Τρίτη 30 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δεν θα παραστεί σε εκδηλώσεις μαζί με ταγματασφαλίτες

Την απαράδεκτη μεθόδευση εκ μέρους των διοργανωτών των εκδηλώσεων να καλέσουν και πρώην ταγματασφαλίτες, για τον εορτασμό της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης στις 30 Οκτώβρη του 1944, από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους, καταγγέλλει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας. Με επιστολή της προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, απαιτεί την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και δηλώνει ότι δεν θα παραστεί στις εκδηλώσεις.

Στην επιστολή της αναφέρει ότι δεν θα συμμετάσχει επειδή:

«1. Καλείτε και την οργάνωση ΕΔΕΣ Θεσσαλονίκης, αν και είναι γνωστό ότι ΕΔΕΣ υπήρξε μόνο στην Ηπειρο. Με την αποχώρηση των κατακτητών, όλες οι οργανώσεις των συνεργατών του κατακτητή μετονομάστηκαν σε ΕΔΕΣ, πράγμα που διαπιστώναμε τακτικά εμείς, βλέποντας πρώην ταγματασφαλίτες να καταθέτουν στεφάνια σαν εκπρόσωποι του ΕΔΕΣ. Να σημειώσουμε ότι σε άλλη ανάλογη περίπτωση, σας είχαμε ενημερώσει και προειδοποιήσει γι' αυτό το ζήτημα.

Πώς θα μπορούσαμε να συνεορτάζουμε με την οργάνωση αυτών που στην υπηρεσία των κατακτητών έκαναν τη σκλαβιά μας πιο οδυνηρή και εκτελούσαν τους συγγενείς και φίλους μας αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης;

2. Οι εκδηλώσεις γίνονται ερήμην της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - ΔΣΕ, της οργάνωσης των ίδιων των αγωνιστών και απογόνων τους, η οποία οργάνωση εκπροσωπεί τους απελευθερωτές της πόλης, ενώ έχει και πλούσιο αρχειακό υλικό.

3. Δεν τονίζεται και ουσιαστικά επισκιάζεται το ότι η πόλη ελευθερώθηκε από το λαϊκό στρατό του ΕΛΑΣ».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org