Τρίτη 30 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συλλυπητήρια για το θάνατο του Κώστα Ρακόπουλου

Κηδεύτηκε χτες, Δευτέρα, στον Αγιο Νικόλαο στη Σπλάντζια Χανίων, ο Κώστας Ρακόπουλος, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και στέλεχος του ΚΚΕ. Η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ, αποχαιρετώντας τον και εκφράζοντας τα θερμά της συλλυπητήρια στην σύντροφό του στη ζωή και τον αγώνα, Βαγγελιώ, στα παιδιά του και στους συγγενείς του, σημειώνει:

«Ο Κώστας Ρακόπουλος γεννήθηκε στα Περιβόλια Χανίων και η Κατοχή τον βρίσκει στα εφηβικά του χρόνια, όπου παίρνει μέρος στην Αντίσταση ενάντια στον γερμανοφασίστα κατακτητή μέσα από τα Αετόπουλα και την ΕΠΟΝ. Μετά την Απελευθέρωση θα δεχτεί "ανταμοιβή" τις διώξεις. Δικάζεται 2 φορές σε θάνατο για την υπόθεση του Ναυτικού για παράβαση του Γ' Ψηφίσματος και θα ακολουθήσουν φυλακές και εξορίες στη Γυάρο, στον Αη Στράτη, στην Κέρκυρα, στο Ιτζεδίν και ξανά στην Κέρκυρα. Να περιμένει τα πρωινά πότε θα εκτελεστεί για αρκετούς μήνες. Παίρνει μέρος στις δραστηριότητες των φυλακισμένων, όπως ο ίδιος διηγείται για τις φυλακές του Ιτζεδίν, πολιτιστικές και μορφωτικές, αθλητικές, ιδεολογικές κ.ά. Το 1964, που αποφυλακίζεται, εντάσσεται στην προδικτατορική ΕΔΑ και στη Νομαρχιακή Επιτροπή της δραστηριοποιείται για τα προβλήματα των εμπόρων, της Παιδείας, του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος κ.ά. Με τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ μετά την κατάρρευση της Χούντας των συνταγματαρχών, γίνεται μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ και παραμένει μέλος του μέχρι το θάνατό του, δίνοντας το "παρών" σε όλες τις εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις του Κόμματος και του κινήματος.

Την περίοδο της κρίσης του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος και της προσπάθειας διάλυσης του Κόμματός μας την περίοδο 1989 - 1991, ο σύντροφος Κώστας στάθηκε αταλάντευτα με τις αρχές του Μαρξισμού - Λενινισμού. Εδωσε τη μάχη της ανασυγκρότησης του ΚΚΕ στο Ν. Χανίων, συμμετέχοντας στις Νομαρχιακές Επιτροπές του Κόμματος τα επόμενα χρόνια».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org