Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
«Στρατηγικής συνεργασίας» συνέχεια

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποίησε το Σάββατο ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, στο πλαίσιο του λεγόμενου 7ου Συμβουλίου υψηλού επιπέδου στρατηγικής συνεργασίας. Μετά από τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και οι δύο ηγέτες μίλησαν για πολύ προωθημένες διμερείς σχέσεις σε μια σειρά τομέων. Επίσης, κοινή επιδίωξη είναι έως τα τέλη του έτους να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμφωνίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις δύο χώρες, ώστε, όπως ειπώθηκε, να επιτευχθεί ο στόχος (επιδίωξη και του κεφαλαίου σε Τουρκία και Ουκρανία) για διμερές εμπόριο της τάξης των 10 δισ. δολαρίων.

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε, όπως έχει κάνει σε όλες τις προηγούμενες συναντήσεις του με τον Ουκρανό Πρόεδρο, τη στήριξή του στην «ουκρανική ανεξαρτησία όπως και την προστασία των Τατάρων της Χερσονήσου της Κριμαίας». Ο Ποροσένκο χαρακτήρισε τη στάση της Τουρκίας «πολύ σημαντική υπέρ της ανεξαρτησίας και εδαφικής ενότητας και κυριαρχίας, μια καθαρή θέση για τη μη αναγνώριση της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, στήριξης στους Τατάρους». Τόσο βεβαίως το ζήτημα των Τατάρων όσο και η διενέργεια δημοψηφίσματος την άνοιξη του 2014 για ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία αποτέλεσαν ζητήματα που μπήκαν στο τραπέζι την περίοδο της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, της όξυνσης των ενδοαστικών αντιθέσεων για τον προσανατολισμό των διεθνών συμμαχιών της χώρας, όπως και της όξυνσης της αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ για τον έλεγχο ενεργειακών πηγών, δρόμων μεταφοράς τους, αγορών και σφαιρών επιρροής, τις ουσιαστικές αιτίες του αιματοκυλίσματος του ουκρανικού λαού έως σήμερα.

Πάντως, ο Ποροσένκο, για την «προσφορά» του στις δημοκρατικές αξίες βραβεύτηκε με τον τίτλο του επίτιμου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Στη διάρκεια της επίσκεψης του Ποροσένκο στην Τουρκία, έγινε γνωστό ότι πέθανε η Ουκρανή Κατερίνα Χαντζιούκ, δημοτική σύμβουλος του Κέρσον (πόλη και επαρχία της νότιας Ουκρανίας στα βόρεια της Κριμαίας) η οποία υπέκυψε στα σοβαρά τραύματά της στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκε μετά από επίθεση με οξύ, που δέχθηκε από αγνώστους στις 31 Ιούλη φέτος. Οι ουκρανικές αρχές θεωρούν την υπόθεση αυτή δολοφονία, γιατί η συγκεκριμένη δημοτική σύμβουλος ήταν «αγωνίστρια κατά της διαφθοράς». Ο Ποροσένκο ζήτησε «να βρεθούν, να δικαστούν και να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι».

Εκλογές την Κυριακή στο Ντονμπάς

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ (Ντονμπάς - είναι επί της ουσίας αστικά καθεστώτα που θέλουν σύνδεση με τη Ρωσία), συνεχίζονται οι σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών ταγμάτων με τις τοπικές πολιτοφυλακές. Πάντως, οι αρχές των δύο επαρχιών έχουν προγραμματίσει στις 11 Νοέμβρη εκλογές (για Πρόεδρο και Βουλή), διαδικασία που δεν αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση του Κιέβου, όπως και από την ΕΕ, που ερμηνεύουν ότι δεν προβλέπεται στη λεγόμενη συμφωνία του Μινσκ, την οποία πρώτοι παραβιάζουν συνεχώς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με πολλά «μπρος - πίσω» τα παζάρια με Ρωσία, Γερμανία και Γαλλία(2019-10-18 00:00:00.0)
Ανακηρύχθηκε αυτοκέφαλη η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας(2019-01-08 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η ουκρανική κρίση και οι διμερείς μπίζνες(2017-06-28 00:00:00.0)
Νέο μπαράζ βομβαρδισμών(2016-03-10 00:00:00.0)
Ο λαός στη γωνία κι οι αστοί σε παζάρια(2015-07-08 00:00:00.0)
Στην Ουκρανία ο Ερντογάν(2015-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ