Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Προχωρούν επιχειρηματικά και στρατιωτικά σχέδια

Πολυάριθμα σχέδια διμερούς συνεργασίας συζήτησαν οι υπουργοί των δυο κρατών

Copyright 2018 The Associated

Πολυάριθμα σχέδια διμερούς συνεργασίας συζήτησαν οι υπουργοί των δυο κρατών
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Διμερή επιχειρηματικά σχέδια, οικονομικά και ευρωπαϊκά ζητήματα αποτέλεσαν το επίκεντρο των 15ων διακυβερνητικών διαβουλεύσεων Γερμανίας - Πολωνίας, την περασμένη Παρασκευή στη Βαρσοβία, όπου συμμετείχαν η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και πολυπληθής αντιπροσωπεία του υπουργικού συμβουλίου.

Η Αγκ. Μέρκελ, μετά τις συνομιλίες με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ματέους Μοραβιέτσκι, υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία «να είμαστε σήμερα καλοί εταίροι, σε έναν περίπλοκο κόσμο». Στο φόντο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το ρωσικό φυσικό αέριο («Nord Stream 2»), για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού και της ανησυχίας για προσέγγιση της Πολωνίας με τις ΗΠΑ, η καγκελάριος τόνισε πως «όχι απλά αξίζει να συνεργαστούμε, αλλά είναι κερδοφόρο και για τους δυο μας».

Μάλιστα, ως «εταίροι στο ΝΑΤΟ» σχεδιάζουν βαθύτερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και υπάρχουν μελλοντικά κοινά εξοπλιστικά σχέδια. «Αυτό δείχνει μια κοινή δέσμευση να καταστεί η Ευρώπη πιο αποτελεσματική (σ.σ. στρατιωτικά) και σημαντικό τμήμα του ΝΑΤΟ», είπε η Αγκ. Μέρκελ.

Η καγκελάριος τόνισε ακόμη πως «για τη Γερμανία η διαφοροποίηση των πηγών Ενέργειας είναι πολύ σημαντική», απαντώντας στις πολωνικές ενστάσεις για ενεργειακή και πολιτική εξάρτηση από τη Ρωσία, ένα επιχείρημα που προτάσσουν και οι ΗΠΑ. Γι' αυτό «η Γερμανία θα επιταχύνει τα σχέδιά της για κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου (LNG), που θα μείωναν την προμήθεια από αγωγούς», όπως ο υπό κατασκευή ρωσικός αγωγός «Nord Stream 2». Ακόμη, κοινός στόχος με την Πολωνία είναι η Ουκρανία να παραμείνει «σημαντική χώρα διαμετακόμισης φυσικού αερίου» ως μια δικλίδα ασφαλείας απέναντι στη Ρωσία.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας τόνισε τη χρησιμότητα των «πολύ καλών, καρποφόρων συζητήσεων» σε όλα τα τρέχοντα θέματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ