Τρίτη 30 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με «αφέτη» το κεφάλαιο η εκκίνηση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης

«Να ξανακερδίσει το πολιτικό μας σύστημα την εμπιστοσύνη των πολιτών» προβάλλει ως βασικό στόχο της συνταγματικής αναθεώρησης η κυβέρνηση
«Να ξανακερδίσει το πολιτικό μας σύστημα την εμπιστοσύνη των πολιτών» προβάλλει ως βασικό στόχο της συνταγματικής αναθεώρησης η κυβέρνηση
Επιστολή στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων έστειλε χτες ο πρωθυπουργός ενόψει της πρωτοβουλίας για την εκκίνηση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης, με την οποία η κυβέρνηση αποσκοπεί αφενός στο να προωθήσει ώριμες αλλαγές και προσαρμογές στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, να εξασφαλίσει μεγαλύτερη σταθερότητα στο αστικό πολιτικό σύστημα και αφετέρου να διαμορφώσει στα μέτρα της την ατζέντα της πολιτικής ζωής στην πορεία προς τις εκλογές.

Ο Αλ. Τσίπρας στην επιστολή του σημειώνει πως «η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, αλλά και η λήξη της περιόδου των Μνημονίων (...) έχουν δημιουργήσει νέες προκλήσεις για τη δημοκρατία, τους κρατικούς θεσμούς, την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων» και εξηγεί ότι ένα απ' τα ζητούμενα είναι η αποκατάσταση του τρωθέντος «κύρους» του αστικού πολιτικού συστήματος. «H οκταετία των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής δεν έπληξε μόνο μέρος της οικονομικής μας κυριαρχίας, αλλά απαξίωσε θεσμούς αντιπροσώπευσης και πολιτικούς φορείς, διέρρηξε σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτικό μας σύστημα, αλλά κλόνισε και την πίστη πολλών εξ αυτών στην ίδια τη δημοκρατία», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Τώρα που αφήνουμε πίσω μας αυτή τη σκληρή εποχή, οφείλουμε όλοι χωρίς να παραμερίζουμε τις πολιτικές διαφορές μας, να αναλογιστούμε τι πρέπει να αλλάξουμε για να ξανακερδίσει το πολιτικό μας σύστημα την εμπιστοσύνη των πολιτών και να ενισχύσουμε τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία».

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσει την αναθεώρηση του Συντάγματος, θέτοντας τις αστικές πολιτικές δυνάμεις προ της ευθύνης τους να βάλουν πλάτη σ' αυτήν τη διαδικασία και να μην αφήσουν «στις καλένδες της επόμενης πενταετίας ώριμες αλλαγές στο Σύνταγμά μας, που θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα συνεδριάζει, τις επόμενες μέρες θα εκκινήσει τη σχετική διαδικασία στη Βουλή, καταθέτοντας την πρότασή της.

Ο Αλ. Τσίπρας επισυνάπτει την Εκθεση Δημόσιας Διαβούλευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, που αποτελεί τη συμπύκνωση του «διαλόγου» που είχε διεξαγάγει η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2016 για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Το καλοκαίρι του 2016 ο ίδιος με ομιλία του στο προαύλιο της Βουλής είχε σκιαγραφήσει το πλαίσιο εντός του οποίου θα εξελισσόταν το παζάρι με τα άλλα αστικά κόμματα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με επίκεντρο πώς θα εξασφαλιστούν η «πολιτική» και «κυβερνητική σταθερότητα», η «κοινωνική συναίνεση και ειρήνη», για την παραπέρα θωράκιση του αστικού συστήματος. Και τότε με μεγαλοστομίες υπέρ της ενίσχυσης της δημοκρατίας, την ώρα που η κυβέρνησή του ετοιμαζόταν να εξαπολύσει τη σφοδρότερη επίθεση στα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου, είχε πλαισιώσει προτάσεις γύρω από πέντε βασικούς άξονες.

Ο πρώτος αφορούσε αλλαγές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, π.χ. «εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας», δηλαδή εξασφάλιση κυβερνητικής σταθερότητας ακόμα και με κυβερνήσεις μειοψηφίας, αλλά και της κυβερνητικής εναλλαγής χωρίς εκλογές, αλλαγή στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.ά.

Ο δεύτερος την «ενίσχυση της άμεσης δημοκρατίας», π.χ. διενέργεια δημοψηφισμάτων για μεγάλα ζητήματα κ.ά.

Ο τρίτος άξονας αφορούσε στην «ενίσχυση του κράτους δικαίου» με μέτρα όπως π.χ. κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών κ.ά.

Ο τέταρτος άξονας αφορά στις «ανεξάρτητες αρχές» και προβλέπει να μη χρειάζονται αυξημένες πλειοψηφίες για την εκλογή τους. Ταυτόχρονα, κάνει λόγο για κατοχύρωση της «θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους με διατήρηση όμως για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας».

Ο πέμπτος άξονας αφορά υποτίθεται την προστασία αγαθών όπως το νερό ή η ηλεκτρική ενέργεια, όπως και των Συλλογικών Συμβάσεων, αν και στο μεταξύ η κυβερνητική πολιτική προώθησε ήδη την παραπέρα «απελευθέρωση» των μεν και έβαλε επιπλέον εμπόδια στις δε στο πλαίσιο της αντεργατικής επίθεσης.

Αντιδράσεις άλλων κομμάτων

Σχετικά με την επιστολή του πρωθυπουργού η ΝΔ με ανακοίνωσή της επανέλαβε χτες: «Η χώρα χρειάζεται μια ευρεία και τολμηρή αλλαγή του καταστατικού της χάρτη. Γι' αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε να καταστούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που εισηγούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση και να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των αλλαγών, με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές». Υποστήριξε, επίσης, ότι «οι συνθήκες έχουν ωριμάσει από καιρό για μια γενναία Συνταγματική αλλαγή», με τις προτάσεις της να δείχνουν, όπως και αυτές της κυβέρνησης, προς την κατεύθυνση των σύγχρονων «αναγκών» της αστικής τάξης.

Το Ποτάμι ξεκαθάρισε ότι θα προσέλθει στη διαδικασία της αναθεώρησης με προτάσεις όπως «η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να μη μπορεί να χρησιμοποιείται για την πτώση της κυβέρνησης» και «οι νέοι να μπορούν να σπουδάζουν και σε μη κρατικά πανεπιστήμια», ώστε η χώρα να αποκτήσει ένα Σύνταγμα «χωρίς ιδεοληψίες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(26/11/2019)
Ζητούμενο η παραπέρα θωράκιση του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος(23/11/2019)
Ο «σμπάρος» της συνταγματικής αναθεώρησης(5/4/2018)
«Μικρές» συνταγματικές αλλαγές που υπηρετούν μεγάλους στόχους του κεφαλαίου(27/3/2018)
Διαφορές στον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και έγνοια στην οικονομία(14/6/2016)
Παραπέρα αντιδραστικοποίηση σε συνθήκες αναμόρφωσης(23/11/2013)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org