Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Με γενική απεργία συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες

Copyright 2019 The Associated

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες
ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Συνεχίζονται στη Χιλή οι λαϊκές διαμαρτυρίες, παρά τους ελιγμούς που επιχειρεί η αντιδραστική κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα. Ο αστός αυτός πολιτικός προχώρησε τη Δευτέρα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, και συγκεκριμένα οκτώ υπουργών, ανάμεσά τους και των Εσωτερικών, Οικονομίας, Οικονομικών που δέχονταν και τις περισσότερες επικρίσεις για τα αντιλαϊκά μέτρα και τη βάρβαρη καταστολή των κινητοποιήσεων εδώ και 10 μέρες, η οποία έχει οδηγήσει στη δολοφονία 20 διαδηλωτών, στον τραυματισμό εκατοντάδων και τη σύλληψη χιλιάδων, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 43 ανήλικους ανάμεσα στους τραυματίες, πάνω από 240 που αντιμετωπίστηκαν βάναυσα από τις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, ενώ έγιναν καταγγελίες για βασανισμούς, έως και απόπειρες βιασμού συλληφθέντων διαδηλωτών.

Πάντως τα συνδικάτα και οι φοιτητές έχουν εξαγγείλει για σήμερα νέα γενική απεργία σε όλη τη χώρα, ενώ και το Σαββατοκύριακο έγιναν κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων.

Σε δηλώσεις του, ο Πινιέρα υποστήριξε πως «η Χιλή άλλαξε και η κυβέρνηση πρέπει επίσης να αλλάξει», επαναλαμβάνοντας την εξαγγελία για ένα «κοινωνικό πρόγραμμα» με υψηλότερες συντάξεις, χαμηλότερες τιμές φαρμάκων, υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές για τους πολίτες με τα μεγαλύτερα εισοδήματα και σταθερές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, μεταξύ άλλων.

Επίσης η κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης», που επιβλήθηκε από την πρώτη στιγμή των κινητοποιήσεων, άρθηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής (στις 5 ώρα Ελλάδας τη Δευτέρα) και χιλιάδες στρατιωτικοί που είχαν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα, θυμίζοντας τα πιο μαύρα χρόνια της δικτατορίας του Α. Πινοσέτ, συμπτύχθηκαν σταδιακά στους στρατώνες, ωστόσο στους δρόμους παραμένουν οι Καραμπινιέροι (στρατιωτικοποιημένη αστυνομία, επίσης προϊόν της δικτατορίας).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ