Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αυξημένη στρατιωτική κινητικότητα

Και νέες επιδρομές από τον συνασπισμό των ΗΠΑ, με βόμβες λευκού φωσφόρου

Από τη δράση του στρατού των ΗΠΑ στο Μανμπίτζ στη Βόρεια Συρία

Copyright 2018 The Associated

Από τη δράση του στρατού των ΗΠΑ στο Μανμπίτζ στη Βόρεια Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε νέα ενίσχυση των ισχυρών ναυτικών δυνάμεων που διατηρούν στην Ανατολική Μεσόγειο προχωρούν οι ρωσικές δυνάμεις, ανακοινώνοντας χτες τον απόπλου της σύγχρονης φρεγάτας «Ναύαρχος Μακάροφ» από το λιμάνι της Σεβαστούπολης, με κατεύθυνση την «εύφλεκτη» περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, ενισχύεται η αμερικανοΝΑΤΟική παρουσία στην περιοχή, με τη βάση της Σούδας να παίζει κομβικό ρόλο.

Η εντολή για την αποστολή της φρεγάτας, που έχει τη δυνατότητα εξαπόλυσης πυραύλων θαλάσσης - εδάφους Κρουζ Kalibr μεγάλου βεληνεκούς και υπερηχητικούς πυραύλους «P-800 Oniks», δόθηκε ενώ από το τέλος του καλοκαιριού πλέουν στην περιοχή τουλάχιστον 10 ρωσικά πολεμικά πλοία (μεταξύ των οποίων είναι οι φρεγάτες «Ναύαρχος Γκριγκόροβιτς» και «Ναύαρχος Εσεν»). Η αποστολή της δεν αποκλείεται να σχετίζεται με τις διαφαινόμενες (και εντεινόμενες) δυσκολίες στην εφαρμογή της ρωσοτουρκικής συμφωνίας που ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη για «εκεχειρία» και τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ. Τις τελευταίες μέρες, Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν τους τζιχαντιστές της οργάνωσης «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ» (πρώην «Μέτωπο Νούσρα» της «Αλ Κάιντα») πως εντείνουν τις επιθέσεις στο Ιντλίμπ, μην κρύβοντας πως η υπομονή τους έχει αρχίσει να εξαντλείται.

Η αποστολή της φρεγάτας «Μακάροφ» στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αποκλείεται να συνδέεται με σχέδιο στρατιωτικής επιχείρησης σε θέσεις τζιχαντιστών στο Ιντλίμπ. Στην ίδια περιοχή, τις τελευταίες δυο - τρεις μέρες και λίγο μετά την πρόσφατη έναρξη «κοινών περιπολιών» Αμερικανών και Τούρκων στρατιωτών στο Μανμπίτζ, αναφέρθηκε αύξηση των δυνάμεων μισθοφόρων του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (FSA), που χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται από την Τουρκία. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, Κούρδοι των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), που συνεργάζονται στενά με τις ΗΠΑ, έχουν πυκνώσει την παρουσία τους κοντά στο Μανμπίτζ, εγκαταλείποντας την περασμένη βδομάδα την περιοχή Χατζίν της ανατολικής επαρχίας Ντέιρ Εζόρ, όπου έδιναν μάχη απέναντι σε τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», διότι δέχτηκαν τα πυρά του τουρκικού στρατού, για πρώτη φορά ανατολικά του Ευφράτη ποταμού.

Βόμβες λευκού φωσφόρου

Πλάι στην αύξηση της στρατιωτικής κινητικότητας, Σύροι αξιωματούχοι κατήγγειλαν χτες ξανά τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για τη ρίψη απαγορευμένων βομβών λευκού φωσφόρου στα περίχωρα της πόλης Αλ Σάφα στο Μπουκαμάλ, με αποτέλεσμα τον φρικτό θάνατο τουλάχιστον τριών παιδιών και τον τραυματισμό αρκετών άλλων.

Το συριακό πρακτορείο SANA μετέδωσε πως το Σαββατοκύριακο οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, που υποκριτικά «ανησυχούν» για πλήγματα σε βάρος αμάχων στο Ιντλίμπ, προκάλεσαν σφαγή τουλάχιστον 15 αμάχων στην πόλη Χατζίν, όπου υποτίθεται πως καταδιώκουν τζιχαντιστές. Απαγορευμένες βόμβες λευκού φωσφόρου έριξαν αεροσκάφη του συνασπισμού των ΗΠΑ και στην πόλη Σουκ Τζαντίν της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ, προκαλώντας το θάνατο και τον τραυματισμό πολλών αμάχων.

Το βομβαρδισμό αμάχων με απαγορευμένα όπλα κατήγγειλε στον ΟΗΕ ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, προειδοποιώντας πως η συριακή κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τον νέο απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Νορβηγό διπλωμάτη Γκέικ Πέντερσεν, «εφόσον δεν κάνει τα λάθη» του προκατόχου του, Στάφαν ντε Μιστούρα. Την Κυριακή, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ συζήτησε με τον Ρώσο απεσταλμένο Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ τρόπους να «εξαλειφθούν τα εμπόδια», για να σχηματιστεί μέχρι τα τέλη του έτους η συριακή συνταγματική επιτροπή, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την εξεύρεση «πολιτικής λύσης» στη Συρία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται οι τουρκο-συριακές συγκρούσεις στο Ιντλίμπ(2020-02-12 00:00:00.0)
Εξοπλίζονται φιλοτουρκικές «αντικαθεστωτικές» δυνάμεις(2019-05-29 00:00:00.0)
Συνομιλίες Ακάρ και Σόιγκου για το Ιντλίμπ(2019-05-21 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο οι συγκρούσεις στο Ιντλίμπ(2019-05-17 00:00:00.0)
Στρατιωτικο-διπλωματική προετοιμασία για την «επόμενη μέρα»(2018-09-15 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η σύγκρουση για το Ιντλίμπ(2018-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ