Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός

Διαδηλώσεις στον Λίβανο

Copyright 2019 The Associated

Διαδηλώσεις στον Λίβανο
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στον Λίβανο καθώς οι εντεινόμενες λαϊκές διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν στις 17 Οκτώβρη και συνεχίζονται αδιάλειπτα, ανάγκασαν, χτες το απόγευμα, σε παραίτηση τον σουνίτη πρωθυπουργό Σαάντ Χαρίρι. Ο Χαρίρι παραδέχθηκε ότι έφθασε σε αδιέξοδο καθώς δεν έπεισε το σχέδιο που παρουσίασε πριν από μία βδομάδα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των μεγάλων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού.

Η παραίτηση του πρωθυπουργού έγινε με επίδοση σχετικής επιστολής στον (Χριστιανό στρατηγό ε.α.) Πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, ο οποίος όμως επιφυλάχθηκε να απαντήσει, προχωρώντας άμεσα σε διαδοχικές συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του πολυκομματικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Η εξέλιξη δεν πέρασε απαρατήρητη από τη Γαλλία, πρώην αποικιοκρατική δύναμη. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, μιλώντας στη Βουλή, κάλεσε τις αρχές του Λιβάνου «να εγγυηθούν την ενότητα της χώρας και τη σταθεροποίηση» εκτιμώντας ότι μετά την παραίτηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού η κατάσταση «γίνεται πιο σοβαρή».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, από το Κάιρο όπου βρέθηκε χτες, εξέφρασε επίσης «ανησυχία» για τις εξελίξεις στον Λίβανο διαβλέποντας κινδύνους από «ένα πολιτικό κενό». Πρόσθεσε δε πως είναι «μεγάλης σημασίας να μην πληγεί άλλο η σταθερότητα στη Βηρυτό, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση».

Επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε «όλες τις πλευρές» να αποφύγουν τη βία και τις δυνάμεις ασφαλείας «να δείξουν αυτοσυγκράτηση» ελπίζοντας ότι θα βρεθεί «πολιτική λύση για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης».

Πριν ο Σ. Χαρίρι ανακοινώσει την παραίτησή του μερικές δεκάδες υποστηρικτές της «Χεζμπολάχ» και του σιιτικού κόμματος «Αμάλ» διέλυσαν και έκαψαν σκηνές διαδηλωτών σε κεντρική πλατεία της Βηρυτού ώσπου παρενέβησαν, με αρκετή καθυστέρηση, δυνάμεις της αστυνομίας αποτρέποντας τα χειρότερα. Λίγες μέρες πριν, ο ηγέτης της (σιιτικής οργάνωσης) «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, κατηγόρησε ξένες δυνάμεις πως «χρηματοδοτούν» τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στα μέσα Οκτώβρη με αφορμή την επιβολή φορολογίας στη χρήση της εφαρμογής WhatsApp για κινητά τηλέφωνα και αιτία την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων από την οικονομική και πολιτική ελίτ που διαχειρίζεται τις τύχες του Λιβάνου εδώ και δεκαετίες.

Σε κάθε περίπτωση, η παραίτηση του Σ. Χαρίρι, που ήταν πρωθυπουργός από το Δεκέμβρη του 2016, δεν φρέναρε τις λαϊκές κινητοποιήσεις που «χαιρέτισαν», χτες βράδυ, την εξέλιξη με τραγούδια και νέες διαδηλώσεις στους κεντρικούς δρόμους της Βηρυτού και άλλων πόλεων. Το Σαββατοκύριακο, πολλές χιλιάδες Λιβανέζοι σχημάτισαν μία τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα από τα βόρεια σύνορα της χώρας μέχρι το νότο, απαιτώντας τα δικαιώματά τους και κατηγορώντας την οικονομική και πολιτική ελίτ της χώρας για εκτεταμένη διαφθορά και την ανεπάρκεια υποδομών σε βασικούς τομείς και υπηρεσίες, όπως ο ηλεκτρισμός, η ύδρευση, οι τηλεπικοινωνίες, η Εκπαίδευση και η Υγεία.

Την εξέλιξη της παραίτησης του πρωθυπουργού χαιρέτισε το Λιβανέζικο ΚΚ. Σε ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου σημειώνεται πως «η μάχη πρέπει να ολοκληρωθεί συνεχίζοντας την αντιπαράθεση για μια συνολική αλλαγή», την οποία προσδιορίζει ως την ανάγκη «μιας μεταβατικής εθνικής κυβέρνησης με δύο κύρια καθήκοντα: Τη διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών με νέο εκλογικό νόμο που δεν θα βασίζεται σε θρησκευτικούς περιορισμούς και, δεύτερον, ένα σχέδιο οικονομικής διάσωσης που αρχίζει με την ανάκτηση των λεηλατημένων χρημάτων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ