Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Προβάδισμα του Εθνικού Συναγερμού ενόψει ευρωεκλογών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται μπροστά σε δημοσκόπηση που έκανε το ινστιτούτο Ifop στη Γαλλία ενόψει των ευρωεκλογών του Μάη, συγκεντρώνοντας 21% και αφήνοντας στη δεύτερη θέση το «Εμπρός!» του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με 19%. Σε έρευνα που έγινε τον Αύγουστο, τα δύο κόμματα είχαν 17% και 19%, αντίστοιχα.

Συνολικά, οι δυνάμεις που τάσσονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο υπέρ μιας εξόδου της Γαλλίας από την ΕΕ (το λεγόμενο Frexit) συγκεντρώνουν 30% από 25% που υπολογιζόταν τον Αύγουστο. Το φιλελεύθερο κόμμα «Οι Ρεπουμπλικάνοι» (LR - απόγονος του κόμματος του Σαρκοζί), του οποίου σήμερα είναι ηγέτης ο Λοράν Βοκιέ, καταγράφεται στο 13%, με απώλειες δύο μονάδων, ενώ το οπορτουνιστικό μόρφωμα «Ανυπότακτη Γαλλία», με ηγέτη τον προερχόμενο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) και για πολλά χρόνια συνεργαζόμενο με το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας Ζαν Λικ Μελανσόν με 11%.

Στο μεταξύ, χτες, ο Μακρόν ξεκίνησε ένα «οδοιπορικό μνήμης» με σύνθημα: «Για επτά ημέρες, στην καρδιά της Γαλλίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τιμήσει τη μνήμη του χθες και τα εδάφη του σήμερα», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Συνολικά θα επισκεφθεί 11 διαμερίσματα και 17 πόλεις της χώρας.

Το Σάββατο, ο Μακρόν θα επισκεφτεί την Κομπιένη (όπου το 1918 υπογράφτηκε η ανακωχή) μαζί με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, ενώ την Κυριακή θα υποδεχτεί στο Παρίσι τους ηγέτες περίπου 70 κρατών και κυβερνήσεων (ανάμεσά τους και οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας), κηρύσσοντας ταυτόχρονα την έναρξη του πρώτου «Φόρουμ για την Ειρήνη». Πρόκειται για πρωτοβουλίες ενταγμένες στην ευρύτερη προσπάθεια του γαλλικού κεφαλαίου να ανακτήσει χαμένο έδαφος, στο πλαίσιο της όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, αλλά και διεργασιών για το μέλλον της Ευρωένωσης, με δεδομένη την προσπάθεια κάθε πλευράς να προχωρήσουν «προσαρμογές» ευνοϊκές για τις δικές της προτεραιότητες.

Δημοψήφισμα στη Νέα Καληδονία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Μακρόν δήλωσε «τεράστια περηφάνια» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έγινε στη Νέα Καληδονία (υπερπόντια κτήση στο νότιο Ειρηνικό) με ερώτημα την παραμονή ή όχι στη Γαλλία. Συγκεκριμένα, το «Οχι» (στην ανεξαρτητοποίηση) συγκέντρωσε το 57,29% των ψήφων και το «Ναι» το 42,71%. Η συμμετοχή ξεπέρασε το 80%.

Η Νέα Καληδονία έγινε γαλλική αποικία το 1853, απέχει σχεδόν 17.000 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Γαλλία και θεωρείται ένα χρήσιμο «ορμητήριο» για τη διείσδυση του γαλλικού ιμπεριαλισμού σε Ασία - Ειρηνικό. Μεταξύ άλλων έχει σημαντικά αποθέματα νικελίου, που σήμερα εκμεταλλεύεται η εταιρεία SLN, θυγατρική της γαλλικής «Eramet».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ