Τρίτη 30 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Νέες αντιδραστικές αλλαγές στον «ευρωπαϊκό εκλογικό νόμο»

Στο φόντο των «προετοιμασιών» του αστικού πολιτικού συστήματος για τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις, χτες επικυρώθηκε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της «κύρωσης της απόφασης (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/994 του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2018 για την τροποποίηση της πράξης περί εκλογής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με άμεση και καθολική ψηφοφορία, που προσαρτάται στην απόφαση 76/787/ΕΚΑΧ, ΕΟΚ, Ευρατόμ της 20ής Σεπτεμβρίου 1976 του Συμβουλίου».

Πρόκειται για τροποποιήσεις στον «ευρωπαϊκό εκλογικό νόμο» που κυρίως στοχεύουν στην ενίσχυση των λεγόμενων «ευρωπαϊκών κομμάτων», για να προωθείται με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα η βάρβαρη πολιτική της ΕΕ σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη χειραγώγηση και ενσωμάτωση των λαϊκών συνειδήσεων.

Συνοπτικά, οι αλλαγές που προωθούνται προβλέπουν:

  • Την υποχρέωση του κάθε κράτους - μέλους να θεσπίσει κατώτατο όριο για την κατανομή των εδρών, το οποίο θα κυμαίνεται από 2% έως 5% των έγκυρων ψήφων, για τις εκλογικές περιφέρειες με περισσότερες από 35 έδρες στις εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου. Η αλλαγή αυτή θα ισχύει στις ευρωεκλογές του 2024. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα ήδη υπάρχει το πλαφόν του 3%.
  • Καθορισμό κοινής ημερομηνίας υποβολής υποψηφιοτήτων.
  • Αφήνεται στην ευχέρεια του κράτους - μέλους αν θα επιτρέπει στα ψηφοδέλτια να υπάρχει το όνομα ή το λογότυπο του ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος με το οποίο συνδέεται το εθνικό πολιτικό κόμμα. Το ίδιο ισχύει και για τους υποψήφιους.
  • Τα κράτη - μέλη θα δύνανται να παρέχουν τη δυνατότητα για ψηφοφορία εκ των προτέρων, με επιστολική ψήφο και με ηλεκτρονικά και διαδικτυακά μέσα.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων συμφώνησαν πλήρως με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο και χαιρέτισαν. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή απέφυγε να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου, με τον ειδικό της αγορητή να αναφέρεται αποκλειστικά στο γεγονός της εκτέλεσης του ομογενούς από την αλβανική αστυνομία για να χύσει το φασιστικό του δηλητήριο.

Μεγαλύτερα εμπόδια στην έκφραση της λαϊκής θέλησης

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Οπως επισήμανε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Σάκης Βαρδαλής, η τροποποίηση του «ευρωπαϊκού εκλογικού νόμου» «εντάσσεται στις επιδιώξεις της ΕΕ να προωθηθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η επιθετική πολιτική του κεφαλαίου σε βάρος των λαών, να ενισχυθούν τα "ευρωπαϊκά κόμματα" και να τεθούν μεγαλύτερα εμπόδια στην έκφραση της λαϊκής θέλησης. Προτρέπει σε προβολή των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων που διαχρονικά στηρίζουν την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, αποδεχόμενα τους αντιλαϊκούς στόχους και την αποστολή της ΕΕ», που «με το πρόγραμμα και το καταστατικό τους υπηρετούν τις αξίες της ΕΕ, δηλαδή το καπιταλιστικό σύστημα».

Εφερε ως παράδειγμα τη θέσπιση του πλαφόν, τονίζοντας ότι οι περιορισμοί νοθεύουν παραπέρα την αντιστοίχιση της ψήφου του λαού με την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, ενώ επισήμανε ότι το ΚΚΕ είναι «σταθερά υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής».

Ειδικά για την επιστολική και ηλεκτρονική ψήφο, τόνισε ότι «δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους νοθείας, παραβίασης της μυστικότητας, επηρεασμού της ψήφου».

Επισήμανε ακόμη ότι οι αλλαγές στον «ευρωπαϊκό εκλογικό νόμο» «υπαγορεύονται από την επιδίωξη της ΕΕ να ενσωματώσει λαϊκές συνειδήσεις, να τις εγκλωβίσει στο λεγόμενο "ευρωπαϊκό εγχείρημα", που δεν είναι τίποτα άλλο παρά αντιλαϊκά μέτρα διαρκείας για τις ανάγκες της κερδοφορίας των μονοπωλίων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ