηκαν οι επιχειρηματικές και εργοδοτικές ενώσεις της Θουριγγίας.

Το αποτέλεσμα των εκλογών ενισχύει τη συζήτηση στο εσωτερικό των κυβερνώντων κομμάτων, καθώς και ευρύτερες διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο πολιτικό σκηνικό της χώρας τα τελευταία δυο χρόνια και φέρνουν στην επιφάνεια τη δυσαρέσκεια που υπάρχει σε τμήμα επιχειρηματιών για την αποτελεσματικότητα της γερμανικής κυβέρνησης. Το στέλεχος της CDU που είχε θέσει υποψηφιότητα για διάδοχος της Αγκ. Μέρκελ στην προεδρία του κόμματος, Φρίντριχ Μερτς, εκτίμησε πως η συντριβή στη Θουριγγία αποτελεί «μια μεγάλη ψήφο δυσπιστίας» κατά του μεγάλου συνασπισμού. Στο επίκεντρο της κριτικής του βρέθηκε η καγκελάριος, την οποία κατηγόρησε για «αδυναμία ηγεσίας», σε μια περίοδο που φουντώνει και η κριτική από τμήματα του γερμανικού κεφαλαίου.

Στο μεταξύ, το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε η πρώτη ψηφοφορία μεταξύ των περίπου 400.000 μελών του SPD για την ανάδειξη της νέας δυαδικής ηγεσίας, η οποία θα αποτελείται από έναν άντρα και μια γυναίκα. Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, με το μέλος του προεδρείου του κόμματος, Κλάρα Γκέιβιτς, και η βουλευτής στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, Σάσκια Εσκεν, με τον υπουργό Οικονομικών του ίδιου κρατιδίου, Νόρμπερτ Βάλτερ - Μπόργιανς, είναι τα δύο ζεύγη υποψηφίων για την ηγεσία του SPD. Για την ανάδειξη του ηγετικού διδύμου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία και η διαδικασία θα επαναληφθεί από 19 έως 29 Νοέμβρη, ενώ το αποτέλεσμα θα πρέπει να επικυρωθεί στο συνέδριο στις 6-8 Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org