Τρίτη 30 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Φάρμακο

Ως φάρμακο «διά πάσαν νόσο» διαφημίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, με αιχμή τα ζητήματα των σκανδάλων και της διαφθοράς. Τώρα διαδίδουν ότι όλες οι παθογένειες του «παλιού πολιτικού συστήματος» θα εξαφανιστούν με τις θεσμικές αλλαγές που προωθούνται στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, όπως η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και άλλα. Τα ίδια λένε όμως και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις Περιφέρειες και τους δήμους, προαναγγέλλοντας μια «κοσμογονία» από την αλλαγή άρθρων του Συντάγματος που αφορούν την Τοπική Διοίκηση και τις αρμοδιότητές της. Λένε για παράδειγμα ότι υπάρχει «αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων» ανάμεσα σε κυβέρνηση, Περιφέρειες, δήμους και άλλους φορείς και ότι αυτό επιδρά ακόμα και στα αντανακλαστικά του κράτους σε περίπτωση φυσικών καταστροφών! Πάνε να δικαιολογήσουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή, που φυτρώνουν πάνω στη σύμφυση των επιχειρηματικών ομίλων με το κράτος τους, ως παθογένεια τάχα του «παλιού» συστήματος η οποία θα βρει γιατρειά με την αναθεώρηση του Συντάγματος! Κατά τον ίδιο τρόπο προσπαθούν να δικαιολογήσουν την αντιλαϊκή πολιτική, που θρέφει τα κέρδη του κεφαλαίου και συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες, αφήνοντας απροστάτευτο το λαό από τη μανία της φύσης, ή των πυρκαγιών. Κανείς από τα λαϊκά στρώματα να μην πιστέψει τις διακηρύξεις της κυβέρνησης. Ούτε να πατήσει την μπανανόφλουδα των ψεύτικων διαχωριστικών γραμμών που στήνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με αφορμή και αυτό το θέμα.

«Ευκαιρίες»

Είναι γνωστή η άθλια κατάσταση με τη φοιτητική στέγη. Οι φοιτητικές εστίες, που στις περισσότερες περιπτώσεις βρίσκονται σε κακά χάλια, δεν φτάνουν «ούτε για ζήτω», πόσο μάλλον για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως έκαναν και οι προηγούμενες, «σφυρίζει αδιάφορα», λέγοντας στους φοιτητές να κόψουν το λαιμό τους. Την ίδια ώρα, τα νοίκια έχουν πάρει την ανηφόρα, εξαιτίας και του περιβόητου «Airbnb», καθιστώντας απαγορευτικές τις σπουδές σε άλλη πόλη για χιλιάδες παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Η κατάσταση αυτή όμως δεν είναι τραγική για όλους: Για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα διάφορα «funds» του real estate, αυτές οι ανάγκες των φοιτητών για στέγαση αποτελούν αληθινό χρυσωρυχείο. Ετσι, όπως διαβάζουμε σε σχετικό δημοσίευμα, μια από τις εταιρείες «επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία», η «Εθνική Πανγαία», θα λειτουργήσει τον προσεχή Απρίλη στην Πάτρα και κατόπιν στη Θεσσαλονίκη συγκροτήματα επιπλωμένων διαμερισμάτων που θα μισθώνονται σε φοιτητές. Σύμφωνα μάλιστα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, ο σχεδιασμός αυτός αφορά «σε μια σημαντική αγορά, όπου υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις και ανάγκες στέγασης, που κάπως και από κάποιον πρέπει να καλυφθούν», ενώ δεν λείπουν και οι αναλύσεις για «επενδύσεις» με σχετικά μικρότερα περιθώρια κέρδους, αλλά με σαφώς μικρότερο «ρίσκο», λόγω της διαρκούς και υψηλής ζήτησης. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, άλλες εταιρείες αγοράζουν και ανακαινίζουν ακίνητα για οίκους ευγηρίας και πάει λέγοντας. Με δυο λόγια, εκεί που χτυπιούνται οι εργατικές - λαϊκές ανάγκες, γεννιούνται «ευκαιρίες» και πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο...

Πράσινα ... άλογα

Μετά από τη νέα υποχώρηση των συγκυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία, με βάση τα αποτελέσματα στα ομόσπονδα κρατίδια της Εσσης και της Βαυαρίας και την ταυτόχρονη άνοδο των «Πρασίνων» κατά τουλάχιστον 10 μονάδες, οι διεργασίες στη χώρα παρουσιάζονται ως «πολιτικός σεισμός». Ομως το κόμμα των «Πρασίνων» δεν είναι ούτε νέο, ούτε επιλέγεται για πρώτη φορά από την αστική τάξη για να παίξει αναβαθμισμένο ρόλο στο πολιτικό σύστημα. Το 1999 ήταν στη συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες, όταν από κοινού διαμέλιζαν την ενιαία Γιουγκοσλαβία. Μάλιστα, ο «πράσινος» Γιόσκα Φίσερ, ως υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Γκ. Σρέντερ, πρωτοστατούσε στο να παρουσιάζει τη ΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική επέμβαση ως «ανθρωπιστική επιχείρηση». Στη συνέχεια, στήριξε και την επέμβαση στο Αφγανιστάν. Επίσης, οι «Πράσινοι» στη Γερμανία, όπως και οι «ομόσταυλοί» τους σε όλη την ΕΕ, στηρίζουν βασικές κατευθύνσεις του κεφαλαίου, όπως κάνουν άλλωστε και στη χώρα μας, όπου δυνάμεις τους συγκυβερνούν με τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ας αφήσουν λοιπόν τα ...«πράσινα άλογα» όσοι τους παρουσιάζουν ως το «νέο» που μπορεί τάχα να φέρει την «ελπίδα» για τους λαούς.

Πάτος

Διάφορα παχιά λόγια ενάντια στο φασισμό ακούστηκαν πάλι από τα κυβερνητικά στελέχη, στις δηλώσεις τους μετά τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη. Από το ίδιο βήμα όμως, έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ και ο χρυσαυγίτης Κασιδιάρης, ο οποίος παρακολούθησε «θεσμικά» την παρέλαση, προσκεκλημένος από τους διοργανωτές. Κάλεσαν δηλαδή τους υμνητές του Χίτλερ και των ναζί να τιμήσουν με την παρουσία τους στην παρέλαση τα θύματα και τον αγώνα του λαού ενάντια στο ναζισμό! Εκμεταλλευόμενος αυτό το βήμα, ο Κασιδιάρης επιδόθηκε στα γνωστά ναζιστικά γαβγίσματα, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει «καθυποτάξει στρατιωτικά» την ΠΓΔΜ και άλλα παρόμοια! Η κυβέρνηση και τα στελέχη της στην Τοπική Διοίκηση, όπως και τα άλλα κόμματα, που κατά τ' άλλα σκίζουν τα ρούχα τους ενάντια στο φασισμό, έχουν ευθύνη για το γεγονός ότι οι χρυσαυγίτες καλούνται σε επίσημες συγκεντρώσεις και μαζώξεις, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να στέκονται στην ίδια εξέδρα μαζί τους. Θυμίζουμε ότι με τις ίδιες «θεσμικές» δικαιολογίες, χρυσαυγίτες βουλευτές συμμετείχαν με την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας σε επίσκεψη στα ακριτικά νησιά, ποζάροντας χαμογελαστοί στο φακό με τους συναδέλφους τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα. Ο λαός πρέπει να απομονώσει τα φασιστικά - ναζιστικά μορφώματα παντού. Να μην περιμένει απ' αυτούς που τα ξεπλένουν με κάθε ευκαιρία και από πάνω τούς ρίχνουν στάχτη, με παχιά λόγια, χωρίς κανένα αντίκρισμα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org