Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Την Ουγγαρία επισκέπτεται σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επισκέπτεται σήμερα τη Βουδαπέστη, όπου θα συνομιλήσει με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν, για τη σύσφιξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δυο κρατών, καθώς και για «σειρά πιεστικών διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων», όπως ανακοίνωσε χτες το Κρεμλίνο.

Στο μεταξύ, η εγκατάσταση στη Βουδαπέστη της ρωσικής «International Investment Bank» (IIB) - στην οποία συμμετέχουν ως μέτοχοι και άλλα κράτη - έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ουγγαρία, αλλά και από τις ΗΠΑ. «Η εγκατάσταση της IIB στη Βουδαπέστη δεν είναι καλή ιδέα», αναφέρεται σε μέιλ που απέστειλε στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο) η αμερικανική πρεσβεία στην Ουγγαρία.

«Εν δυνάμει, η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει την παρουσία αυτής της τράπεζας στην Ουγγαρία για να εξασφαλίσει την είσοδο κακόβουλων ρωσικών παραγόντων στο χώρο Σένγκεν», αναφέρει η αμερικανική πρεσβεία, ενώ η ουγγρική αντιπολίτευση καταγγέλλει «απειλή για την εθνική ασφάλεια». Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Βουδαπέστη φέρεται να «συζητά συνεχώς» το θέμα με τις ουγγρικές αρχές, προς τις οποίες έχει εκφράσει τις «ανησυχίες» του. Εξάλλου, «εξαιρετικά ανήσυχα», μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου έστειλαν τον περασμένο μήνα επιστολή στον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, τονίζοντας ότι «η IIB θεωρείται ευρέως παράρτημα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών».

Στη Μόσχα ο Κουβανός Πρόεδρος

Η Κούβα μελετά τις προτάσεις της Ρωσίας σχετικά με ορισμένες επιχειρηματικές κοινοπραξίες και είναι έτοιμη να αρχίσει λεπτομερείς συζητήσεις, δήλωσε χτες ο Κουβανός Πρόεδρος, Μιγκέλ Ντίαζ - Κανέλ, κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Θυμίζουμε ότι ο τελευταίος είχε επισκεφτεί την Κούβα και τη Βενεζουέλα μέσα στον Οκτώβρη.

Ο Κουβανός Πρόεδρος σημείωσε πως κατά την επίσκεψη Μεντβέντεφ αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα κοινών προγραμμάτων «για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Κούβας έως το 2030», ενώ η ρωσική πλευρά εξέθεσε πληθώρα προτάσεων και τομέων «που θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά σχέδια». Ο Κουβανός υπουργός Ενέργειας επισκέφτηκε τον πυρηνικό σταθμό στην Αγία Πετρούπολη, ενώ υπάρχουν επαφές και μεταξύ των «τραπεζικών οργανισμών» των δυο κρατών.

Επίσης οι δυο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της «ασφάλειας». Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αποδέχτηκε πρόσκληση να επισκεφτεί την Κούβα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ