Τρίτη 30 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΕ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σε κλίμα συγκίνησης έγινε η εκδήλωση για τους 114 εκτελεσμένους αγωνιστές

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για όσους δικάστηκαν, φυλακίστηκαν κι εκτελέστηκαν από το Εκτακτο Στρατοδικείο Δράμας την περίοδο 1946 - 1952 πραγματοποιήθηκε στις 21/10, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100χρονα του ΚΚΕ, που διοργάνωσε η ΤΕ Δράμας του Κόμματος.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Δράμας, μίλησε η Μαρία Μάλλη, μέλος της ΤΕ Δράμας, ενώ ακολούθησε παρουσίαση ιστορικών στοιχείων για το Εκτακτο Στρατοδικείο Δράμας από τον Νίκο Γεωργιάδη, διδάκτορα Ιστορίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε μέσα σε κλίμα συγκίνησης, με το προσκλητήριο νεκρών για τους 114 εκτελεσμένους αγωνιστές, υπό τους ήχους του πένθιμου εμβατηρίου. Στην κατάμεστη αίθουσα παραβρέθηκαν και παιδιά, εγγόνια, αδέρφια και συγγενείς εκτελεσμένων.

Στον χώρο υπήρχε έκθεση αρχειακού υλικού που συγκεντρώθηκε από εφημερίδες της εποχής και από την προσφορά συγγενών των εκτελεσμένων αγωνιστών.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια πλακέτας με τα ονόματα των εκτελεσμένων αγωνιστών - μαχητών, στο χώρο των εκτελέσεων, στο μαντρότοιχο στη δυτική πλευρά του Α΄ Νεκροταφείου Δράμας. Εκεί που πριν από δέκα χρόνια είχε στηθεί μνημείο του ΔΣΕ. Τα αποκαλυπτήρια έκανε εκ μέρους της ΤΕ ο Γιάννης Στεφανίδης, ενώ πραγματοποιήθηκε και κατάθεση στεφάνων.


Στην ομιλία της, η Μαρία Μάλλη αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο της περιόδου αλλά και συνολικότερα στην πορεία του Κόμματος από την ίδρυσή του. Σημείωσε ότι «η εκδήλωση είναι τιμή για όσους με λεβεντιά στα κρατητήρια και τα βασανιστήρια έδειξαν πως "απ' τα σίδερα και τον πόνο θα 'ρθει μια μέρα η λευτεριά" κι όσους αξιώθηκαν να σταθούν "στο μπόι των ονείρων τους" και ν' αντικρίσουν το εκτελεστικό απόσπασμα με πρωτόγνωρο ηρωισμό.

(...) Για το θάνατο και τη θυσία όσων έπεσαν για τη ζωή πρέπει, κι αυτό υποσχόμαστε, να μην κάνουμε βήμα πίσω, να μη λυγίσουμε, να παλεύουμε για τα όνειρά τους, τα όνειρά μας, για μια δίκαιη κοινωνία, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Κάλεσε την εργατική τάξη, τη νεολαία, το λαό μας να διεκδικήσουν την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους, να υπερασπιστούν το μέλλον τους, με ισχυρό ΚΚΕ ν' ανοίξουν το δρόμο για την απαλλαγή από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και βαρβαρότητας.

Στην ομιλία του ο Νίκος Γεωργιάδης, δρ Ιστορίας, αναφέρθηκε στα στοιχεία που κωδικοποιήθηκαν από την έρευνα που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πραγματοποιεί και αφορά στη λειτουργία του Εκτακτου Στρατοδικείου Δράμας. Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, προκύπτει ότι από το Εκτακτο Στρατοδικείο Δράμας παραπέμφθηκαν συνολικά 2.364 άτομα, 2.083 άντρες και 281 γυναίκες. Εκδόθηκαν 223 θανατικές καταδίκες, εκ των οποίων εκτελέστηκαν 114. Εκδόθηκαν 110 καταδίκες σε ισόβια, 220 καταδίκες σε φυλάκιση από 10 έως 20 χρόνια και 309 καταδίκες σε φυλάκιση έως 10 χρόνια.

Από τους εκτελεσμένους οι περισσότεροι είχαν καταγωγή από το νομό Εβρου κι ακολουθούν οι καταγόμενοι από Καβάλα. Οι εκτελέσεις ανά έτος ήταν: 2 το 1946, 27 το 1947, 74 το 1948, 10 το 1949, 1 το 1951.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν στοιχεία από τις σημαντικότερες δίκες, της Δράμας, της Προσοτσάνης, της Χωριστής, των Καβαλιωτών. Διαβάστηκαν μαρτυρίες για τις δίκες, την καθημερινότητα των φυλακισμένων και τον αποχαιρετισμό των μελλοθάνατων. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η ανάγνωση χειρόγραφης επιστολής μελλοθάνατου αγωνιστή προς την 11χρονη κόρη του.

Ο Ν. Γεωργιάδης κλείνοντας είπε πως «θα είναι πάντα στην καρδιά μας, γιατί στάθηκαν απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα με ψηλά το κεφάλι και πιστοί στις ιδέες τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ