Τρίτη 30 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η Τουρκία κλιμακώνει και με γεωτρήσεις στα βόρεια της Κύπρου

Ενώ εξέδωσε NAVTEX αποκλείοντας το Καστελόριζο για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο, το τουρκικό κεφάλαιο εντείνει την επιθετικότητά του, με στόχο να παζαρέψει σκληρά τα συμφέροντα και σχέδιά του με αντιπάλους αλλά και «εταίρους».

Ετσι, με αφορμή τη χτεσινή 95η επέτειο από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας, η Αγκυρα εξέδωσε NAVTEX για τη διενέργεια των γεωτρήσεων που εδώ και καιρό έχει εξαγγείλει ότι θα κάνει στην Ανατολική Μεσόγειο. Οπως αναμετέδωσαν τουρκικά και κυπριακά ΜΜΕ, η NAVTEX αφορά περιοχή σε απόσταση 130 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της χερσονήσου του Ακάμα (δυτική Κύπρος) και οι έρευνες θα διαρκέσουν μέχρι τις 19 Απρίλη. Το γεωτρύπανο «Φατίχ» («Πορθητής») ετοιμάζεται εδώ και καιρό, ενώ θα το συνοδεύουν και τρία σκάφη υπεράκτιας υποστήριξης, τα νορβηγικά «SIEM LOUISA», «SIEM SASHA» και «SIEM SOPHIE».

Οξυνση της τουρκικής επιθετικότητας όμως καταγράφει και η νέα NAVTEX που εξέδωσε η Αγκυρα, με την οποία αποκλείει αύριο Τετάρτη για 4 ώρες - μεταξύ 11.00 και 15.00 - το Καστελόριζο, για να πραγματοποιήσει ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, «σε περιοχές εκτός των χωρικών υδάτων ξένων χωρών», όπως σημειώνει. Η νέα τουρκική πρόκληση έρχεται να προστεθεί στις επιθετικές δηλώσεις Τούρκων κυβερνητικών στελεχών όλη την προηγούμενη βδομάδα, με αφορμή την υποτιθέμενη πρόθεση της κυβέρνησης για επέκταση της αιγιαλίτιδας. Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, παρουσίασε διάφορους χάρτες με τις πάγιες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Μεσόγειο, που καταργεί την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και φτάνει την τουρκική ΑΟΖ έως και νότια της Κρήτης.

Στο μεταξύ, ο τ. υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο κυπριακό κανάλι «Σίγμα», υποστήριξε ότι «οι Τούρκοι ήξεραν για τις αποφάσεις της Ελλάδας για την επέκταση στην αιγιαλίτιδα» και δεν αιφνιδιάστηκαν.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, υποστηρίζει για την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει το θέμα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας στη Βουλή ότι «και σε αυτό το θέμα, όπως και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε δύναμη αδράνειας, αλλά προωθούμε θετικά για τη χώρα εκκρεμότητες δεκαετιών».

Ερωτηθείς, δε, για την παραίτηση Κοτζιά, τονίζει πως «είναι σαφές ότι δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση αλλαγή της εξωτερικής μας πολιτικής», επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια ρότα προώθησης των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή, που σηματοδοτούν μεγάλους κινδύνους για το λαό.

«ΝΕΜΕΣΙΣ» και άλλες ασκήσεις

Την ίδια στιγμή, η έντονη «κινητικότητα» στην περιοχή αποτυπώνεται και στις στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκίνησαν χτες Κύπρος και Ισραήλ, μέχρι και την Πέμπτη 1η Νοέμβρη, «στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ». Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Αμυνας, «οι ασκήσεις διεξάγονται εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτές συμμετέχουν επίγεια και εναέρια μέσα της (κυπριακής) Εθνικής Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων».

Επίσης, το κυπριακό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε και ότι αύριο Τετάρτη, 31 Οκτώβρη, «θα διεξαχθεί, για πέμπτο συνεχόμενο έτος, η μεγάλης κλίμακας πολυεθνική άσκηση "NEMEΣIΣ"», που αφορά την αντιμετώπιση περιπτώσεων «έκτακτης ανάγκης σε εμπορικά πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης, αλλά και σε άλλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Η άσκηση θα διεξαχθεί εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, «με απεικόνιση πλατφόρμας εξόρυξης και τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροναυτικών δυνάμεων και προσωπικού της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), ξένων χωρών, αλλά και ιδιωτικών εταιρειών».

Στην άσκηση συμμετέχει και η Ελλάδα. Πέρυσι είχαν ακόμα πάρει μέρος Ισραήλ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Και παζάρια με το Κυπριακό

Εντονη όμως παραμένει η κινητικότητα και στο διπλωματικό πεδίο, όπως έδειξε και η 3η Ευρωαραβική Σύνοδος που έγινε στην Αθήνα.

Μάλιστα, από το βήμα της συνάντησης και ενόψει της άφιξης, αύριο Τετάρτη, στην Κύπρο, της ειδικής απεσταλμένης του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δημιουργεί νέα δεδομένα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και τόνισε «τα συνακόλουθα, πολλαπλά οφέλη τα οποία θα επιφέρει η επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού». Πρόσθεσε δε ότι «αυτό που προσδοκούμε και επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης» και ότι «αναμένουμε και ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα επιδείξει την απαραίτητη πολιτική αποφασιστικότητα για επίτευξη λύσης, μακριά από αξιώσεις που δεν συνάδουν με τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο, ευρωπαϊκό κράτος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ