Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ενδιάμεσες εκλογές σε κλίμα πόλωσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με τις ενδοαστικές αντιθέσεις για σειρά ζητημάτων εσωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ να χτυπάνε «κόκκινο» και την προεκλογική πόλωση στα ύψη, καλούνται σήμερα στις κάλπες εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι προκειμένου να εκλέξουν τη νέα 435μελή Βουλή των Αντιπροσώπων, 35 γερουσιαστές από τους 100 που διαθέτει η Γερουσία, νέους κυβερνήτες σε λιγότερες από 40 πολιτείες και να εκφράσουν την άποψή τους σε διάφορα δημοψηφίσματα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μέσα στο περασμένο 24ωρο συμμετείχε στις τελευταίες προεκλογικές εκστρατείες σε πολιτείες - κλειδιά (για τα συμφέροντα των Ρεπουμπλικάνων) μεταβαίνοντας σε Οχάιο, Ιντιάνα και Μισούρι. Η εμφάνισή του δεν αφορούσε μόνο την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων καθώς προώθησε ξεκάθαρα τη δική του πολιτική ατζέντα ενόψει των επόμενων προεδρικών εκλογών το 2020.

Ο πρώην Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εμφανίστηκε ως ο βασικός υποστηρικτής των υποψήφιων Δημοκρατικών και επιχείρησε να εκτονώσει την πόλωση γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα αναδεικνύοντας παράλληλα την ανάγκη «συμμετοχής στις εκλογές» σε μία χώρα με «παραδοσιακά» χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στις κάλπες. Η όξυνση της πόλωσης πάντως σε αυτές τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές αναμένεται να αυξήσει τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες και να κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα από το ιστορικά χαμηλό του περίπου 37% που είχε ψηφίσει στις προηγούμενες ενδιάμεσες εκλογές του 2014. Ηδη έως χτες περίπου 34,3 εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι είχαν αξιοποιήσει τη δυνατότητα να συμμετάσχουν νωρίτερα στην ψηφοφορία. Ο αριθμός τους θεωρήθηκε σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τον αντίστοιχο των 27,5 εκατ. που είχαν ψηφίσει πριν από την ημερομηνία των ενδιάμεσων εκλογών του 2014.

Τα βασικά ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας κινήθηκαν γύρω από τη σκληρή μεταναστευτική πολιτική του Προέδρου Τραμπ, την οικονομία, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, το Ασφαλιστικό και το σύστημα Υγείας. Ειδικά για την αντιμετώπιση των καραβανιών των φτωχών μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, που διασχίζουν το Μεξικό και κατευθύνονται στις ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα επιστρατεύσει γύρω στους 15.000 στρατιώτες και θα απαιτήσει να φτιαχτούν έξω από τα σύνορά τους τεντουπόλεις για τους μετανάστες, όπου θα εξετάζεται πολύ αυστηρά η περίπτωση ασύλου.

Αρκετοί αναλυτές προέβλεπαν ως πιθανή την επικράτηση των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και την εκτός απροόπτου διατήρηση του ελέγχου της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικάνους. Σε περίπτωση που οι Δημοκρατικοί ανατρέψουν τα δεδομένα και αποτελέσουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, τότε, αναμένεται κλιμάκωση της αντιπαράθεσής τους με την κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ ενόψει και των επόμενων προεδρικών εκλογών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ