Τρίτη 30 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ανάπτυξη μιας λογοτεχνίας που θα εκφράζει την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού

Αποσπάσματα από την εναρκτήρια ομιλία της Ελένης Μηλιαρονικολάκη

«Από μέρους της ΚΕ ευχαριστούμε θερμά όλους εκείνους που τίμησαν το Κόμμα μας με τη δημιουργική συμβολή τους στο διαγωνισμό, τον πρώτο μετά από τουλάχιστον 30 χρόνια. Επιδίωξή μας ήταν να δοθεί και με τον τρόπο αυτό ώθηση στην ανάπτυξη μιας λογοτεχνίας που μέσα από τις σχέσεις, τις καταστάσεις και διεργασίες της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας θα εκφράζει την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Πράγματι, 160 μέλη, οπαδοί, φίλοι του Κόμματος, αλλά και άνθρωποι χωρίς προηγούμενη επαφή με αυτό ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας, ορισμένοι σε δύο από τις πέντε κατηγορίες του διαγωνισμού.

Στην κατηγορία της ποίησης είχαμε 102 συμμετοχές, η καθεμία με περισσότερα από ένα ποιήματα, που ξεπέρασαν τα 200.

Στην κατηγορία του διηγήματος συμμετείχαν 41 διαγωνιζόμενοι με 47 διηγήματα, από τα οποία τα 11 ήταν παιδικά.

Στην κατηγορία της νουβέλας υπήρξαν 12 συμμετοχές και στην κατηγορία του θεάτρου 13.

Οι διαγωνιζόμενοι ήταν από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ηπειρωτικής και νησιωτικής, αλλά και από την Κύπρο και άλλες χώρες του εξωτερικού, ακόμη και από τη μακρινή Αυστραλία. Εντυπωσιακό ήταν και το εύρος των ηλικιών όσων πήραν μέρος στο διαγωνισμό μας, που ξεκινούσαν από τα 16 χρόνια και έφταναν έως τα 95! Στα δύο αυτά ηλικιακά άκρα βρίσκονται ο 16χρονος μαθητής Νίκος Γιόφτσος που διαγωνίστηκε στο Θέατρο με το γεμάτο φρεσκάδα και χιούμορ έργο του "Ο Καραγκιόζης ...Κουκουές" και ο 95χρονος Λευτέρης Σκορδίλης που διαγωνίστηκε στην κατηγορία Ποίηση.


Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όμως κι εκείνους που μας συγκίνησαν αποστέλλοντας έργα τους με μοναδικό σκοπό να αποτίσουν τιμή στο Κόμμα μας, χωρίς να διαγωνιστούν. Πρόκειται για: 1) Την καταξιωμένη και πολυγραφότατη πεζογράφο και μεταφράστρια ξένης λογοτεχνίας Ιωάννα Καρατζαφέρη, η οποία μας έστειλε τρία πρωτότυπα παιδικά διηγήματα, γραμμένα με την ξεχωριστή σπιρτάδα και νεανικότητα τους λόγου της και 2) τον Βασίλη Φιτσιλή, ΕΠΟΝίτη, μαχητή του ΔΣΕ και πρώην πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που μας έστειλε μια μικρή επιλογή από τα γεμάτα ευαισθησία και υπερηφάνεια, αντιστασιακά έργα του.

Στη σημερινή μας εκδήλωση προσπαθήσαμε να είναι παρόντες όλοι οι διαγωνιζόμενοι. Δυστυχώς, δεν τα καταφέραμε καθώς οι περισσότεροι απ' αυτούς διαμένουν μακριά από την Αθήνα, ενώ κάποιοι λιγότεροι δε στάθηκε δυνατό, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας, να βρεθούν στο τηλέφωνο.

Στα Γράμματα και τις Τέχνες κουβαλάμε μια πολύτιμη κληρονομιά που πρέπει να βρει τη συνέχειά της

Προς όλους όμως, παρόντες και μη, θα μου επιτρέψετε - ως συντονίστρια των εργασιών της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού - να μεταφέρω μια γενικότερη τοποθέτησή της: Πως - εκτός από τα βραβευθέντα - υπάρχουν αρκετά ακόμη αξιόλογα έργα ή έργα που, παρά τις κάποιες αδυναμίες τους, κρύβουν ορισμένες αρετές και λογοτεχνικές ικανότητες, οι οποίες μπορούν και πρέπει να καλλιεργηθούν και να καρποφορήσουν.

Δεν το κρύβουμε πως σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχαν μεγάλες αποκλίσεις στη βαθμολογία των μελών της Κριτικής Επιτροπής. Και αυτό είναι φυσιολογικό σε μια επιτροπή που στη σύνθεσή της - συνειδητά και χάρη της αντιπροσωπευτικότητας - περιλαμβάνει ανθρώπους διαφορετικής ηλικίας και με διαφορετικές εμπειρίες και βιώματα. Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού προκύπτει από το μέσο όρο της βαθμολογίας του κάθε μέλους της, μια βαθμολογία που έως το τέλος παρέμεινε μυστική.


Γι' αυτό καλούμε όλους τους διαγωνιζόμενους, ανεξάρτητα από το αν θα βραβευτούν ή όχι, να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, χωρίς σε καμία περίπτωση να απογοητευτούν. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει ανάγκη από όλους εσάς που με την τέχνη σας φιλοδοξείτε να συμβάλετε στην πάλη για το δίκιο και τη χειραφέτηση του λαού, όπως και από όλους όσοι έχουν την ίδια επιθυμία, αλλά για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν ή δίστασαν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Το Κόμμα μας έχει ανάγκη από τη λογοτεχνία που - σύμφωνα με τον επιστημονικό ορισμό του Λένιν - χαρακτηρίζεται κομματική, τη λογοτεχνία δηλαδή που εκφράζει τα συμφέροντα της πρωτοπόρας κοινωνικής τάξης, της εργατικής. Σήμερα που η λογοτεχνία αυτή - κάτω από το βάρος του πισωγυρίσματος της Ιστορίας - εκλείπει, δεν πρέπει να ξεχνάμε την τεράστια συμβολή της στη διέγερση και την οργάνωση του λαϊκού αισθήματος για την αλλαγή της κοινωνικής πραγματικότητας μέσα στην Ιστορία του Κόμματός μας. Στα Γράμματα και τις Τέχνες κουβαλάμε μια πολύτιμη και βαριά κληρονομιά που πρέπει να βρει τη συνέχειά της όχι αναπολώντας το παρελθόν, αλλά ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες προτεραιότητες και ανάγκες της ταξικής πάλης.

Λογοτεχνία που δεν θα απευθύνεται μόνο στο συναίσθημα αλλά θα κινητοποιεί τη σκέψη

Στο αίθριο μετά την εκδήλωση
Στο αίθριο μετά την εκδήλωση
Γνωρίζουμε όλοι ότι η ανάπτυξη μιας τέτοιας λογοτεχνίας έχει πρόσθετες δυσκολίες από εκείνες της λογοτεχνίας γενικότερα. Δεν είναι απλό πράγμα να αποκαλύπτεις τη σύγχρονη σκλαβιά των ανθρώπων, την καπιταλιστική εκμετάλλευση και το δρόμο τους προς την ελευθερία, την αναγκαιότητα ανατροπής του καπιταλισμού, σ' ετούτη την αντιηρωική και φαινομενικά στάσιμη περίοδο της ανθρωπότητας μετά την επικράτηση της αντεπανάστασης. Και ακόμη πιο δύσκολο είναι να μιλάς για όλα αυτά χωρίς να διαλαλείς τις προθέσεις σου ξεπέφτοντας σε κήρυγμα και σκέτη πολιτικολογία, που φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.

Επειτα η αληθινή λογοτεχνία - η λογοτεχνία που δεν απευθύνεται μονάχα στο συναίσθημα, αλλά κινητοποιεί πάνω απ' όλα τη σκέψη - θέτει ακόμη υψηλότερες απαιτήσεις στους στρατευμένους στην υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης εκπροσώπους της. Προϋποθέτει, περισσότερο ίσως από παλιά, μελέτη και αφομοίωση της θεωρίας του διαλεκτικού και ιστορικού υλισμού, καθώς και των σύγχρονων επεξεργασιών που την εφαρμόζουν στη σημερινή πραγματικότητα. Πρόκειται για γνώσεις που βρίσκονται έξω από τον άμεσο ορίζοντα και το ειδικό αντικείμενο της λογοτεχνίας και γι' αυτό δύσκολα προσεγγίζονται από όσους την υπηρετούν. Ομως, αυτές ακριβώς οι γνώσεις είναι που κάνουν να ξεχωρίζει ο αληθινός δημιουργός από τον απλό δεξιοτέχνη, αυτές οι γνώσεις είναι το μυστικό της βαθιάς, επαναστατικής τέχνης που μας έδωσαν οι κορυφαίοι κομμουνιστές λογοτέχνες του 20ού αιώνα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org