Τρίτη 30 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2019
Μπαράζ από αντιλαϊκά «ισοδύναμα» με κοινό παρονομαστή τα πρωτογενή πλεονάσματα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι συνεννοήσεις της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους άλλους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» αναφορικά με την τελική διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, γύρω από τον οποίο πέφτουν «βροχή» οι προτάσεις αναφορικά με την εφαρμογή του ενός ή του άλλου ισοδύναμου αντιλαϊκού μέτρου, με κοινό παρονομαστή την επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Οι «εκκρεμότητες» συζητήθηκαν στο τέλος της περασμένης βδομάδας από την Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζεται «έκτακτη» συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 19 Νοέμβρη ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή, που προγραμματίζεται για τις 21 Νοέμβρη.

Η πλευρά των ευρωπαϊκών «θεσμών», χωρίς την επιβολή του μέτρου για τις συντάξεις αλλά και με παράλληλη εφαρμογή των λεγόμενων «αντιμέτρων», που διαφημίζει η κυβέρνηση, εκτιμά τα πλεονάσματα του 2019 στο επίπεδο του 3,25% του ΑΕΠ, δηλαδή χαμηλότερα από το στόχο (3,5%), γεγονός που μεταφράζεται σε πρόσθετες «εναλλακτικές» αντιλαϊκές παρεμβάσεις της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε πέρα από την επίτευξη του στόχου για το πλεόνασμα, να δημιουργηθεί και ένα πρόσθετο «μαξιλάρι ασφαλείας».

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Στα εξεταζόμενα αντιλαϊκά σενάρια βρίσκεται και αυτό της μερικής περικοπής των συντάξεων σε συνδυασμό με τη «μερική» εφαρμογή του προνομοθετημένου μέτρου για την κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου, προκειμένου να συμπληρωθεί το «δημοσιονομικό κενό» του 2019. Σε κάθε περίπτωση, η ολοκληρωτική εφαρμογή του μέτρου για το αφορολόγητο ξεκινά από το 2020.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η δυνατότητα «αναβολής» του προνομοθετημένου μέτρου, με τη συνοδευτική ρήτρα ενεργοποίησης σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Σε κάθε περίπτωση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από πηγές, το μέτρο για τις συντάξεις δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά να ανασταλεί, προκειμένου να επιστρατευθεί «αν χρειαστεί», καθώς, όπως λένε, οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν στην πορεία προς το χειρότερο και έτσι να καταστεί επιβεβλημένη η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς».

Ως μια ακόμη «εναλλακτική», που οδηγεί στο ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, εξετάζεται η περαιτέρω συμπίεση κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, μέχρι και από το «πακέτο» των λεγόμενων «αντιμέτρων» που διαφημίζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού, το συνολικό πακέτο με τα «αντίμετρα» εμφανίζεται στα 766 εκατ. ευρώ, ενώ τις προάλλες «ανακάλυψαν» αίφνης «δημοσιονομικό κενό» της τάξης των 500 εκατ., η κάλυψη του οποίου προϋποθέτει και νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Ουσιαστικά θα πρόκειται για περαιτέρω κλιμάκωση, σε συνέχεια των αντιλαϊκών παρεμβάσεων που ήδη ενσωματώνονται στο προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή μόλις πριν από ένα μήνα. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι σε περίπτωση μη εφαρμογής του μέτρου για τις συντάξεις, το σύνολο των κοινωνικών παροχών (μαζί με τα κονδύλια για τις συντάξεις) θα καρατομηθεί στα 30,7 δισ. ευρώ, από 32,6 δισ. φέτος.

Ανεξάρτητα από τα νέα «δημοσιονομικά κενά» που ανακάλυψαν, στο όνομα της «μη περικοπής» των συντάξεων ήδη μεταξύ άλλων καρατομούνται:

-- Το επίδομα στέγασης φτωχών λαϊκών νοικοκυριών. Συμπιέζεται στα 200 εκατ. ευρώ (από 600 εκατ.), με «εξοικονομήσεις» για το κρατικό ταμείο ύψους 400 εκατ. ευρώ.

-- Η επιδότηση για αγορά συνταγογραφούμενων φαρμάκων από φτωχούς ασφαλισμένους. Από 260 εκατ. ευρώ, όπως προβλεπόταν, εξαλείφεται πλήρως, με «εξοικονόμηση» 260 εκατ. ευρώ.

-- Η σχεδιαζόμενη «επέκταση» του προγράμματος σχολικών γευμάτων. Επίσης μηδενίζεται, με πρόσθετες «εξοικονομήσεις» ύψους 190 εκατ. ευρώ.

-- Το πρόγραμμα δημιουργίας νέων μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης/νηπιαγωγείων, ύψους 140 εκατ., που επίσης καταργείται.

Την ίδια ώρα, το «πακέτο» με τα «αντίμετρα» περιλαμβάνει νέα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου. Μεταξύ των προωθούμενων διατάξεων δεσπόζουν η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη κατά τέσσερις μονάδες, από το 29% στο 25% σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από το 2019, και η κρατική επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς έως 25 ετών, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20, η οποία με τη σειρά της συνδυάζεται με τη διαμόρφωση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους εργαζόμενους.

«Κολιγιές» για «κόκκινα» δάνεια

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αναλαμβάνει επιχειρηματική δράση και στο ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων στην ελληνική οικονομία. Οπως ανακοίνωσε χτες, θα τοποθετήσει 25 εκατ. ευρώ στο πακέτο «κόκκινων» δανείων, που μεταβιβάστηκε το Μάρτη φέτος από την Alpha Bank στην εταιρεία διαχείρισης «B2Holdings».

«H συναλλαγή αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα στην εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», τονίζει η EBRD, σημειώνοντας ότι το μεγάλο ύψος μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί συστημικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ενώ η «επιτυχής μείωσή τους αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς την απελευθέρωση κεφαλαίων για νέο δανεισμό που θα στηρίζει την ελληνική οικονομία».

Μαζικές κατασχέσεις σε λαϊκές οικογένειες

Σε 1.643.500 έφτασαν το 2017 οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που βρίσκονταν επ' απειλή κατασχέσεων (κι ενώ ο συνολικός αριθμός των «οφειλετών» έχει ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια), όπως υπενθύμισε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γ. Πιτσιλής, σε εκδήλωση παρουσίασης έκθεσης του «Συνηγόρου του Πολίτη» για τις «κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές προς το Δημόσιο».

Μάλιστα, όπως είπε, «ποσά κάτω των 500 ευρώ δεν επιδιώκουμε να τα εισπράξουμε μέσω ηλεκτρονικών κατασχέσεων, το κάνουμε περισσότερο με τηλεφωνικές ειδοποιήσεις», ενώ αναφορικά με κατασχέσεις ακόμη και εισοδημάτων που προστατεύονται από τη νομοθεσία (προνοιακά επιδόματα κ.ά.) έκανε λόγο για «προσπάθειες» της ΑΑΔΕ που αφορούν στην «αποδέσμευση» των ποσών που έχουν το «ακατάσχετο»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φοροληστεία στο λαό, «μερίσματα» και προνόμια στο κεφάλαιο(21/12/2018)
Διάλυση συντάξεων - κοινωνικών παροχών και φοροληστεία, «λίπασμα» στην ανάκαμψη του κεφαλαίου(17/11/2018)
«Μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση» με την ατζέντα του κεφαλαίου(20/10/2018)
Κοροϊδία χωρίς τέλος από την κυβέρνηση(16/5/2018)
«Αντίμετρα»(16/5/2017)
Αντιλαϊκό «πακέτο» με 4,5 δισ. σε φόρους και περικοπές(14/5/2017)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org